Zoek hier je klusje
Loodgieter kosten waterleiding aanleggen kostenoverzicht

Wat kost een waterleiding aanleggen

maandag 05 december 2022

Er zijn van die klusjes die je maar beter aan de vakman kunt overlaten. Een ervan is het aanleggen of vervangen van waterleidingen, maar ook het plaatsen van een keuken- of wasmachinekraan. Dat is een specialistische klus. Het is erg belangrijk dat het aanleggen of vervangen van de waterleidingen uiterst zorgvuldig gebeurd. Er komt tenslotte heel wat bij kijken. Denk aan het meetwerk, het op maat snijden, het ontbramen en het aaneen koppelen. Alleen wanneer dat goed gebeurd ben je gevrijwaard van lekkages en kun je jarenlang probleemloos van alle watervoorzieningen in je woning gebruik maken. Je moet er toch niet aan denken dat er moet worden gehakt of gebroken, een keuken deels gemonteerd moet worden of je pas gelegde vloer krom gaat staan omdat er ergens een waterleiding lekt?

Wanneer moeten waterleidingen worden vervangen of volledig vernieuwd

Als je een andere woning hebt gekocht of je gaat een bestaande woning renoveren, zul je vaak met het vervangen of aanleggen van waterleidingen te maken krijgen. Bestaande leidingen zijn misschien overbodig of zitten hinderlijk in het zicht. Op andere plaatsen ontbreken ze weer. Het veranderen of vernieuwen van een keuken of een badkamer, een plaatsen van een nieuwe toilet, zijn allemaal ruimtes waar zich een waterleiding in moet bevinden. Je hebt dan direct de kans om waterleidingen die voorheen niet fraai werden aangelegd, te verplaatsen of netjes in de muur of onder een kastje weg te laten werken.
Heeft je woning nog loden leidingen? Vervang ze! Hierover verderop meer.

De kosten van waterleiding aanleggen

Wat in jouw specifieke situatie het aanleggen of vervangen van een waterleiding kost, is van een aantal factoren afhankelijk. De kosten bestaan uit het uurloon van de loodgieter, het gebruikte materiaal en de ruimte waarin de werkzaamheden plaatsvinden.
We geven je graag een indicatie van de gemiddelde kosten per ruimte. In deze prijzen zijn het aanleggen van de waterleiding, het arbeidsloon, het materiaal en de btw begrepen.

Waterleiding aanleggen Kostenindicatie
in het toilet € 60 tot € 300
in de badkamer € 200 tot € 550
onder de vloer meerprijs € 100 tot € 300
voor een buitenkraan € 150 tot € 300

Je kunt ook uitgaan van een gemiddelde prijs voor het aanleggen van een waterleiding per meter.

Lengte waterleiding Kostenindicatie
lengte tot 1,5 meter € 300 tot € 400
lengte 2 meter € 600 tot € 750

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Vraag je je af waarom de prijzen voor het aanleggen van waterleidingen in een toilet zoveel lager liggen dan die in een badkamer of keuken? De reden hiervoor is een eenvoudige. In zowel de keuken als de badkamer zijn meer voorzieningen en apparaten aanwezig die op het water aangesloten moeten worden. Dat betekent dus meer onderdelen, aparte koppelingen en meer bochtenwerk. Behalve het extra benodigde materiaal, heeft de loodgieter hiervoor ook meer tijd nodig. Dat alles heeft weer een duurder prijskaartje tot gevolg. Wanneer de loodgieter echter nog meer werkzaamheden moet uitvoeren, kan dat weer kostenbesparend werken.
De vanaf uurprijs voor een loodgieter, die je snel en gemakkelijk via Zoofy boekt, bedraagt € 65.

Boek nu een loodgieter

Een buitenkraan aanleggen kosten

Omdat de werkzaamheden voor het aanleggen van een buitenkraan afwijkend van het bovenstaande zijn, benoemen we dit even apart. De gemiddelde kosten om een buitenkraan aan te leggen of te vervangen liggen tussen de € 140 en € 350. Deze prijzen zijn inclusief het isoleren van de waterleiding en het boren van een gat in de spouwmuur of fundering.
Factoren die de kosten beïnvloeden zijn onder andere:

- is er ondergronds al een waterleiding aanwezig?
- is er al een wateraansluiting aanwezig?
- kies je voor een vorstvrije buitenkraan?
- Van wat voor materiaal is de buitenkraan gemaakt?
- Wat is de afstand van de buitenkraan tot de bestaande waterleiding?
- Kies je qua afwerking voor een muurplaat of een gevelkolom? Een gevelkolom is de duurdere maar ook nettere optie

Wat is van invloed op de prijs

Wat is bepalend voor de tijdsduur van het aanbrengen of vervangen van waterleidingen?

Koud of warm water

het aanleggen van zowel warm als koud water is meer werk dan het alleen aanleggen van koud water. 
In de meeste gevallen is een waterleiding aanleggen met alleen koud water voldoende, bijvoorbeeld voor een garage, schuur of buitenkraan
Wanneer het om je keuken of je badkamer gaat, moeten daar ook warmwatervoorzieningen zijn. Tegenwoordig zijn er ook vaatwassers en wasmachines die een warmwatertoevoer nodig hebben. Voor dat soort zaken moeten twee waterleidingen worden aangelegd, een voor koud en een voor warm water. Daarom is de loodgieter daar logischerwijze ook twee keer zo lang mee bezig en is de dubbele hoeveelheid materiaal nodig. . In de keuken wordt soms ook een extra koudwaterleiding voor je (luxe koelkast met) ijsblokjesautomaat aangelegd.
Bij een CV-ketel ligt het weer net iets anders. Daar heb je te maken met een aanvoer- en retourleiding en dus hogere kosten.

De afstand tot de hoofdleiding

Een waterleiding aanleggen vlakbij de hoofdleiding is minder werk dan een waterleiding die hier een flink stuk van verwijderd is. Hoe verder weg de nieuwe aansluiting zich van de hoofdleiding bevindt, hoe langer het aftappen en weer vullen van het systeem duurt. Je kunt je voorstellen dat het aanleggen en aftappen van een leiding in de badkamer eenvoudiger is dan een leiding ergens ver weg op zolder. Ook de grootte van de ruimte spelen een rol in de kosten. Grotere ruimtes vereisen meestal ook langere waterleidingen.

Het wegwerken van een waterleiding

Een waterleiding die niet hoeft te worden weggewerkt of ingefreesd is minder werk dan wanneer dat wel dient te gebeuren. Toch wordt er doorgaans bij waterleidingen aanleggen het meeste voor het wegwerken ervan gekozen.
Soms kunnen de waterleidingen uit het zicht achter (keuken-)kastjes worden aangelegd. De waterleiding wordt dan met beugels aan de muur of de wand bevestigd.

Andere manieren om waterleidingen weg te werken zijn om ze in de vloer weg te werken door het frezen van een sleuf. Dat gaat bij een vloer van beton of steen minder makkelijk dan bij een houten vloer.
Heeft de vloer een kruipruimte? Dan kunnen de waterleidingen ook onder de vloer worden aangebracht. Houdt er rekening mee dat volgens de arbo het werken in de kruipruimte met twee personen moet gebeuren en je dus het dubbele uurtarief in rekening gebracht krijgt.
Het goedkoopste is het om waterleidingen niet weg te werken. Hak- en breekwerk kunnen dan achterwege blijven, hetgeen bij een waterleiding aanleggen kostenbesparend is. Je kunt eventueel een voorzetwandje (laten) plaatsen.

Bereikbaarheid

Het niet toegankelijk hoeven maken van de werkplek kost minder tijd dan wanneer er eerst wanden, kasten of andere meubels moeten worden verwijderd. Je kunt op extra kosten waterleiding aanleggen besparen door de ruimte waar wordt gewerkt vooraf zelf alvast zoveel mogelijk leeg te ruimen.

Loden waterleiding vervangen

Tegenwoordig zijn waterleidingen van koper, staal of kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen positieve eigenschappen en de loodgieter adviseert je graag welk materiaal voor jouw klus het meest geschikt is. Lees hier hoe je loden leidingen kunt herkennen.

Waarom Zoofy?

Wanneer je via Zoofy een vakman boekt, ben je van kwaliteit verzekerd. De vakmannen van Zoofy scoren maar liefts een 9,2! Je boekt hier direct een geschikte vakman uit jouw regio. Géén voorrijkosten of gedoe met offertes.

Boek nu een loodgieter

Andere prijsgidsen
Dakgoot repareren
Toilet renovatie kosten
wespennest verwijderen kosten
Buitenkraan plaatsen kosten
kozijnen schilderen kosten
Binnendeur schilderen kosten
Meubels stofferen

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 4 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code