Zoek hier je klusje
Kosten traprenovatie
Timmerman kosten traprenovatie kostenoverzicht

Wat kost een traprenovatie

dinsdag 27 december 2022

Wat kost een traprenovatie

De kosten trap renoveren zijn per situatie verschillend en hangen van verschillende factoren af. De gemiddelde kosten voor een traprenovatie zijn gemiddeld €1.250,- voor een eenvoudige trap tot €3.000 euro voor een luxe trap met verlichting. Om wat voor soort trap gaat het? Een open trap? Een rechte trap? Een gesloten trap met een kwart draai?  Wil je led-verlichting laten aanbrengen? Welke materialen worden er toegepast? Hieronder geven we je een globale indruk van de mogelijke prijzen traprenovatie, zoals die ook door upstairs traprenovatie worden gehanteerd.

Type trap Kosten
Eenvoudige traprenovatie, rechte trap, goedkopere materialen Gemiddeld € 1.250,-
Standaard traprenovatie Gemiddeld € 2.000,-
Luxe traprenovatie, bijvoorbeeld met verlichting en leuningen of stootborden Gemiddeld € 2.950,-

De prijsopbouw van kosten trap renoveren

Het arbeidsloon is altijd de grootste kostenpost van een traprenovatie. Uiteindelijk bestaat ongeveer 35% van de in rekening gebrachte kosten trap renoveren uit arbeidsloon en 50% uit materiaalkosten. Houd voor extra opties, bijvoorbeeld traptreden met led-verlichting nog eens 20% aan. Gemiddeld kost een traprenovatie tussen de € 1.000,- en € 3.500,-. Andere mensen die een traprenovatie laten uitvoeren betalen gemiddeld € 2.000,-. De vakman die je eenvoudig via zoofy.nl hebt geboekt, brengt geen voorrijkosten in rekening. Let op, Zoofy verstrekt geen offertes. De uiteindelijke prijs wordt door de ingehuurde professional meegedeeld.

Waarom een traprenovatie laten uitvoeren

Van zo'n troosteloze aanblik word je, elke keer dat je over de trap naar boven of naar beneden gaat, niet zo vrolijk. Ben de die uitgesleten traptreden, de afgebladderde verf, die verdraaid dikke vloerbedekking of spuuglelijke halve maantjes ook zo moe? Er is een manier waarmee je jouw trap een heel nieuw uiterlijk kunt geven, zonder dat je een nieuwe trap hoeft te kopen, namelijk traprenovatie. Bij een traprenovatie wordt over elke bestaande traptrede een nieuwe traptrede aangebracht. Helaas is geen trap hetzelfde en dus moeten de nieuwe traptreden op maat over de bestaande traptreden worden aangebracht. Dat is niet alleen een hele arbeidsintensieve klus, maar ook een heel precies werkje.

Wat kan er bij een traprenovatie allemaal komen kijken?

Allereerst zal er een keuze uit de vele mogelijkheden moeten worden gemaakt. Niet alleen qua materiaal maar ook qua kleur. De vakman, die je eenvoudig via zoofy.nl kunt regelen, heeft een staal van de materialen en kleuren. Het bekleden van de nieuwe overzet traptreden kan onder andere met diverse houtsoorten, laminaat, linoleum, pvc, betonlook of tapijt. Hij of zij informeert je ook over alle (on-)mogelijkheden en kosten trap renoveren.

De voor- en nadelen van een traprenovatie

Verder zal de vakman je adviseren over de voor- en de nadelen van de verschillende materialen en de toepasbaarheid ervan en ook over de kosten trap renoveren.
Dit is een ideale gelegenheid om je woning een andere of modernere uitstraling te geven. Kies je voor een combi van betonlook met metaal? Laat je misschien led-verlichting in de traptreden inbouwen, ideaal in donkere ruimtes? Ook de trapleuning en de spijlen kunnen in de traprenovatie worden meegenomen. Ze kunnen door een ander materiaal en een andere vorm worden vervangen of zelfs worden weggehaald. Neem voor inspiratie eens een kijkje bij upstairs traprenovatie.

Voordat er daadwerkelijk met een traprenovatie kan worden begonnen, moeten in elk geval materialen als trapmaantjes en vloerbedekking in het geheel van de bestaande trap worden verwijderd. Aan deze klus kun je zelf beginnen maar vaak heeft een vakman de klus in een veel korter tijdsbestek geklaard. Dat scheelt jou een hoop tijd, rommel en stress.

Trapbekleding prijs per trede

Aan elke soort trapbekleding hangt weer een ander prijskaartje vast en het prijsverschil tussen het duurste en het goedkoopste materiaal is soms honderden euro's. We geven je een idee:
Soort traprenovatie of toegepast materiaal

Gemiddelde prijs per trede inclusief montage   Prijs
Schilderen  € 30
Tapijt  € 40
Laminaat  € 80
Vinyl of pvc  € 95
Linoleum  € 100
Eikenhout  € 120

De meeste woningen hebben een trap met een (kwart) draai en gemiddeld 13 traptreden. De gemiddelde kosten voor een traprenovatie bedragen hiervoor € 2.000,-. Heeft de woning een eenvoudige en rechte trap, dan liggen de gemiddelde kosten met € 1.250,- alweer een stuk lager.
Omdat laminaat een sterk materiaal is, het een onderhoudsvrij materiaal is en de trap er voor relatief weinig geld weer als nieuw eruit ziet, wordt er vaak voor dit materiaal gekozen. Hetzelfde geldt voor vinyl of pvc, dat qua prijsklasse net iets boven die van laminaat ligt. PVC is ook nog eens geluiddempend (ideaal wanneer je kinderen de trap steeds op en af stormen). Met eikenhout krijgt je trap een luxe maar toch natuurlijke uitstraling. Het is de mooiste maar tevens de duurste optie.

Stootborden

Heb je een dichte trap? Dan kan natuurlijk alleen de bovenkant met een nieuwe traptrede worden bekleed maar soms is het noodzakelijk en zelfs wenselijk ook de stootborden te vervangen. Een stootbord kost gemiddeld € 12,50 per stuk.

Hoe je kunt besparen op kosten traprenovatie

Wanneer je maar een beperkt budget ter beschikking hebt en je hebt een houten trap, dan krijgt je trap met een nieuwe verflaag toch weer een frisse uitstraling. Gemiddeld bedragen de kosten hiervoor tussen de €300,- en de € 700,- per trap. Je nieuwe laklaag gaat minsten twee jaar mee, afhankelijk van het gebruik en de intensiteit waarmee de trap wordt belopen (tip, loop alleen op sokken, sloffen of slippers op de trap, daardoor slijt de verf aanzienlijk minder dan wanneer de trap met schoenen wordt betreden).

Gaat het alleen om het kraken of loszitten van een of meerdere traptreden? Dan hoef je natuurlijk geen complete traprenovatie uit te laten voeren. Boek voor deze klus eenvoudig je vakman via Zoofy. Houdt hierbij rekening met een gemiddeld uurloon van €80,-.

 • Door zelf voorbereidende werkzaamheden (het verwijderen van materiaal of schuren van de trap) ter hand te nemen, breng je de kosten traprenovatie omlaag.
 • Renoveer in fases en stel extra's opties, bijvoorbeeld led-verlichting of een trapleuning nog even uit.
 • Als de vakman eenmaal aan de traprenovatie is begonnen, loont het om meerdere ruimtes of trappen te renoveren. Dat is relatief gezien goedkoper.
 • Door een vakman via Zoofy bij jou in de buurt te kiezen, kunnen kosten zo laag mogelijk worden gehouden.

Waarom een traprenovatie loont

Zie je er echter tegen (het aanpakken van) deze klus op? Niet doen! De vakman die je via Zoofy kunt boeken voert deze werkzaamheden graag en naar volle tevredenheid voor je uit. Met een goed uitgevoerde traprenovatie ziet je trap er weer als nieuw uit en kun je er weer jaren van genieten. Bovendien is een nieuwe trap, want dat is het na de renovatie eigenlijk, tevens een waardevermeerdering van je woning. Een ander bijkomend voordeel van een traprenovatie is dat je niet met hak- en breekwerk te maken hebt.

Je kunt natuurlijk zelf met het renoveren van je trap beginnen. Met het zelf schuren, plamuren en lakken bereik je al een aardig resultaat. Andere koek is het echter wanneer de totale look van de trap moet worden veranderd en er over de bestaande tredes nieuwe traptreden moeten worden geplaatst. Dat kun je beter aan de vakman overlaten. Het maakt overigens niet uit van welk materiaal bestaande trap is (hout, beton, steen of metaal) en of het een open of dichte trap is, elke traptrede kan in principe opnieuw bekleed worden. 

Waarom je voor een traprenovatie Zoofy moet inschakelen

Een betrouwbare vakman boek je gemakkelijk en dus snel bij Zoofy. Er zijn bijna 7.000 vakmannen bij Zoofy aangesloten, zodat er dus altijdeen vakman bij jou in de buurt is. Je hoeft allen maar drie of meer momenten aan te geven waarop de vakman jou kan bezoeken voor het uitvoeren van de traprenovatie. Maar ook voor al je andere kleinere klussen in en rondom je huis kun je uiteraard bij Zoofy terecht. We zijn er trots op dat we kunnen zeggen dat "onze" vakmannen maar liefst gemiddeld een 9,2 scoren qua tevredenheid. Dat komt omdat alleen de allerbeste vakmannen jouw klus komen uitvoeren. Bij Zoofy betaal je géén voorrijkosten. Betalen? Dat kan eenvoudig via iDeal of een Tikkie worden geregeld. Bekijk hier ook de kosten voor een vaste trap naar zolder. Of het dichtmaken van de trap.

Andere prijsgidsen:
trap schilderen kosten
Meubels stofferen
stukadoor kosten
Wat kost een stukadoor
traprenovatie kosten
dakkapel kosten
trap bekleden kosten

Waarom Zoofy?

 • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • ✓De plek voor jouw spoedklus!
 • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
 • ✓Geen voorrijkosten
 • ✓De laatste aanvraag was 12 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

 • Doe je klusaanvraag
 • Melding naar vakmensen
 • Vakman komt langs
 • Betaal via QR code