Welke klus moet worden gedaan?
Vlizotrap plaatsen
Timmerman Kosten vlizotrap

Kosten vlizotrap

dinsdag 07 mei 2024

Wil je meer weten over een vlizotrap? Wat het woord eigenlijk betekent, wat de voordelen van een vlizotrap zijn, wat het kost om een vlizotrap te (laten) monteren en welke vakman je hiervoor het beste kunt inschakelen? In dit artikel lees je er alles over.

Betekenis van het woord vlizotrap

Wist je dat het woord vlizotrap een samentrekking is van vliering- en zoldertrap? Als je een wat oudere woning bezit, is er een grote kans dat er ook een vlizotrap aanwezig is. Dit soort trappen werden in veel woningen, vooral die van na de tweede wereldoorlog, ingebouwd. Je kunt ook kiezen voor een vaste trap naar zolder.

Op welke kosten kun je rekenen?

In de volgende tabel staat een indicatie van een aantal vlizotrappen. Genoemde kosten zijn inclusief btw en inclusief materiaal, maar exclusief arbeidsloon. Het vanaf uurtarief van een vakman via Zoofy bedraagt € 69.

soort vlizotrap gemiddelde kosten
vlizotrap hout € 85 tot € 400
vlizotrap metaal € 200 tot € 600
installatie vlizotrap € 200 tot € 400

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Wat is een vlizotrap?

Een vlizotrap is een uitschuifbare, inklapbare of opvouwbare trap die wordt gebruikt om toegang tot een zolder of vliering te krijgen en na gebruik in het plafond kan worden opgeborgen.

Kosten vlizotrap

Voordeel vlizotrap

Het grote voordeel van een vlizotrap is dat deze volledig inklapbaar is. De trap verdwijnt in opgevouwen toestand geheel in het plafond en je ziet er amper iets van. Een vlizotrap is dus ideaal wanneer je maar af en toe op de vliering of de zolder hoeft te zijn. De ruimte onder de zolder of de vliering blijft daardoor goed begaanbaar. Het plaatsen van een vlizotrap is ook vele malen goedkoper dan het plaatsen van een vaste trap, waar lang niet altijd ruimte voor is.

Kosten vlizotrap

Behalve dat een vlizotrap een goed alternatief is voor een vaste trap, zijn de kosten voor een vlizotrap ook beduidend lager. De kosten van een vlizotrap worden bepaald door het materiaal, de kwaliteit en de afmetingen van de trap.
Verder is een op maat gemaakte vlizotrap natuurlijk duurder dan een standaarduitvoering die in de bouwmarkt verkrijgbaar is.

De voordeligste optie

Bij een bouwmarkt kun je al voor een bedrag van ongeveer € 100 een vlizotrap kopen. Wanneer je deze zelf installeert, bespaar je het arbeidsloon van een vakman. Enige ervaring met klussen is wel een vereiste. Nog voordeliger is het om een tweedehands vlizotrap aan te schaffen, bijvoorbeeld via Marktplaats.

De meest gekozen optie, installatie van een houten vlizotrap

Voor de niet-klussers is het laten installeren van een vlizotrap de beste oplossing. Voor het laten installeren van een houten vlizotrap ben je gemiddeld € 500 kwijt.

De duurste optie, een metalen vlizotrap

Wie een metalen vlizotrap laat plaatsen, kiest voor de duurste optie. Metalen vlizotrappen zijn sterker en kwalitatief beter dan houten vlizotrappen. Hieraan hangt dan ook een duurder prijskaartje. Goede redenen om toch voor een metalen vlizotrap te kiezen, is de betere brandwerendheid en de langere levensduur. Voor het installeren van een (duurdere) metalen vlizotrap bedragen de kosten inclusief de trap maximaal € 1.000.

De prijsopbouw van kosten vlizotrap

De prijsopbouw van een vlizotrap is afhankelijk van het soort vlizotrap dat je kiest en de hiermee gepaard gaande kosten van installatie. Het merendeel onder ons zullen het plaatsen van een vlizotrap liever aan een specialist, bijvoorbeeld de vakman of vakvrouw van Zoofy, uitbesteden. In deze prijsopbouw wordt dan ook van installatie van een vakman uitgegaan. Van de totale kosten zullen de materialen de helft (50%) uitmaken en het arbeidsloon inclusief voorrijkosten de andere helft, ook 50%. Let op, bij Zoofy betaal je nooit voorrijkosten, alweer een argument om voor de vakmannen van Zoofy te kiezen.

Keuzes die de kosten vlizotrap beïnvloeden

Overweeg je het om een nieuwe vlizotrap aan te schaffen? Dan krijg je met een aantal keuzes te maken die direct van invloed op de kosten zijn. Hieronder een opsomming van de factoren die het meest van invloed zijn op de totale kosten van een vlizotrap:

Het soort materiaal

Vlizotrappen zijn in diverse materialen verkrijgbaar zoals hout, metaal of aluminium. Niet alleen heeft de materiaalkeuze invloed op de kosten, maar tevens op de kwaliteit en duurzaamheid van de vlizotrap. Een goedkopere trap gaat minder lang mee, terwijl een metalen trap weer langer meegaat én als bijkomend voordeel heeft brandwerende te zijn. Een goedkope trap zou op de lange duur uiteindelijk duurder kunnen zijn omdat die eerder vervangen moet worden.

De afmetingen

Een inkoppertje. Een bredere of langere vlizotrap is natuurlijk duurder dan een vlizotrap met kleinere maten. Normaliter hoef je geen extra lange vlizotrap aan te schaffen, omdat de meeste vlizotrappen voor verschillende hoogtes geschikt zijn.

Standaard of op maat

Een standaard vlizotrap aanschaffen is een stuk goedkoper van een vlizotrap op maat laten maken. Soms is alleen de laatste optie mogelijk. Wil je advies over welke vlizotrap in jouw situatie het meest geschikt is? Maak direct een afspraak met een van de professionals van Zoofy zodat je met de vakman kunt overleggen. Om snel met een timmerman bij jou in de buurt te komen, hoef je alleen maar drie momenten via Zoofy door te geven waarop de vakman contact met jou mag opnemen.

Zelf vlizotrap installeren of installatie uitbesteden

Een van de grootste kostenposten van het laten installeren van een vlizotrap is het arbeidsloon. Wanneer je overweegt de vlizotrap zelf te monteren, levert je dat een fikse besparing tot wel 50% van de kosten op. Nog extra besparen kun je wanneer je een tweedehands vlizotrap aanschaft maar die toch professioneel laat installeren.

Met welke kosten vlizotrap kun je nog meer te maken krijgen?

Het (laten) monteren van een vlizotrap heeft stiekem toch wel wat voeten in aarde. Zo moet er een gat in het plafond worden gezaagd. Houdt er rekening mee dat er misschien schade aan het plafond ontstaat en dit opnieuw of deels moet worden gestuct. Verder is het raadzaam vanwege de veiligheid op de zolder een houten balustrade te laten plaatsen (bijvoorbeeld door een vakman van Zoofy). Wanneer je boven op zolder loopt of bezig bent, behoedt een houten balustrade je voor een mogelijke val in het open trapgat.

Waarom Zoofy voor het plaatsen van een vlizotrap?

Wil je jouw klus, het plaatsen van een vlizotrap, op hele korte termijn realiseren? Dan zit je bij het platform van Zoofy goed. Bij het platform van Zoofy is alleen maar plaats voor professionals die jouw klus naar volle tevredenheid uitvoeren. Deze vakmannen en vakvrouwen scoren maar liefst een gemiddelde van 9,2! Je vindt altijd snel een vakman bij jou in de buurt.
Bij Zoofy worden géén voorrijkosten in rekening gebracht en betalen hoef je altijd pas achteraf, heel eenvoudig via iDeal of een Tikkie.

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 12 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code