Elektricien Kosten 3 fase aansluiting kostenoverzicht

Wat kost een 3 fase aansluiting

woensdag 08 mei 2024

De kosten voor een 3 fase aansluiting zijn gemiddeld tussen de €740 en €1.100 inclusief btw. Wanneer je alleen de capaciteit moet verhogen betaal je zo tussen de 200 en 300 euro.

Boek een elektricien

Boek nu met €20,- korting met kortingscode: PG2022

Wat kost een 3 fase aansluiting?

De 3 fase aansluiting kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zo kan het zijn dat je al over een 3 fase aansluiting beschikt maar dat je enkel de capaciteit moet verhogen. Het kan ook zijn dat je enkel nog maar een 1 fase aansluiting hebt en dat er een nieuwe 3 fase aansluiting moet worden gelegd. 

Een 3 fase aansluiting wordt met name aangelegd voor het gebruik van apparaten die meer dan 230V nodig hebben. Daarnaast heeft de prijs ook te maken met de lengte van de kabel die moet worden getrokken en de elektriciteitsmeter. De meeste woningen beschikken over een elektriciteitsmeter van t/m 3 x 24 Ampère. Als de kabeltussen het netwerk en deze meterkast langer is dan 35 meter wordt er een meerlengte berekend. In dit handige overzicht staan de geschatte kosten voor het aansluiten van een nieuwe 3 fase aansluiting.
Prijsopbouw 3 fase aansluiting nieuw.

Elektriciteitsmeter   Aansluittarief(excl. btw)    Meerlengte(per meter, excl. btw)
t/m 3 x 25 A  € 613,00 € 16,90
3 x 25 A t/m 3 x 35 A  € 748,00 € 16,90
3 x 35 A* t/m 3 x 50 A  € 748,00 € 16,90
3 x 50 A t/m 3 x 63 A  € 895,00 € 21,70
3 x 63 A t/m 3 x 80 A   € 895,00 € 21,70

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

kosten 3 fase aansluiting

Boek een elektricien

Heb je een 1 fase of 3 fase aansluiting nodig

Wil jij een laadpunt aansluiten voor je elektrische auto of heb jij een sauna of zonnepanelen? Daarvoor heb je een 3 fase aansluiting voor nodig. Een 3 fase aansluiting wordt gebruikt voor apparaten die meer dan 230 Volt nodig hebben, zoals dus een sauna, maar ook een elektrische warmtepomp. Het aanleggen hiervan is een specialistisch klusje, onze vakmannen kunnen dat uitvoeren. Je wilt dan graag weten wat de 3 fase aansluiting kosten zijn? Wij vertellen je wat de 3 fase aansluiting kosten zijn en uit welke onderdelen deze kosten bestaan. Ook leggen we gelijk het verschil uit tussen een 3 fase aansluiting en krachtstroom.

Wat is het verschil tussen 1 en 3 fase

Bij het aansluiten van een fase aansluiting heb je keuze tussen een 1 fase of een 3 fase aansluiting. Zoals je misschien al vermoed aan de cijfers kan een 3 fase aansluiting meer vermogen leveren dan een 1 fase aansluiting. Het verschil tussen een 1 fase of 3 fase aansluiting is namelijk dat een 3 fase aansluiting de mogelijkheid heeft om 3 kabels aan te sluiten die elk over 230V beschikken. Zo begint een 3 fase aansluiting bij 3 x 25 ampère en kun je deze uitbreiden tot 3 x 80 ampère. Vaak beschikken oudere woningen overeen 1 fase aansluiting, deze heeft dus 1 kabel voor 230 volt. In nieuwbouw huizen wordt dikwijls al direct een 3 fase aansluiting geïnstalleerd.

Hoe herken ik een 1 of 3 fase aansluiting

Weet je niet zeker of je een 1 of 3 fase aansluiting hebt? Kijk dan in je meterkast, daar zie je direct welke fase aansluiting jij hebt. Een 3 fase aansluiting heb je nodig wanneer je apparatuur in huis hebt welke een hoge energiebehoefte heeft. Om te voorkomen dat de stoppen doorslaan is het nodig dat je een 3 fase aansluiting laat installeren. Bij sommige apparaten zoals een jacuzzi, sauna, elektrische kookapparatuur of een elektrische warmtepomp is het sowieso nodig om een 3 fase aansluiting te installeren. Deze apparaten kun je niet aansluiten op een stopcontact met 230 volt.

Boek een elektricien

Wat is het verschil tussen een 3 fase aansluiting en krachtstroom?

Naast een 1 fase of 3 fase aansluiting heb je ook nog krachtstroom. Vaak wordt krachtstroom en 3 fase aansluiting door elkaar gebruik, maar het zijn twee verschillende soorten stroom. Krachtstroom, ook wel draaistroom genoemd. Dit is nodig voor apparaten die heel veel elektriciteit verbruiken en meer spanning vragen dan de standaard 230 volt. Krachtstroom wordt dan ook vaak gebruik voor zware machines of industriële toepassingen. Voor het aanleggen van krachtstroom heb je een installateur nodig. Hij zorgt ervoor dat de installatie wordt aangepast zodat de elektrische apparatuur kan worden aangesloten 'tussen de fasen'. Tussen de fasen ontstaat dan een hogere spanning van 400 volt. Hiervoor is wel een 3 fase aansluiting nodig. Krachtstroom wordt bijna nooit gebruikt in een normale woning. Immers huishoudelijk apparatuur is niet geschikt voor 400 volt.

Van tevoren regelen

Het aansluiten van een 3 fase aansluiting moet je laten uitvoeren door een ervaren elektricien. Wil jij besparen op de 3 fase aansluiting kosten? Dan is het slim om te zorgen dat je een aantal dingen hebt geregeld. Zo heb je een 3 fase hoofdschakelaar nodig om de 3 fase aansluiting te kunnen bedienen. De schakelaar moet aanwezig zijn voordat de monteur de 3 fase aansluiting kunt gaan uitvoeren. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Heb jij alleen niet de technische kennis in huis of weet je niet hoe het moet? Dan kun je ook vragen of de installateur de hoofdschakelaar voor je vervangt. Houd er wel rekening meet dat er dan vaak extra kosten bovenop de 3 fase aansluiting kosten wordt gerekend.

Een 3 fase aansluiting aanleggen in 4 stappen

Stap 1: krachtgroep plaatsen

Wanneer de installateur begint met het aanleggen van een 3 fase aansluiting is de eerste stap het plaatsen van een krachtgroep achter de aardlekschakelaar. Wanneer je nog een 1 fase aansluiting hebt moet de installateur deze eerst veranderen naar een 3 fase hoofdschakelaar. Zoals gezegd beschikken de meeste oudere woningen over een 1 fase aansluiting. Het kan dan ook heel goed zijn dat jouw woning nog een oude stoppenkast heeft. Het kan dan ook een goede optie zijn om de gehele stoppenkast te vervangen. Je hebt dan niet alleen een 3 fase hoofdschakelaar maar ook een nieuwe stoppenkast die voldoet aan de kwaliteit- en veiligheidseisen van deze tijd.

Stap 2: de aansluiting verzwaren

Nadat de hoofdschakelaar is omzet van een 1 fase naar 3 fase aansluiting kan het ook zijn dat er een nog een aanpassing in de aansluiting moet worden verricht. Het kan namelijk nodig zijn om de aansluiting te verzwaren voordat de 3 fase hoofdschakelaar werkt. Dit komt ook weer vaak voor bij oudere woningen. De installateur vraagt daarom bij jouw netbeheerder een verzwaring van het netwerk aan.

Boek een elektricien

Stap 3: de aardlekschakelaar plaatsen

Nadat de verzwaring van het netwerk is geregeld kan de aardlekschakelaar en groep worden geplaatst. Wanneer de stoppenkast genoeg ruimte heeft zal de installateur dat in de huidige stoppenkast doen. Wanneer er niet genoeg ruimte is zal de installateur een aardlekautomaat plaatsen. Dit is een apparaat wat ervoor zorgt er geen overbelasting of kortsluiting kan ontstaan. Daarnaast zorgt een aardlekautomaat er ook voor dat je geen last hebt van lekstroom en overstroom. Is er nog een groep vrij in de meterkast dan hoeft de installateur geen aardlekschakelaar te plaatsen omdat deze al aanwezig is.

Stap 4: binnenkabels leggen

Heeft de installateur de meterkast aangelegd, dan wordt de kabel gelegd om de 3 fase aansluiting in orde te maken. Dit is eigenlijk nog het meeste werk en duurt vaak een paar uur. Heb je apparaten in huis die meer dan 8 KW aan vermogen nodig hebben danheb je krachtstroom nodig. Wanneer dit niet het geval is kun je er ook voor kiezen om te vragen of de vakman een 2x220 volt groep plaatst. Met deze aansluiting je kun gebruik maken van een inductiekookplaat. Let wel op dat je dan ook een Perilex stopcontact nodig hebt. Geen nood, de vakman heeft vaak deze spullen ook bij.

Bespaartips voor een 3 fase aansluiting kosten

Zoals je in het prijsoverzicht kon zien zijn de 3 fase aansluiting kosten soms beste aan de hoge kant. Wij geven je wat tops zodat je kunt besparen op de 3 fase aansluiting kosten. Een van de eerste tips is dat het slim is om na te denken over de apparatuur die je nu én in de toekomst wilt gaan gebruiken. Daarnaast is het slim om ook het vermogen van de gewenste apparatuur te berekenen. Zo hoef je maar een keer het vermogen te verhogen. Kijk daarnaast ook goed naar de levering en kosten die jouw energieleverancier rekent. Misschien loont het om over te stappen, dat kan weer een paar euro schelen in periodieke energiekosten. Daarnaast kun je het beste een vakman in buurt inschakelen voor deze klus, zoals een van onze vakmannen.

Een 3 fase aansluiting laten aanleggen door een elektricien van Zoofy

Het aanleggen van een 3 fase aansluiting is een specialistische klus. Wanneer je geen verstand hebt van elektra kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Ben je opzoek naar een vakman? Kies dan eens voor een van onze vakmannen. Onze installateurs zijn bedreven in hun vak, weten hoe ze een 3 fase aansluiting moeten aanleggen en zijn altijd voorzien van het juiste gereedschap. Je kunt gemakkelijk in contact komen met een van onze vakmannen. Het grootste voordeel? De lage 3 fase aansluiting kosten. Wij rekenen geen voorrijkosten en je weet precies waar je aan toe bent als je onze vakmannen inschakelt. Zoek jij een vakman? Plaats dan een oproep en voor je het weet is jouw woning weer voorzien van de benodigde stroom.

Boek een elektricien

Boek nu met €20,- korting met kortingscode: PG2022

Andere prijsgidsen
Wat kost een nieuwe groepenkast
Kosten gashaard inbouwen
stukadoor kosten
Wat kost een stukadoor
Traprenovatie kosten
Kosten inductiekookplaat

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 13 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code