Zoek hier je klusje
Loden leidingen herkennen

Hoe weet je of je loden leidingen hebt

woensdag 05 mei 2021

Er zijn verschillende mogelijke bronnen van lood in je huisleidingen die in je drinkwater terecht kunnen komen:

  • Waterleiding die de drinkwatertoevoer met je huis verbindt
  • Soldeersel in je leidingen
  • Oudere koperen kranen en kleppen

Om echt te weten wat er aan de hand is, loden leidingen vervangen is een goed idee als je een vakman van Zoofy laat langskomen. Op Zoofy vind je meteen een goede installateur zonder voorrijkosten. Je klus wordt verzekerd tot wel 2,5 miljoen euro.

Waterleiding die de drinkwatertoevoer met je huis verbindt

Deze waterleiding bevindt zich meestal in de kelder. Of als je geen kelder hebt, is dit meestal het laagste punt van het huis - meestal in een hoek - waarschijnlijk het dichtst bij de weg en laag bij de vloer.

De eerste truc voor loden leidingen herkennen - zonder deze zelfs maar aan te raken of iets te doen - als de leiding een donkergrijze kleur heeft, is dat meestal een goede tip: dat is een loden leiding.
Schraap vervolgens de waterleiding met een schroevendraaier, als het lood is, zou het metaal zacht zijn en echt glanzend worden.
Als je toevoerleiding een bruinachtige, koperkleurige kleur krijgt, betekent dit dat het een koperen toevoerleiding is.
Naast lood of koper kan je ook een kunststof of gegalvaniseerd stalen leiding je huis binnen laten komen. Als het staal is, zou er een magneet aan blijven plakken. Als het lood of koper is, zou een magneet er niet aan blijven plakken.

Belangrijk: zelfs als je geen loden leiding in de kelder hebt, betekent dat niet dat de hele leiding loodvrij is. Het is mogelijk dat er een gedeeltelijke vervanging van de leiding heeft plaatsgevonden, wat betekent dat een deel van de leiding onder je tuin nog steeds uit lood kan zijn, zelfs als een deel van koper of staal is. Of het kan zijn dat je stad nog steeds loden waterleidingen heeft hoofdwaterleiding naar de stoeprand. Je kan het beste je stad bellen om te zien wat voor soort gegevens ze hebben. En je kan je water laten testen.

Loden leidingen herkennen

Hoe oud is het sanitair bij je thuis?

Soldeersel verbindt leidingen in huishoudelijk sanitair. Schraap het soldeersel om te zien of het die glanzende kleur heeft. Er is geen manier om het zeker te weten door die schraaptest op soldeer uit te voeren, aangezien er ook '50/50 soldeersel' bestaat. Dat is 50 procent lood, 50 procent tin.
Andere soorten sanitair die je in je huis kan vinden, zijn gegalvaniseerde stalen buizen en plastic waterleidingen. Geen van beide bevatten lood, maar oudere gegalvaniseerde stalen buizen kunnen corroderen, en deze gecorrodeerde gebieden kunnen plaatsen zijn waar lood dat uitlogt van een loden waterleiding zich kan verzamelen.

Laat nu je loden leidingen vervangen

Vergeet niet je kranen te controleren

Veel kranen en kleppen in huizen bevatten messing. Dat doen ze niet allemaal - sommige kranen en kleppen kunnen van plastic, staal of keramiek zijn gemaakt. Maar messing wordt nog steeds veel gebruikt.
Messing is een legering die voornamelijk is gemaakt van koper en zink. Maar toen ze deze kranen en kleppen maakten van eind jaren zeventig tot 2014, kon het koper ook tot 8 procent lood bevatten.
Bedrijven voegden lood toe aan de messinglegering om te helpen bij het fabricageproces en om de betrouwbaarheid van kleppen te verbeteren.

Wat als je een loden leiding vindt?

Je hoeft je minder zorgen te maken als je openbare drinkwatervoorziening hebt en de drinkwateroperator in het systeem heeft gehandhaafd wat zij 'corrosiebeheersing' noemen. Wanneer dit is gebeurd, kunnen drinkwaterleidingen en koperen kranen en kleppen een coating van mineralen en andere afzettingen hebben die voorkomen dat het lood in het systeem lekt. Maar zelfs met deze coating kan er nog steeds lood in je drinkwater terechtkomen. Het kan gebeuren met koperen kranen als het water langere tijd ongebruikt blijft.

Om echt te weten wat er aan de hand is, is het een goed idee om je water te laten testen. Je kan je drinkwaterbedrijf of de gezondheidsafdeling van je provincie bellen om erachter te komen hoe je je water kunt testen.

Als je vermoedt dat je loden waterleidingen hebt, zijn hier enkele andere voorzorgsmaatregelen die je kan nemen:

1) Spoel het water door

Dit is vooral een goed idee als je weet dat het water al zes uur of langer in je leidingen heeft gestaan. Hoe meer het water stroomt, hoe minder tijd het heeft om in contact te komen met lood in je sanitair. Om water uit een kraan te spoelen die mogelijk lood heeft, laat je het water ongeveer 30 seconden lopen. Als je vermoedt dat je loodsoldeersel of een loden waterleiding hebt, spoel deze dan door totdat het kouder wordt. Dit is vooral een goed idee als je weet dat het water al zes uur of langer in je leidingen heeft gestaan. Hoe meer het water stroomt, hoe minder tijd het heeft om in contact te komen met lood in je sanitair.

De tijd die je nodig hebt om het koude water te laten lopen om je interne leidingen door te spoelen, hangt af van of je loden leidingen hebt, de lengte van de leiding en de hoeveelheid sanitair in je huis. Als je je koude water laat lopen totdat het merkbaar kouder aanvoelt, geeft dit aan dat het water van buiten de leidingen van je pand komt. Zodra dat is gebeurd, moet je nog 1 tot 2 minuten spoelen om er zeker van te zijn dat je water krijgt uit de hoofdwaterleiding en niet uit jouw waterleiding.

Opmerking: met vier liter per minuut is een spoeling van 2 minuten voor een servicelijn van 15 meter de aanbevolen standaard.

2) Vervangen van sanitaire componenten

Het vervangen van kranen is een minder dure oplossing dan het vervangen van al je sanitair of je waterleiding, zeker als loden leidingen herkennen moeilijk is. Waarom loden leidingen vervangen? Als je je zorgen maakt en watertesten laten zien dat er mogelijk een probleem is, is het zeker het overwegen waard.

3) Koop een waterfilter

Deze kun je aan de kraan te bevestigen waar je je drinkwater haalt. Het is aangetoond dat filters zeer effectief zijn in het verwijderen van lood. Zoek naar filters die hiervoor gecertificeerd zijn. Je kan ook andere apparaten voor waterzuivering overwegen, zoals systemen voor omgekeerde osmose. Of kies voor een waterontharder.

4) Raadpleeg Zoofy

Laat een vakman bij je langskomen om je loden leidingen te vervangen! Je hebt geen gedoe met offertes en de afspraak is online meteen geboekt. Ruim 200.000 mensen gingen je voor, kwaliteit verzekerd dus.

Laat nu je loden leidingen vervangen