Vloerspecialist Kosten houten vloer schuren kostenoverzicht

Wat kost een houten vloer schuren

maandag 01 april 2024

Kosten houten vloer schuren

De kosten van een houten vloer schuren liggen gemiddeld tussen de 25 en 35 euro per vierkante meter. Deze prijs is inclusief materiaal en werkuren. Er zijn een aantal prijsbepalende factoren, zoals de grootte van je vloer en speciale wensen die het voor jou duurder of goedkoper kunnen maken. Eén vloer van 40 m² kost dus gemiddeld €1.200 om volledig te schuren weer mooi te lakken. Ook de afwerking heeft een grote invloed op de prijs van een houten vloer schuren. Houd hier dus rekening mee!

Prijs houten vloer schuren per soort afwerking

Wil jij een beter overzicht van wat een houten vloer schuren je gaat kosten? Bekijk dan onderstaande tabel met prijzen per soort afwerking!

Type Kosten per m²
Parketvloer schuren en olie  15,- tot 25,-
Parketvloer schuren en 1 componenten lak   25,- tot 28,-
Parketvloer schuren en 2 componenten lak   30,- tot  32,- 
Parketvloer schuren, colorwash en lak  35,- tot 40,-

Bovenstaande prijzen zijn een indicatie. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om een kleur aan je olie toe te voegen, kost dit je ongeveer 4 euro meer dan transparante olie. Daarnaast zijn er nog enkele andere factoren die de prijs kunnen doen oplopen. Wil je echt helemaal zeker zijn van de vloer schuren kosten? Vraag het dan na bij één van onze vakmannen!

Kosten houten vloer schuren

Waarom parket vloer schuren?

Hoewel een houten vloer erg duurzaam is, kunnen er na verloop van tijd verkleurde plekken, krasjes of vochtkringen ontstaan. Deze kleine beschadigingen zijn gelukkig makkelijk te verhelpen door je parket vloer te schuren. Schuren is dus de ideale manier om je vloer weer als nieuw te krijgen zonder te veel geld te moeten uitgeven.

Na het schuren, wordt er ook een nieuwe beschermlaag voorzien. Dit kan een wax-, lak- of olielaag zijn. Elk soort bewerking heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar wat je ook verkiest, het zorgt voor een mooie uitstraling van je parketvloer.

Wanneer parket vloer schuren?

Er zijn een aantal situaties waarin het schuren van je houten vloer aangeraden is. We sommen ze hieronder voor je op.

 • Als je je vloer van kleur wilt veranderen
 • Bij de aanwezigheid van krassen en deuken
 • In het geval van een kleurverschil
 • Als je je vloer extra wilt beschermen

Lakken, oliën of waxen?

Voordat je meer ontdekt over de prijs van je houten vloer schuren, is het handig om de verschillende afwerkingsmogelijkheden te verkennen. Je houten vloer kan namelijk van een lak-, olie- of waxlaag voorzien worden.

1. Kosten houten vloer lakken: voor een strak uiterlijk

Laat je je houten vloer lakken na het schuren? Dan zal de structuur van de vloer minder te zien zijn. Lak vult de nerven van hout namelijk op. Daarom is het een goede keuze als je je vloer van een strak uiterlijk wilt voorzien.

Je houten vloer lakken heeft ook als voordeel dat het nadien goed tegen vocht kan en dat het minder vuil opneemt. Hierdoor heb je minder schoonmaakwerk. Het nadeel van lak is dat kleine beschadigingen moeilijk weg te werken zijn.

2. Kosten houten vloer waxen: voor een mooie glans

De waxlaag die op je houten vloer wordt aangebracht, zorgt voor een mooie glans. Geen nood als je niet zo van glanzend houdt, want je kan ook kiezen voor een matglans die minder hard opvalt. Houd er wel rekening mee dat wax bij donkere houten vloeren krassen kan veroorzaken. Het is dus enkel een goede optie voor lichte houten vloeren.

Het grote voordeel van wax is dat het je vloer beschermt tegen zuren, vuil en water. Het is ook mogelijk om voor een kleurtje te kiezen. Een waxlaag moet je wel ongeveer om de 2 jaar opnieuw laten aanbrengen.

3. Kosten houten vloer oliën: voor een matte en natuurlijke uitstraling

Wil je zoveel mogelijk de natuurlijke uitstraling van je houten vloer behouden? Dan is olie voor jou de beste optie! Door je houten vloer te oliën krijgt het namelijk een matte en natuurlijke look.

Olie maakt de vloer bovendien vochtwerend. Daarnaast is het mogelijk om hiermee kleine beschadigingen weg te werken. Wil je je vloer een nieuw kleurtje geven? Dan is olie ook een goede optie. De structuur van je vloer blijft wel zichtbaar, maar dat zorgt juist voor een mooi effect.

Wat is voor jou de beste keuze?

Zoals je ziet, heeft elke afwerkingsmethode zo zijn eigen voor- en nadelen. Wat er voor jou de beste optie is, hangt af van welke uitstraling je je vloer wilt geven. Lak geeft de houten vloer een strakke uitstraling, terwijl je het met hardwax eerder van een mooi glanzende of matte look voorziet. Olie is dan weer de beste optie voor een natuurlijke uitstraling.

Zowel wax als olie moet je gemiddeld om de 2 jaar opnieuw laten aanbrengen, maar ze zijn wel geschikt om kleine beschadigingen mee weg te werken. Lak moet je minder snel vervangen, maar is niet de beste keuze bij kleine beschadigingen. De beste optie voor jou hangt dus ook af van de staat van je vloer. Ben je nog niet helemaal zeker over wat je moet kiezen? Vraag dan raad aan één van onze schuurspecialisten!

Zelf parketvloer schuren of laten doen?

Misschien denk je eraan om zelf je parketvloer te schuren. Dat is inderdaad mogelijk, maar denk hier wel goed over na. Wanneer het schuren van een parketvloer verkeerd wordt gedaan, kan dit leiden tot meer beschadigingen. Hierdoor lopen de kosten sterk op.

Neem bij twijfels dus geen enkel risico en laat je parketvloer schuren door een schuurexpert. Op die manier ben je zeker van een mooie resultaat. Bovendien kan de vakman je adviseren over welke afwerkingsmethode voor jou de beste optie is!

Het mooiste resultaat bereik je met een vakman van Zoofy

Bij het kiezen van een vakman ben je vaak nog onzeker, omdat je niet weet of de professional in kwestie betrouwbaar is of niet. Bij Zoofy hoef je daarvan niet wakker te liggen. Elke vakman die je terugvindt op onze site, wordt namelijk grondig gescreend. Hierdoor ben je altijd zeker van het mooiste resultaat! Bekijk hier de prijsgids over houten vloeren leggen.

Doordat Zoofy een systeem heeft waarmee je automatisch gekoppeld wordt aan de beste vakman uit je buurt, betaal je bovendien geen voorrijkosten. En wat extra geld uitsparen, is natuurlijk altijd mooi meegenomen!

Gerelateerde klussen:
Wat kost een PVC vloer leggen
Houten vloer schuren
Kosten vloerverwarming
Laminaat leggen kosten
Kosten houten vloer

 

Waarom Zoofy?

 • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • ✓De plek voor jouw spoedklus!
 • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
 • ✓Geen voorrijkosten
 • ✓De laatste aanvraag was 14 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

 • Doe je klusaanvraag
 • Melding naar vakmensen
 • Vakman komt langs
 • Betaal via QR code