Welke klus moet worden gedaan?
Elektricien Kosten meterkast vervangen kostenoverzicht

Wat kost een meterkast vervangen

woensdag 08 mei 2024

De gemiddelde kostprijs van een meterkast vervangen wordt onder ander bepaald door het soort meterkast dat moet worden geïnstalleerd. Gemiddeld kun je rekenen op kosten van €360 tot €850 voor een 1-fase groepenkast tot €540 tot €880 voor een 3-fase meterkast.

Boek een elektricien

 

Heb jij een woning met een hele oude meterkast? Wil je deze oude meterkast door een nieuwe meterkast laten vervangen? Een klus waar je uiteraard zelf niet aan gaat beginnen maar die moet worden uitbesteed, bijvoorbeeld aan een van de vakmannen van Zoofy. Ben je benieuwd wat er allemaal bij het vervangen van een meterkast kan komen kijken en welke opties er zijn? Wil je je vooraf een goed beeld vormen van de gemiddelde kosten voor het vervangen van een meterkast? Zoofy heeft alle informatie voor je verzameld en op een rijtje gezet.

Gemiddelde kostprijs meterkast vervangen of plaatsen

De prijs is afhankelijk zoals eerder gelezen afhankelijk van het type meterkast. Het verschil in de kostprijs hangt af van het soort meterkast. Er zijn twee type meterkasten, een 1-fase en een 3-fase meterkast. Het verschil zit hem in de aansluiting. Om te weten te komen met welk type meterkast je te maken hebt, zul je een blik in de meterkast op de kWh-meter moeten werpen.

Hoe zie je het verschil tussen een 1-fase meterkast en een 3-fase meterkast?

Wanneer de kWh-meter 220 – 230 V aangeeft, is er een 1-fase meterkast nodig. Indien er 380 – 400 V wordt aangegeven, is er een 3-fase meterkast nodig. Verder blijkt het verschil tussen deze twee types uit het aantal draden dat onder uit de meterkast komt. Twee draden duidt op de 1-fase meterkast, vier draden duiden op een 3-fase meterkast. De vakman, die je snel en eenvoudig via Zoofy regelt, kan je uitsluitsel en advies geven. Verder lopen de gemiddelde kosten van het vervangen van een meterkast ook op naar gelang het aantal groepen dat (erbij) geplaatst wordt. Hoe meer groepen er geïnstalleerd moeten worden, hoe hoger de kosten zullen gaan bedragen.

Welke kosten kun je verwachten?

Met de onderstaande tabel krijg je een goed beeld van de kosten die je kunt verwachten. Genoemde prijzen zijn inclusief het arbeidsloon van de vakman, materialen en de btw.

Aantal groepen Gemiddelde kosten 1-fase meterkast Gemiddelde kosten 3-fase meterkast
4 groepen € 360 tot € 520 € 540 tot € 560
5 groepen € 500 tot € 570 € 570 tot € 630
6 groepen € 520 tot € 600 € 590 tot € 670
7 groepen € 550 tot € 630 € 610 tot € 690
8 groepen € 570 tot € 650 € 630 tot € 720
9 groepen € 670 tot € 770 € 680 tot € 780
10 tot 12 groepen € 700 tot € 850 € 710 tot € 880

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Boek een elektricien

Hoeveel groepen zijn er in mijn nieuwe meterkast nodig?

De hoeveelheid groepen die minimaal nodig zijn in je meterkast, is niet alleen afhankelijk van het aantal vertrekken in je woning. Ook het aantal apparaten met een hoog stroomverbruik zoals een wasdroger, oven, inductiekookplaat of een wasmachine zijn medebepalend voor het uiteindelijke aantal groepen. Om te voorkomen dat de stoppen eruit vliegen wanneer je zowel de wasmachine als de droger gebruikt, wordt geadviseerd om elk apparaat op een aparte groep aan te sluiten. Waar vroeger een meterkast met drie groepen volstond, heeft een gemiddeld huishouden op vandaag al gauw zeven tot negen groepen nodig. Heeft je woning nog een oude meterkast? Laat je door de vakman van Zoofy adviseren en laat de installatie ook aan hem of haar over.

Meterkast vervangen kosten

Boek een elektricien

Stoppenkast vervangen kosten

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het vervangen van een meterkast, namelijk de voordeligste oplossing, de oplossing bij hoog stroomverbruik en de alles ineens oplossing qua meterkast vervangen kosten.

De voordeligste oplossing

Wil je de meterkast laten vervangen maar heb je maar een beperkt budget ter beschikking of wil je er gewoon niet te veel geld aan uitgeven? Dan kun je op de kosten van het vervangen van de meterkast besparen door maar een beperkt aantal groepen te laten installeren.

Berekenen aantal groepen

Om te berekenen hoeveel groepen er minimaal dienen te worden aangelegd, moet je het verbruik van alle huishoudelijke apparaten bij elkaar optellen. Per groep kan er gemiddeld 3 kW worden gebruikt en een maximaal vermogen van 3,5 kW. Hoe minder groepen er hoeven te worden aangelegd, hoe lager het kostenplaatje. De minimale kosten bedragen voor een 1-fase meterkast met vier groepen € 360. Zie ook de bovenstaande tabel.

De oplossing bij hoog stroomverbruik

Is jouw woning voorzien van alle luxe zoals een airco, een grote smart tv en een krachtige inductieplaat? Wil je niet steeds de meterkast induiken om de aardlekschakelaar om te zetten? Dan is het verstandig om voor een meterkast met een groot aantal groep te kiezen, bijvoorbeeld 12. Hiervoor liggen de gemiddelde kosten tussen de € 750 en de € 880.

De alles ineens oplossing

Denk van te voren goed na hoeveel groepen je wilt laten plaatsen zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij een meterkast vervangen kosten. Wanneer blijkt dat de meterkast achteraf nog met extra groepen moet worden uitgebreid, is dat een dure aangelegenheid. Overleg bij twijfel met de specialist die je snel en eenvoudig via Zoofy boekt. Die heeft een hoop ervaring. Houdt dus rekening met de toekomst (gezinsuitbreiding? realiseren van een aanbouw?). In de bovenstaande tabel kun je aflezen wat de kosten gemiddeld kunnen gaan bedragen.

De prijsopbouw meterkast vervangen

Bij een meterkast vervangen kosten de materialen het meeste. Liefst 75% van de kosten zijn materiaalkosten en 25% van de kosten bestaan uit het arbeidsloon van de elektricien. Het vanaf uurloon van de elektricien, te boeken via Zoofy, bedraagt € 65.

Boek een elektricien

Keuzes die van invloed zijn op de kosten van het vervangen van een meterkast

Het uurtarief van de elektricien

Zoofy vermeldt altijd het vanaf uurtarief van de elektricien. Toch kan het lonend zijn om met meerdere vakmannen contact op te nemen. Soms kan de klus in plaats van op regiebasis (per uur) ook tegen een vooraf bepaald bedrag worden uitgevoerd. Hierdoor kun je soms flink besparen op meterkast vervangen kosten.

Het merk van de meterkast

Wil je een renommeerd A-merk laten plaatsen, bijvoorbeeld Merlin, Holec, Attema of Gerin? Dan zit je in het duurdere segment. Er zijn ook goede B-merken verkrijgbaar tegen een aantrekkelijke prijs. De besparing kan al gauw € 200 bedragen.

Extra opties

Vanzelfsprekend kosten extra opties ook extra geld. In onderstaande tabel kun je aflezen wat de extra kosten bedragen. Genoemde prijzen zijn inclusief arbeidsloon, materialen en btw.

Installeren wandcontactdoos € 40 tot € 65 Toelichting
Aarding € 150 tot € 200
Aanbrengen lichtpunt in meterkast € 100 tot € 200
Kookgroep € 40 tot € 60 onmisbaar bij elektrisch koken
Beltrafo € 30 tot € 45 noodzakelijk omdat een bel op laagspanning werkt
Aardlekautomaat € 75 tot € 85 er valt slechts één groep uit

Waarom Zoofy voor een meterkast vervangen?

Wanneer je een elektricien via Zoofy boekt, zullen de stoppen bij jou niet doorslaan! Op het platform van Zoofy is alleen plaats voor goed scorende vakmannen en vrouwen. Zoofy is dan ook trots op de gemiddelde score van liefst 9,2! Je regelt snel en eenvoudig een vakman bij jou uit de buurt. Het enige dat je hoeft te doen is het aangeven van een drietal momenten waarop de vakman contact met jou mag opnemen.
Betalen hoef je bij Zoofy pas achteraf, wanneer jouw klus helemaal naar tevredenheid is geklaard. Heel eenvoudig, via iDeal of een Tikkie. Voorrijkosten worden door Zoofy nooit in rekening gebracht.
Al meer dan 1.000.000 tevreden klanten gingen je voor.

Boek een elektricien

Andere prijsgidsen

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 3 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code