Zoek hier je klusje
Elektricien Kosten laadpaal thuis Kostenoverzicht

Wat kost een laadpaal thuis

zaterdag 10 december 2022

Steeds meer mensen kiezen voor rijden in een elektrische auto. Er zijn tal van redenen om dit te doen. Dat elektrisch rijden de toekomst heeft, staat wel vast. Heb je een elektrische auto? Dan is een laadpaal thuis heel fijn én praktisch. Wat kost een laadpaal thuis? Daarvoor tellen drie factoren mee.

 • de eenmalige aanschafprijs van de laadpaal zelf
 • de elektriciteitskosten
 • de prijs voor montage van de oplaadpaal

De gemiddelde kosten voor het installatie van een laadpaal zijn €500 tot €1.500 voor de aanschaf van de laadpaal en gemiddeld €350 voor de installatie.

Boek een elektricien

Boek nu met €20,- korting met kortingscode: PG2022

Laadpaal thuis kosten

De laadpaal thuis kosten in onderstaande tabel zijn berekend voor laadpalen met één oplaadpunt. Als je meerdere oplaadpunten thuis wilt, ben je een stuk duurder uit. Er zijn echter fiscale voordelen verbonden aan het thuis opladen van je elektrische auto. Daarover vertellen we je meer elders in dit artikel.

Bekende laadpaal merken zijn: RED-box, NEWmotion, EVBox, Alfen I ICU en BlackBoxx. Met een laadpaal thuis van één van deze merken weet je zeker dat je een veilig oplaadpunt hebt. Een laadpaal thuis zorgt ervoor dat je altijd rijklaar bent, het scheelt daarnaast flink geld aan energiekosten en ook stress. Geen rekening houden met een oplaadpunt onderweg, omdat deze laadpaal thuis op je blijft wachten.
Laat een laadpaal altijd door een vakman monteren. Zo weet je zeker dat deze goed en veilig in gebruik is.

Kostenoverzicht laadpaal thuis 

Laadpaal werkzaamheden  Gemiddelde kosten
Aanschafprijs  €500 - €1500
Installatie  €350 ( exclusief btw)
 Kabel 4 Kwadraats  €3,50 p/m( exclusief btw)
 Kabel 6 Kwadraats  €6 p/m ( exclusief btw)

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Laadpaal thuis kosten

Boek een elektricien

Uitleg laadpaal thuis prijs

Gemiddeld ligt de aanschafprijs voor een laadpaal thuis tussen de €500 en €1500. Er zit hier best een prijsverschil tussen. Dit komt door het soort laadpaal waar je uit kunt kiezen, de uitvoering en eventueel extra montagekosten.

Verschillende soorten laadpalen

Je kunt kiezen voor een 1-fase of 3-fase laadpaal.

1-fase laadpaal plaatsen

Een 1-fase laadpaal heeft een standaard vermogen van 16 A ( Ampère). Dit komt omdat het aangesloten op de standaard aansluiting van 230 V ( Volt). Met een 1 fase laadpaal kun je maximaal tot 3,7 kW (kiloWatt) opladen. Ter vergelijking: een normale meterkast beschikt over ook over een 1 fase aansluiting.

3-fase laadpaal plaatsen

Een 3-fase laadpaal maakt van 3 keer zoveel vermogen gebruik. Namelijk 3 x 230 V. Hierdoor noemen we het krachtstroom. Het standaard vermogen bij een 3-fase laadpaal is 3 keer 25 A ( en hoger ). Bij een 1-fase laadpaal kun je maximaal tot 3,7 kW opladen. Bij een 3-fase laadpaal is dit bijna 3 keer zoveel, 11 kW om precies te zijn. Veel mensen die koken op inductie en daarnaast nog meerdere huishoudelijke apparaten gebruiken die veel stroom vragen, hebben een aanpassing in de meterkast laten maken. De 3-fase aansluiting is bij de netbeheerder als uitbreiding aan te vragen. Een elektricien kan deze dan voor je aansluiten. Het aanvragen van de uitbreiding bij de netbeheerder kost gemiddeld €200 - €300 exclusief btw.

Ons advies over laadpalen plaatsen

Ons advies is om te kiezen voor een 3-fase laadpaal. Zo ben je ervan verzekerd dat je elke elektrische auto thuis kunt opladen. Een 1-fase laadpaal is niet geschikt voor het opladen van je elektrische of hybride auto. Een sauna, warmtepomp of elektrische garagedeur werken op krachtstroom. Bij ons kun je ook de elektricien vinden die je meterkast aanpast om zo van krachtstroom gebruik te maken.

Laat de elektricien een aparte groep aanmaken voor je oplaadpaal. Dit om kortsluiting in huis te voorkomen. De elektricien zal een aardlekschakelaar installeren. Zo kies je voor optimale veiligheid.

Verschil in prijs uitvoering laadpaal

De laadpaal thuis kosten hangen ook samen met de soort uitvoering die je kiest. Hoe uitgebreider de uitvoering, hoe hoger de kosten. Je kunt er zo voor kiezen om de laadpaal met een sleutel of een pasje te laten werken. Ook wat de stekker betreft heb je keuzes. Wil je een losse of vaste stekker aan de laadpaal thuis? Steeds meer mensen kiezen voor de uitvoering 'load balancing'. Het laadpunt maakt een scheiding voor stroomgebruik thuis en de elektrische auto. Zo voorkom je overbelasting.

Boek een elektricien

Installatie laadpaal thuis kosten

Gemiddeld zijn de installatie van een laadpaal thuis kosten tussen de €350 en €400 exclusief btw. De vakman doet geen offerte. Dit omdat de situatie waar de laadpaal komt van belang is voor de uiteindelijke prijs. De vakman kijkt onder andere naar de meterkast. Heeft deze uitbreiding nodig? En waar komt de laadpaal, is dit op een plek waar geboord of gegraven moet worden? Hoe meer werk, hoe hoger de kosten zullen uitvallen.

Besparen op laadpaal thuis kosten kan zo

De benzineprijzen zijn de afgelopen jaren gestegen. Door thuis op te laden, bespaar je fors op de brandstofkosten. Voor het thuisladen ben je gemiddeld €0,0035 per km kwijt. Bij een openbare laadpaal ben je vaak ook nog startkosten kwijt. Verder kun je besparen op het rijden door een subsidie aan te vragen. Als je dit als particulier doet, verschilt het per gemeente of je een subsidie kunt aanvragen. Informeer daarom altijd bij je gemeente.

Voordeel voor bedrijven met laadpalen

Voor bedrijven zijn er meer fiscale voordelen. Je kunt gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Deze extra fiscale afschrijving kan oplopen tot het wel terugkrijgen van 28% van de gemaakte kosten voor de laadpaal. Op de website van de Belastingdienst kun je meer informatie lezen. Een tweede fiscale voordeel voor bedrijven is via de MIA. Dit staat voor Milieu Investeringsaftrek. Als je een laadpaal voor eigen voertuigen hebt, kun je onder voorwaarden op fiscaal voordelen rekenen. Van de fiscale winst mag je dan 36% van de totale aanschafkosten aftrekken. Dit kan enkel als de investering hoger als €2500 is.

Een andere mogelijkheid voor zakelijk fiscaal voordeel is de Vamil-regeling. Je hebt als investeerder zelf de keuze wanneer je de investering van de laadpaal afschrijft. Bij een snelle afschrijving, vermindert de fiscale winst. Het gevolg is dat je minder belasting afdraagt. Bij een lage winst kun je de Vamil-regeling gebruiken voor de kosten van de laadpaal. Je schrijft dus een minder groot deel van de investering af.

Dit is waarom Zoofy geschikt is om jou te helpen bij deze klus

Zoofy heeft een groot netwerk aan vakmensen. Een laadpaal thuis dien je echt door een vakman te laten installeren. Allereerst vanuit veiligheidsoverwegingen, daarnaast kan de vakman aanpassingen in je meterkast maken. Bij Zoofy vindt je een vakman voor iedere klus. Een grote of kleine klus, wij hebben de juiste vakman voor je!

Boek een elektricien

Boek nu met €20,- korting met kortingscode: PG2022

Andere prijsgidsen
Wat kost een nieuwe groepenkast
Kosten gashaard inbouwen
stukadoor kosten
Wat kost een stukadoor
kosten stopcontact vervangen
Kosten inductiekookplaat

Waarom Zoofy?

 • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • ✓De plek voor jouw spoedklus!
 • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
 • ✓Geen voorrijkosten
 • ✓De laatste aanvraag was 11 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

 • Doe je klusaanvraag
 • Melding naar vakmensen
 • Vakman komt langs
 • Betaal via QR code