Welke klus moet worden gedaan?
Timmerman Kosten kozijnen plaatsen kostenoverzicht

Wat kost kozijnen plaatsen

woensdag 05 juni 2024

Zijn jouw kozijnen toe aan vervanging of wil je nieuwe kozijnen laten plaatsen in een woning? Dan wil je graag weten wat de kosten kozijnen plaatsen zijn. De kosten voor het plaatsen of vervangen van kozijnen kunnen namelijk sterk variëren. De prijs wordt niet alleen bepaald doordat je een kozijn wilt laten vervangen of een nieuw kozijn wilt laten plaatsen, maar ook bijvoorbeeld door de afmetingen van het kozijn. Het spreekt misschien voor zich zelf dat kozijnen van een klein raam goedkoper zijn dan van een groot raam. Maar wist je ook dat het materiaal en het profiel van een kozijn van invloed zijn op de kosten kozijnen vervangen of plaatsen? Wanneer jezelf twee linkerhanden heb is het wellicht ook niet slim om zelf kozijnen te zetten. Wil jij een vakman inhuren dan wil je ook graag weten de kosten zijn voor kozijnen plaatsen of vervangen. Wij zijn op een rij wat de kosten kozijnen plaatsen of vervangen zijn.

Een overzicht van wat kost een kozijn plaatsen of vervangen

De grootste factor die de prijs bepaalt is de afmeting van het kozijn. Wanneer je meer strekkende meters nodig hebt betaal je een hoger prijs. Wil je een snel overzicht van de kosten kozijnen plaatsen of vervangen? We zetten hieronder de meest voorkomende afmetingen met een geschatte prijs een rij.

Afmetingen in cm   Prijsindicatie
160 x 130  € 2000 - € 4000
300 x 150   € 2500 - € 5000
340 x 130    € 3500 - € 5500

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Kosten kozijnen plaatsen

Boek een timmerman

Hoe worden de kosten kozijnen plaatsen bepaald?

De kosten kozijnen plaatsen worden niet alleen bepaald door de afmetingen van het raam, maar ook door andere factoren zoals materiaal en het type profiel wat een kozijn heeft. We zullen de mogelijkheden voor materiaal en profielen toelichten.

Wat voor materiaal kies je?

De kosten voor een kozijn plaatsen zijn afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Je kunt kiezen uit hout, aluminium of kunststof. Wat zijn de voor- en nadelen van deze kozijnen?

 • Hout: Houten kozijnen geven je woning een karakteristieke uitstraling en verlenen een natuurlijke en warme uitstraling. Daarnaast kun je hout gemakkelijk schilderen in de kleur die jij mooi vindt. Houdt wel rekening mee dat hout veel onderhoud nodig heeft. Daarnaast is het ook iets duurder in aanschaf dan kunststof kozijnen.
 • Aluminium: Aluminium kozijnen zijn ideaal als je sterke en moderne kozijnen zoekt. Het materiaal heeft een strakke uitstraling en is sterk en duurzaam materiaal. Wel isoleren ze het minst goed als je moet kiezen tussen hout, aluminium en kunststof.
 • Kunststof: Kunststof kozijnen heb je in verschillende kleuren en maten zodat je kozijnen kunt kiezen die passen bij jouw stijl en interieur. De kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm en gaan lang mee. Een nadeel is dat je ze niet kunt verven, wanneer je eenmaal een kleur hebt gekozen kun je deze niet gemakkelijk aanpassen.

Het profiel van de kozijnen

Naast het materiaal bepaalt ook het profiel van de kozijnen de prijs van kozijnen. Je hebt keuze uit verschillende profielen, oftewel de manier waarop een kozijn in elkaar is gezet. Je hebt een keuze uit de volgende profielen:

 • blokprofiel: Een blokprofiel bestaat uit een rechtse haakse verbinding en het lijkt alsof er twee blokken op elkaar gelijmd zijn. Dit geeft de uitstraling van een klassiek houten kozijn.
 • Schuin profiel: Bij een schuin profiel zijn de koppen van de balken schuin afgezaagd en passen daardoor precies in elkaar. Het oogt minder recht en hoekig dan bij een kozijn met blokprofiel
 • Vlak profiel: Bij een vlak profiel wordt er gebruik gemaakt van simpele en stramem vormen en lijkt veel op het blokprofiel. Echter is het kozijn minder diep.
 • Slank profiel: Een slank profiel heeft dezelfde diepte als een vlak profiel maar het is alleen minder breed. Deze zie je vaak terug bij nieuwbouwwoningen. Kozijnen met een slank profiel hebben als voordeel dat ze extra daglicht in huis brengen

Andere factoren die invloed hebben op kozijnen vervangen kosten

Naast het materiaal en soort kozijn zijn er nog andere factoren die van invloed zijn op de kosten kozijnen plaatsen. Denk bijvoorbeeld hoe de kijken worden geproduceerd of wel glas er wordt gebruikt. We lichten hier de factoren toe die invloed hebben op de kosten kozijnen plaatsen.

 • Glas: Het type glas speelt een rol bij het bepalen van de kosten kozijnen vervangen. Zo hebben de meeste kozijnen HR++ glas. Dit glas bestaat uit twee lagen, HR+++ bestaat uit drie lagen isoleert daardoor nog beter. Hier geldt ook weer dat de kosten kozijnen vervangen hoger zijn als je e kiest voor HR+++ dan als je kiest voor minder isolerend glas. Maar hoe beter het glas isoleert, hoe meer je kunt besparen op de energierekening.
 • Raamsoort: Er zijn verschillende soorten ramen, ook het type raam bepaalt de kosten kozijnen plaatsen. Zo is het plaatsen van kozijnen in een vast raam het meest eenvoudig en voordelig. Dit raam kan niet worden geopend en je ziet het vaak terug in inbraakgevoelige panden. Een valraam wordt vaak op hoge plekken in een ruimte gebruikt, bijvoorbeeld bovenin een toilet. Het raam heeft een ketting en valt naar binnen open. Daarnaast heb je ook nog een draai-kiepruim. Je kunt het raam zowel horizontaal als verticaal openen. Doordat dit raam een ingewikkelde constructie heeft zijn de kosten kozijn plaatsen voor dit raam een stuk hoger dan bij de andere twee raamsoorten.
 • Productie: De meeste kozijnen worden vervaardigd in een fabriek. Wanneer je een standaardmaat kiest zijn de prijzen niet zo hoog hiervoor, maar wanneer je afwijkende maten hebt of een bijzonder afwerking wilt kan de prijs omhoog schieten. Dit komt omdat de machines in de fabriek dan nauwkeurig moet worden afgesteld. Je kunt er dan ook voor kiezen om de kozijnen met de hand te laten maken door bijvoorbeeld een houtbedrijf.
 • Ventilatie: Het aanbrengen van ventilatie in de kozijnen kan de kosten kozijnen plaatsen doen verhogen. Zo zijn de kosten hiervoor gemiddeld tussen de € 40,- tot € 60,- per meter. Ventilatie heeft als voordeel dat er gemakkelijk vuile lucht naar buiten kan en schonen lucht naar binnen. Ook blijft de lucht binnen droger waardoor je minder kans hebt op schimmels en huisstofmijt .
 • Hang en sluitwerk: Je kunt kozijnen ook voorzien van sloten die voldoen aan het politie keurmerk ‘veilig wonen’. Hierdoor weet je zeker dat inbrekers geen kans maken om ramen te openen. Een sluiting met dit keurmerk kost algauw zo’n 60,-. Je kunt ook voor een eenvoudigere sluiting gaan, dan betaal je vaak maar een tientje
 • Horren: Je kunt ook ervoor kiezen om horren te plaatsen als je een kozijn laat plaatsen. Hierdoor heb je wanneer het raam open staat geen last van vliegjes die naar binnen komen. De kosten voor het plaatsen van een hor zijn afhankelijk van het soort hor dat je kiest, door de grote variatie in horren kunnen ze erg verschillen in prijs en kwaliteit.

Kosten montage van kozijnen

Bij het monteren van de kozijnen zijn ook een aantal factoren die de kosten kozijnen plaatsen beïnvloeden. Zo kun je denken aan de hoogte, oude kozijnen vervangen en de status van de woning.

 • Hoogte: Als een raam zich op de eerste of tweede verdieping bevindt is een kozijn vervangen of plaatsen lastiger dan als het kozijn op de begane grond is. De kosten kozijnen vervangen of plaatsen zijn dan ook afhankelijk van de verdieping waarop de ramen zich bevinden. Vaak heeft een vakman wel een steiger in bezit, maar als er op hogere verdiepingen kozijnen moeten worden geplaatst kan het zo zijn dat de vakman een steiger moet huren. Dan komt de prijs voor het huren en opbouwen van steiger er nog bij. Woon je in een flat en wil je kozijnen laten plaatsen of vervangen? Dan moet je er op rekenen dat een vakman een kraan moet huren voor het uitvoeren van de werkzaamheden.
 • Het oude kozijn: Moet de vakman eerst nog de oude kozijnen verwijderen dan kan de kosten kozijnen plaatsen oplopen. Hierbij ligt het ook nog aan hoe oud een woning is. Bij oudere woningen is het doorgaans gemakkelijker om kozijnen te vervangen omdat deze minder goed vast zitten dan bij kozijnen in nieuwbouwwoningen. Wanneer het verwijderen van de oude kozijnen veel tijd kost kunnen de kosten ook oplopen.
 • Situatie en omgeving: Op het moment dat er nog een verbouwing bezig is hoeft bij het vervangen van de kozijnen nog niks worden afgedekt en kan de vakman ook iets sneller en minder zorgvuldig te werk gaan. Dit zorgt ervoor dat de kosten kozijnen vervangen of plaatsen lager wordt. Moet alleen het kozijn worden vervangen in een woning die verder al helemaal af is? Dan moet de vakman dit met zorg en precisie doen. Het kost dan meer tijd voor het vervangen van een kozijn waardoor de prijs kan stijgen

Boek een timmerman

Een vakman inhuren voor plaatsen of vervangen kozijnen

Wil jij de kosten voor plaatsen of vervangen kozijnen laag houden? Kies dan voor het inhuren van een van onze klusjesmannen. Onze klusmannen zijn kundig en beschikken over jarenlange werkervaring. Door hun kennis en expertise weten ze kozijnen snel en vakkundig te plaatsen of vervangen. We hebben klusjesmannen door heel het land beschikbaar. Plaats een aanvraag en binnen de kortste keren staat een klusjesman bij jou voor de deur.

Andere prijsgidsen
Kosten openslaande deuren
Wat kost een PVC vloer leggen
Houten vloer schuren

Laminaat leggen kosten

Kosten kunststof kozijnen plaatsen

 

Waarom Zoofy?

 • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • ✓De plek voor jouw spoedklus!
 • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
 • ✓Geen voorrijkosten
 • ✓De laatste aanvraag was 2 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

 • Doe je klusaanvraag
 • Melding naar vakmensen
 • Vakman komt langs
 • Betaal via QR code