Zoek hier je klusje
Elektricien Kostenoverzicht

Wat kost aardpen slaan

donderdag 17 november 2022

 

In deze prijsgids lees je alles over de aardpen, leggen we je uit wat een aardpen is, waarom je een aardpen moet slaan en wat de kosten van een aardpen slaan bedragen.

De kosten van een aardpen slaan

De kosten om een aardpen te slaan, zijn variabel. De kosten aardpen slaan hangen onder andere samen met de plek waar de aardpen moet worden geslagen, op welke diepte de aardpen moet worden geslagen en wat de dikte van de aardpen moet bedragen. Als de ondergrond hard is, de plek waar de aardpen moet komen moeilijk bereikbaar is, zullen de kosten stijgen. Dat is eveneens het geval naarmate de aardpen dieper de grond in moet worden geslagen. De kosten van de koperen aardpen met koppelstukken, draad en installatie in de meterkast inclusief de aardlekbeveiliging bedraagt gemiddeld € 150 incl. btw.

Onderstaand een prijsvoorbeeld:

  Diepte Kosten
Aardpen slaan minimale diepte Minimaal 2 meter € 125
Aardpen slaan op 5 meter diepte 5 meter € 175
Aardpen slaan op maximale diepte Maximale diepte - 12 meter € 240

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Daarbij moeten nog de kosten voor het slaan van de aardpen en de kosten van de vakman bij op worden geteld. Die kosten bedragen gemiddeld € 160. Bij deze prijs is ervan uitgegaan dat de aardpen in een normale grondsoort kan worden geslagen. In totaal bedragen de kosten dus ongeveer € 300.

aardpen slaan kosten

Wat is een aardpen en waarom moet je een aardpen laten slaan?

Een aardpen is niets anders dan een massieve, stalen staaf met een massieve, koperen geleider (twee maten, 25 mm2 of 50 mm2) die voor verbinding tussen het lichtnet en de aarde zorgt. Het woord zegt het al, het is een pen die in de aarde wordt geslagen en die ervoor zorgt dat stroom de grond in kan worden geleid. Een goede aarding is de beste beveiliging voor overbelasting van de groepen in je meterkast en de beste beveiling bij onweer en blikseminslag. Een aardpen zorgt er samen met een aardlekschakelaar van je meterkast voor dat de stroom bij overbelasting op tijd wordt uitgeschakeld. Daardoor ontstaat er geen schade aan elektrische apparatuur, komt je woning niet onder stroom te staan en is er geen kans dat er brand ontstaat. Bezuinig daarom vooral niet op een goede aarding, het gaat immers om je veiligheid. Bovendien is het slaan van een aardpen vanaf 1975 zelfs verplicht.

Aardpen verplicht vanaf 1975

Vanaf 1975 is de aanwezigheid van een aardpen in je woning / de meterkast zelfs verplicht. Voor 1975 hadden woningbezitters de keuze of ze al dan niet een aardpen lieten slaan. Het kan dus zijn dat jouw woning, wanneer die voor 1975 werd gebouwd, geen aardpen heeft. Gelukkig maken veel huiseigenaren als ze naar een andere woning verhuizen de keuze voor een veilige en uitgebreide elektrische installatie. Een goed geslagen aardpen hoort daarbij. Je opstalverzekeringsmaatschappij kan een aardpen zelfs verplicht stellen.

Een aardpen laten slaan op de juiste diepte

Om de vereiste diepte te kunnen bereiken waarop de stroom het beste de grond in kan worden geleid, worden er vaak meerdere aardpennen op elkaar aangebracht. Je kunt deze klus, een aardpen laten slaan, dan ook het beste aan een vakman overlaten. Dan weet je dat de aardpen ook echt diep genoeg in de grond geslagen is en de lekkende stroom op de juiste wijze de aarde in wordt geleid.

Hoe wordt een aardpen geslagen?

Een aardpen slaan is geen eenvoudige opgave en je kunt deze klus dan ook het beste aan de professional overlaten. Die heeft de klus in het algemeen in ongeveer een uur geklaard. Er wordt dan niet alleen naar de benodigde lengte van de aardpen gekeken, maar ook naar de grondsoort, zodat de juiste weerstand wordt bereikt. Voor je beeldvorming, een aardpen voor een elektrische installatie in een woonhuis, waarvan alle groepen van de meterkast met aardlekschakelaars zijn beveiligd, wordt ongeveer zes meter in de grond geslagen.

Waarom je het beste Zoofy kunt inschakelen voor het slaan van een aardpen

Voor deze specialistische klus kun je het beste een professional inschakelen. Via het platform van Zoofy kom je heel eenvoudig met gekwalificeerde elektriciens bij jou in de buurt in contact. Een geruststellende gedachte omdat goede vakmensen lastig te vinden zijn en een afspraak op korte termijn vaak niet mogelijk is. Dat is bij Zoofy gelukkig anders. Het enige dat je hoeft te doen, is drie momenten door te geven waarop de vakman van Zoofy contact met jou mag opnemen. Voor je het weet staat deze vakman bij jou op de stoep, is de aardpen geslagen en is je meterkast goed beveiligd.

Je kunt ervan op aan dat deze klus door een echte vakman wordt uitgevoerd. Bij het platform van Zoofy is namelijk alleen plaats voor goed scorende vakmannen en vakvrouwen. Die scoren gemiddeld dan ook maar liefst een 9,2! Daar zijn we bij Zoofy maar wat trots op. Ruim 300.000 tevreden klanten gingen je al voor. Verder hoef je bij Zoofy geen voorrijkosten te betalen en betalen hoeft pas achteraf, als de klus naar volle tevredenheid is uitgevoerd. Dat kan heel eenvoudig via iDeal of een Tikkie.

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 4 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code