Regel nu jouw dakdekker

Dakbedekking aanleggen / vervangen

Vanaf €75 per uur incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 697 dakdekkers in jouw regio

Een dak kan op veel manier met veel verschillende manier worden bedekt. Afhankelijk van het type gebouw kun je kiezen voor enkellange of meerlaagse dakbedekking. Omschrijf je wensen en maak direct een afspraak met een dakdekker bij jou in de buurt. In verband met de veiligheid werken dakdekkers vaak met 2 man. Het aangegeven tarief is op basis van 1 persoon.

Regel nu jouw dakdekker
14 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
 • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
 • De laatste aanvraag was 12 minuten geleden.
 • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
 • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Dakbedekking aanleggen of vervangen

Dakbedekking aanleggen is een klus voor de vakman. Hij kan je huis tegen gunstige prijzen van prachtige en waterdichte dakpannen of dakleer voorzien. Op Zoofy kan je snel de verschillende vakmannen en hun dakbedekking prijzen met elkaar vergelijken

Er zijn een paar verschillende populaire soorten dakbedekking. We bespreken hier de voor- en nadelen en de tarieven van elk type dakbedekking, en hoe dakbedekking aanleggen in zijn werk gaat.

Waarom laat je (nieuwe) dakbedekking aanleggen?

Dakbedekking houdt natuurlijke weersomstandigheden zoals regen, sneeuw, hagel, wind en felle zon buiten. Daarmee zijn jij en je bezittingen beschermd tegen de invloeden van vocht en kou. Dakbedekking houdt de warmte van je huis ook binnen, en houdt je huis in de hete zomerdagen extra koel. De isolerende en waterkerende waarde van dakbedekking zijn dus belangrijk. Tenslotte biedt goede dakbedekking aanleggen ook bescherming tegen geluidshinder van buiten. Niet onbelangrijk als je in een drukke omgeving of langs een doorgaande weg woont.

De bovenste deklaag van je huis heeft praktische, maar ook decoratieve waarde. De ene persoon vindt klassieke rode dakpannen fantastisch, de andere niet om aan te zien. Zo zijn er ook mensen met sterke meningen over dakbedekking van kunststof, dakleer en metalen platen. Uiteindelijk komt het op je eigen smaak neer voor welke soort bedekking je gaat kiezen.

Welke soorten dakbedekking kan je laten leggen?

Je hebt veel keuze als je een nieuw dak wilt laten leggen. De isolatie tegen de buitenwereld en het uiterlijk zijn twee belangrijke eigenschappen van het materiaal die je kiest. Maar ook gaan sommige materialen veel langer mee dan andere, waardoor ze een betere investering kunnen zijn. Verder kan ook niet elk type dakbedekking op een plat dak of juist op een gebogen dak worden gelegd. En dan kan je het natuurlijk belangrijk vinden om te kiezen voor dakbedekking die op een duurzame manier geproduceerd wordt en/of gerecycled kan worden.

Al een kleine tienduizend jaar lang maken mensen daken op hun huizen. In die lange tijd zijn er veel verschillende materialen bijgekomen. En een vakman kan elk van die materialen op jouw huis leggen.

 • Je hebt de keuze uit natuurlijke materialen, die vaak duurzaam en mooi zijn, maar wel aan de prijs kunnen wezen. Riet, leisteen, dakpannen van klei of beton en houten dakspanen zijn voorbeelden hiervan.
 • Kunststoffen en composietmaterialen zijn betaalbaar, waterdicht en goed bestand tegen schade. Ook kunnen ze vrij makkelijk gelegd worden, waardoor de arbeidskosten laag zijn. Bitumen (dakleer), PVC, EPDM en kunststof dakpanplaten zijn populaire keuzes.
 • Daken van metaal (zink, koper, aluminium) kunnen ontzettend aantrekkelijk zijn en hebben een erg lange levensduur.
 • Een groendak is bedekt met vetplantjes of met hogere bloemplanten en struiken. Om de planten op het dak te krijgen kan er grond, speciale cassettes of begroeide matten op het dak worden gelegd. Dat heeft voordelen voor de isolatie, de natuurwaarde en het waterbergend vermogen van een huis. Wel moet de waterafvoer goed in orde zijn, en moet het dak het gewicht aan aarde kunnen dragen.

dakbedekking

Hoe wordt je nieuwe dak gelegd?

De uitvoerder zal, als dat mogelijk is, op het dak klimmen en daar het dakmateriaal deel voor deel verwijderen, en daarna de nieuwe dakbedekking aanleggen. Een voorwaarde is dat het weer redelijk goed is – als er neerslag valt, kan het openliggende dak doorregenen. Om de werkzaamheden uit te voeren kan de vakman gebruik maken van ladders en persoonlijke valbescherming. Voor moeilijk toegankelijke daken kan het nodig zijn om gebruik te maken van een hoogwerker of een steiger. Dat brengt extra kosten met zich mee. De vakman zal altijd eerst met je overleggen hoe de werkzaamheden uitgevoerd worden, en wat het totale prijskaartje wordt.

Ook de methode van dakbedekking aanleggen hangt af van de vorm van het dak en het materiaal.

 • Bitumen en EPDM wordt vanaf de rol op maat gesneden en op het dak uitgespreid. Het materiaal wordt vastgezet of gekit op de dragende constructie. De naden worden dan waterdicht aan elkaar gelijmd of gebrand.
 • Dakpannen, leistenen platen en houtspanen worden gelegd op een raamwerk van latten. Dat kan op het bestaande lattenwerk als dat nog in goede conditie is, maar het kan ook nodig zijn om enkele of alle latten te vervangen.
 • Metaal wordt eerst op maat gemaakt en dan in verschillende platen op het dak vastgeschroefd.

Waarom kiezen voor een vakman?

Misschien heb je de neiging om de dakbedekking prijzen een beetje te drukken, en zelf de klus te ondernemen. Dat is, zeker als je geen ervaring hebt, meestal geen goed idee.

Dakbedekking aanleggen is werken op hoogte. Het gaat om een grote oppervlakte en je hebt veel materiaal nodig dat allemaal het dak op moet worden gehesen. De kans dat je een ongelukkige val maakt is zeker niet denkbeeldig. Een vakman heeft speciale training en jarenlange ervaring, waardoor hij beschermd is tegen dit gevaar.

Ook moet een dak goed worden afgewerkt en netjes liggen. Een verkeerd gesneden stuk folie of een ingezakte dakpan irriteert je jaren lang. En dat niet alleen: een dak moet ook perfect waterdicht zijn om je huis te beschermen tegen inregenen. Eén foutje in de constructie kan zorgen voor forse lekkage. Met alle kosten van schade en reparatie van dien.

Als je het dak van een laag, plat schuurtje wilt bedekken is het mogelijk om de klus zelf uit te voeren (hoewel er meer bij komt kijken dan je denkt!). Bij alle grotere dakbedekking-projecten raden we je aan om even te bladeren op Zoofy. Je vindt daar vakmannen die de klus tegen goede dakbedekking prijzen en met minimale overlast kunnen uitvoeren voor je. Vergeet niet dat dit een investering in de komende 25 tot 80 jaar is!

Waar hangen de kosten voor dakbedekking aanleggen vanaf?

De dakbedekking prijzen per vierkante meter hangen af van het gekozen materiaal. De kosten voor het aanleggen worden meestal uitgedrukt in aantal euro per vierkante meter. Daarbij zijn de kosten van de nieuwe bedekking, het verwijderen van de oude en de arbeidskosten inbegrepen.

De uitvoerder zal meestal de oude daklaag voor je afvoeren. Overleg met jouw vakman of dat bij de prijs inbegrepen zit. Als je extra voorzieningen wil, bijvoorbeeld een versteviging van balken voor het aanleggen van een groendak met hoge struiken, dan komen er natuurlijk kosten bij.

Wat kost dakbedekking door een vakman?

Een nieuw dak aanleggen kost je gemiddeld de volgende bedragen per vierkante meter (inclusief arbeidskosten). We hebben ook de levensduur van je nieuwe dak vermeld.

Voor platte en licht gebogen daken zijn de volgende materialen geschikt:

Bitumen (dakleer)   20 tot 25 jaar   €65 tot €90
PVC   20 tot 25 jaar   €70 tot €100
EPDM 30 tot 40 jaar  €100 tot €120
Groendak met sedum   50 tot 70 jaar   €60 tot €70Voor schuine daken zijn de volgende materialen geschikt:

Riet   30 tot 40 jaar   €60 tot €70
Houtspanen (shingles)   20 tot 40 jaar   €50 tot €90
Leisteen   30 tot 40 jaar   €55 tot €100
Dakpannen van klei   40 tot 55 jaar   €60 tot €70
Dakpannen van beton   30 tot 40 jaar   €40 tot €60
Zink   90 tot 100 jaar   €75 tot €100
Aluminium   40 tot 60 jaar   €70 tot €100
Koper   70 tot 80 jaar   €100 tot €120

Kan je gebruik maken van subsidies voor een nieuw dak?

Er kunnen subsidies gelden als je bepaalde types dakbedekking laat leggen. En ook als je je dak laat isoleren voordat de nieuwe bedekking erop gaat kan je geld terugkrijgen. Deze regelingen verschillen per gemeente en ook per jaar. Vanuit de overheid gelden er telkens nieuwe tegemoetkomingen om duurzaam bouwen te stimuleren. Welke subsidies er op dit moment gelden, kom je te weten via de website van jouw gemeente. Als je een lokale vakman via Zoofy aantrekt, dan kan hij je vaak alles vertellen over de regelingen die voor jou nuttig zijn.

Je kan bijvoorbeeld subsidie krijgen als je witte dakbedekking neemt. Witte oppervlakten weerkaatsen meer zonnestralen, waardoor het in de omgeving van je huis minder heet is in de zomer. Ook voor de temperatuur in jouw eigen huis is dat natuurlijk goed.

Sommige gemeenten geven subsidies voor het aanleggen van groendaken. Ook deze daken koelen de omgeving namelijk af, en bovendien bieden ze voedsel en een leefomgeving aan insecten, vogels en andere levende wezens. Verder houden groendaken water vast bij heftige buien en geven dat langzaam af. Zo wordt het rioolstelsel minder belast en worden overstromingen voorkomen. Zeker als een stad erg "versteend" is, en als het rioolstelsel vaak overbelast is, kan een gemeente daarom subsidie geven voor het aanleggen van een groendak.

Waarom een vakman via Zoofy regelen?

Bij Zoofy zijn veel betrouwbare experts in jouw buurt aangesloten. Je ziet de tarieven voor het leggen van nieuwe daken vooraf. Welke soort bedekking je ook op je dak wil en welke vragen je nog hebt over de werkzaamheden – hier vind je direct de dakdekkers die jij zoekt.

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af