Dakdekker Kosten dakinspectie uitvoeren kostenoverzicht

Wat kost een dakinspectie

woensdag 05 juni 2024

Kosten dakinspectie uitvoeren, wat kost een dak inspecteren?

Wil je graag weten wat het kost om het dak te inspecteren? De kosten voor een dakinspectie uitvoeren zijn afhankelijk van het type dak dat moet worden geïnspecteerd. Een dakinspectie uitvoeren voor een plat dak kost gemiddeld tussen de €150 en de €250. Heeft jouw woning een schuin dak? Houd dan rekening met de gemiddelde kosten die liggen tussen de €200 en de €300. Informeer van de te voren goed bij de vakman.

Kostenoverzicht van een inspectie van het dak

Soms worden er voor een dakinspectie geen kosten in rekening gebracht, bijvoorbeeld als er aansluitend op de inspectie een dakreparatie moet worden uitgevoerd.
In de onderstaande tabel kun je de gemiddelde prijzen van een dakinspectie uitvoeren aflezen. Houd er rekening mee dat de kosten per situatie en per type dak kunnen verschillen. De kosten voor het inspecteren van een hellend dak zijn over het algemeen hoger dan die voor de inspectie van een plat dak.

Type dakinspectie Gemiddelde kosten Soort inspectie
Inspectie plat dak € 150 tot € 250 Controle gehele dak
Inspectie schuin dak € 200 tot € 300 Controle gehele dak
Kosten dakinspectie bij afnemen van reparatie of onderhoud Gratis of kosten worden afgetrokken van de totaalprijs Controle dak in combinatie met uitvoeren van een reparatie, renovatie of onderhoud

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

kosten dakinspectie

Waarom een dakinspectie

Heb jij een eigen woning? Heb je er dan al eens aan gedacht om een dakinspectie uit te laten voeren? Wanneer er schade aan je dak is ontstaan of het water komt onverwacht naar binnen ben je natuurlijk al te laat. Het is van wezenlijk belang dat je je dak regelmatig laat inspecteren. Een dak beschermt de woning namelijk tegen water, wind en felle zon. Maar alleen wanneer het dak zich in een goede conditie bevind, kan deze beschermende functie worden gewaarborgd. Door met regelmaat het dak te laten inspecteren, kunnen eventuele gebreken worden geconstateerd en verholpen voordat ze grote problemen veroorzaken of dat er onnodige schade ontstaat.

Het belang van een regelmatige dakinspectie

Zoals boven al is aangehaald, staat het dak van je woning aan heel veel wisselende weersinvloeden bloot. Door het veranderende klimaat met heftigere regenbuien en de steeds hogere tropische temperaturen heeft een Nederlands dak veel te verduren. Niet zo´n geruststellende gedachte wanneer je dak niet in topconditie is. Het beschermen van je woning kan mogelijk in gevaar komen. Helaas schuilt gevaar altijd in een klein hoekje. Bij een dak is dat niet anders.
Uiteraard ben je als woningbezitter niet verplicht om een dakinspectie uit te laten voeren. Toch is het verstandig om dit wél jaarlijks te laten doen, zodat het dak zich altijd in topconditie bevindt. Met het dak inspecteren kunnen lekkages en waterschade worden voorkomen. Wil je niet zelf op het dak balanceren om het dak te inspecteren of heb je van een dak niet veel kaas gegeten? Schakel dan snel en eenvoudig een vakman via Zoofy in. Deze vakman kan eventuele gebreken of schade opsporen voordat er nog grotere problemen ontstaan. Vaak is het euvel met een kleine reparatie al verholpen en kunnen grotere en veel duurdere ingrepen in een later stadium worden voorkomen.

Boek een dakdekker

Hoe gaat een dakinspectie in zijn werk?

Het dak van je woning bestaat uit verschillende onderdelen. Bij een dakinspectie uitvoeren worden al die verschillende onderdelen grondig door de vakman bekeken, soms met behulp van een drone. De volgende onderdelen worden gecontroleerd:

De dakbedekking

bij schuine daken gaat het meestal om dakpannen. De vakman kijkt specifiek naar de bovenste nokvorst en de kantpannen maar ook of de pannen netjes liggen en hun werk goed kunnen doen. Door mos- of algengroei en allerlei weersinvloeden kunnen dakpannen poreus worden. Bij geglazuurde dakpannen wordt de glazuurlaag geinspecteerd. Kapotte dakpannen worden zonodig direct vervangen zodat regen geen schade kan aanrichten.
Bij platte daken wordt de dakbedekking, meestal bitumen, op scheuren en slijtage gecontroleerd. Kleine scheurtjes kunnen vaak direct met een reparatiestrip of een reparatiepasta worden gerepareerd. Bij grote scheuren moet soms (gedeeltelijk) nieuwe dakbedekkig worden aangebracht.

De schoorsteen

het metselwerk, het voegwerk, de loodslabben het het schoorsteenplateau van de schoorsteen worden gecontroleerd. De dakgoten worden door de expert op scheuren en op verstoppingen gecontroleerd. Deze kunnen gebreken aan de hemelwaterafvoer veroorzaken. Dakraam of dakkapel: er wordt met name vooral goed naar de aansluiting met de dakconstructie gekeken.

De dakconstructie

de houten balken worden op hun conditie gecontroleerd. Ze kunnen namelijk beschimmelden of verrotten of zodanig verouderd zijn dat moeten worden vervangen omdat ze de dakbedekking anders niet meer kunnen dragen. Mocht je de aanschaf van zonnepanelen overwegen? Tijdens het controlen van de dakconstructie en het dak kan de vakman gelijk beoordelen of jouw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen.
Wil jij je steentje aan een beter milieu bijdragen? Vraag de vakman dan of die jouw platte dak wilt inspecteren om te kijken of je een groen dak kunt aanleggen. Met een groen dak draag je aan de biodiversiteit bij.

Na het afronden van de dakinspectie ontvang je een verslag met alle bevindingen en zal de vakman eventuele verbeterpunten of noodzakelijke reparaties met je bespreken.

Is mijn dakinspectie wel onafhankelijk?

Vaak is de vakman die een inspectie aan jouw dak komt uitvoeren, ook dakdekker. Logisch dat je misschien denkt dat er sprake van belangenverstrengeling is, zeker wanneer er een hoop verbeterpunten of op korte termijn noodzakelijke reparaties uit de inspectie naar voren zijn gekomen.
Ten eerste werkt Zoofy alleen met de allerbeste vakmannen, die overigens gemiddeld maar liefst een 9,2 scoren. Verder zou je kunnen informeren of men bij de NDA, de Nederlandse Dakdekkers Associatie is aangesloten. Dan ben je zeker van een eerlijke en onafhankelijke inspectie van je dak verzekerd.
Het is trouwens altijd mogelijk om bij een andere vakman een zogenaamde second opinion aan te vragen. Daarmee kan worden vergeleken of de eerdere bevindingen en aanbevelingen de juiste waren.

Een dakinspectie uitvoeren? Regel het met de vakman van Zoofy

Bij Zoofy regel je eenvoudig en snel een vakman voor een dakinspectie. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is het aangeven van een drietal momenten waarop de vakman contact met je kan opnemen. Met een vakman via Zoofy ben je van kwaliteit verzekerd. Deze vakmannen scoren maar liefst een 9,2! Zoofy brengt nooit voorrijkosten in rekening en betalen gaat heel gemakkelijk achteraf via Ideal of een Tikkie.

Andere prijsgidsen
rolluiken prijzen

Boek een dakdekker

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 14 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code