Klusjesman Kosten spanplafond plaatsen kostenoverzicht

Wat kost een spanplafond

dinsdag 11 juni 2024

Overweeg jij om een spanplafond te laten plaatsen? Dan is het handig om hieronder eerst meer te weten te komen over de mogelijkheden en de prijs van een spanplafond. Op die manier kan jij je beter voorbereiden!

Boek een vakman

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een soort kunstdoek dat door middel van warmte strak opgespannen wordt tegen profielen aan de muur. Het doek kan op maat gemaakt worden. Een spanplafond wordt vooral gekozen wanneer het plafond verlaagd moet worden. Het is een goede optie, omdat je hierdoor een minimum aan ruimte verliest.

Het plafond heeft een aantal specifieke kenmerken. Zo weegt het ongeveer 230 gram per vierkante meter. Het lichte gewicht maakt het ideaal om toe te passen wanneer de draagconstructie beperkt of onstabiel is. Spanplafonds zijn daarnaast waterbestendig, afwasbaar, kleurvast en schimmelwerend.

Kosten spanplafond plaatsen

Kosten spanplafond

Als je van plan bent om een spanplafond te laten zetten, wil je waarschijnlijk graag meer weten over de kosten van een spanplafond. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de prijs van een spanplafond sterk afhangt van een aantal factoren, zoals de afwerking van het doek, het gebruikte materiaal, enzovoort. De prijs van een spanplafond hangt bovendien sterk af van de fabrikant en de grootte van de ruimte. Hieronder een exact overzicht van de kosten!

Kosten spanplafond per soort

Type spanplafond Kosten per m²
Standaard spanplafond € 70 - € 90 
Spanplafond met print € 90 - € 100
Akoestisch spanplafond uit pvc of polyester € 100 - € 150
Lichtdoorlatend spanplafond € 130 - € 160
Anti-bacterieel spanplafond € 100 - € 200 

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Spanplafond prijs berekenen + rekenvoorbeeld

De prijs van een spanplafond is niet moeilijk om te berekenen. Hiervoor dien je gewoon de totale oppervlakte te meten en de prijs daarmee te vermenigvuldigen. In sommige gevallen zal het plafond je wel meer kosten. Als je bijvoorbeeld kiest voor een doek met een patroon. Hieronder vind je een rekenvoorbeeld.

Stel dat je een spanplafond onder een lichtkoepel met zijden van 400 centimeter, een totale omtrek van 24 meter en een oppervlakte van 36 meter plaatst en het doek bedrukt is. En neem dat de klant een lichtdoorlatend doek wil met een extra anti-vliegendoek, dan kost dit in totaal ongeveer 5.652 euro.

Het anti-vliegendoek kost ongeveer 60 euro per vierkante meter wat op 2.160 euro neer komt en het lichtdoorlatend en bedrukt doek kost ongeveer 97 euro per vierkante meter, wat op 3.492 euro neer komt. Als je daar nog eens de btw bijtelt, komt het uit op zo'n 6.839 euro.

Uiteraard is dit een rekenvoorbeeld waarvoor veel extra's gekozen werden. In de meeste gevallen kost een spanplafond je dus wat minder. Wil je een beter overzicht van wat het je zal kosten? Vraag dan raad aan één van onze vakmannen!

Boek een vakman

Welke voordelen heeft een spanplafond?

Een spanplafond voor in je badkamer of een andere ruimte in je woning? Dat is een goed idee, want dit soort plafond heeft heel wat voordelen. Hieronder ontdek je ze allemaal!

Verkrijgbaar in veel materialen en kleuren

Een groot voordeel van een spanplafond is dat het verkrijgbaar is in verschillende materialen en kleuren. Er zijn zelfs spandoeken met speciale patronen en motieven. Ook kan je kiezen voor een glans, hoogglans of matte afwerking. Daarnaast zijn er reliëfverschillen en ook spanplafonds met marmereffect, enzovoort. De mogelijkheden zijn dus eindeloos!

Makkelijk te onderhouden

Geen zin om het plafond uren te schrobben? Dan is een spanplafond een goede keuze. Het is namelijk erg eenvoudig om te onderhouden. Je kan het gewoon afwassen. Doordat het bestand is tegen vocht en schimmels, past een spanplafond ook in de badkamer of keuken.

Lichteffecten zijn mogelijk

Bij elk soort plafond kan je de verlichting plaatsen waar je maar wil, maar spanplafonds hebben als bijkomend voordeel dat je met lichteffecten kan werken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om verlichting boven het doek te plaatsen voor sfeervolle effecten. Als je je verlichting beu bent, kan je het nadien eenvoudig vervangen.

Prijsbepalende factoren

De kosten van een spanplafond hangen ook sterk af van een aantal factoren. We noemen ze voor je op:

Materiaalkeuze

Het materiaal van het spanplafond bepaalt voor een groot deel de prijs. Er zijn namelijk spanplafonds uit polyester en spanplafonds uit PVC. Een polyester spanplafond kost je ongeveer 75 tot 80 euro per vierkante meter.

Een spanplafond uit pvc kost je ietsje minder. Daarvoor betaal je ongeveer 70 tot 75 euro per vierkante meter. Let op: bij kleinere ruimtes loopt deze prijs vaak op. Dat geldt voor beide soorten spanplafonds!

Isolatie of niet?

Als je een spanplafond laat plaatsen, heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een akoestisch spanplafond. Dat is een speciaal doek met een structuur die ideaal is om te combineren met isolatiemateriaal. Uiteraard betaal je iets meer voor dit soort spanplafond. Over het algemeen kost het je 100 tot 150 euro per vierkante meter.

Extra opties

Een standaard spanplafond heeft een fijne structuur en is erg strak, maar er zijn heel wat andere mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om voor een kleurtje of patroon te kiezen. Het is zelfs mogelijk om zelf een print of foto te kiezen om op het doek te plaatsen. Daarvoor betaal je ook een stuk meer. Voor een spanplafond met een print betaal je over het algemeen tussen de 90 en 100 euro per vierkante meter.

Een andere extra optie is een lichtdoorlatend spanplafond. Dat is erg leuk wanneer je speciale lichteffecten wilt creëren. Als je graag een lichtdoorlatend plafond wilt, is het wel belangrijk dat er een dubbel spanplafond geplaatst wordt. Dat is ter bescherming tegen insecten en vuil zodat deze niet zichtbaar zijn wanneer ze op het doek vallen. Voor dit soort spanplafond betaal je gemiddeld tussen de 130 en 160 euro per vierkante meter.

Kies voor een professional van Zoofy en speel op zeker

De juiste vakman vinden voor het plaatsen van je spanplafond is geen eenvoudige klus. Vaak weet je niet of de professional in kwestie wel betrouwbaar is of niet. Gelukkig hoef je bij Zoofy daarover nooit te twijfelen. Onze vakmannen worden namelijk grondig gescreend.

Daarnaast is het bij ons erg eenvoudig om de beste professional uit je buurt te vinden. Het duurt slechts enkele minuten en je moet alleen maar je gegevens invullen. Twijfel zeker niet om voor een vakman op onze site te kiezen, want je bespaart hierdoor de voorrijkosten!

Boek een vakman

Andere prijsgidsen

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 3 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code