Klusjesman Kostenoverzicht

Kosten zolder verbouwen

donderdag 23 december 2021

Is er misschien gezinsuitbreiding op komst? Wil je een thuiswerkplek inrichten of heb je behoefte aan een extra hobbyruimte? Dan is het interessant om de zolder hiervoor te verbouwen. Zo krijgt een niet benutte ruimte een andere functie en krijg je er een fijne leefruimte bij. Behalve veel gemak en plezier, is het verbouwen van de zolder een goede investering. De waarde van je woning zal er door stijgen. Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om je zolder te verbouwen? Wil je graag over de mogelijkheden en de werkzaamheden die hierbij komen kijken worden geïnformeerd? Ben je benieuwd wat de kosten zolder verbouwen bedragen? In dit blog kun je er alles over lezen.

Boek een vakman

Wat kost het om een zolder te verbouwen?

De minimale kosten voor het verbouwen van een zolder bedragen € 5.000, de maximale kosten bedragen € 15.000 en de gemiddelde kosten bedragen € 11.000.
In de onderstaande tabel kun je de prijzen aflezen. Uiteraard hoef je niet alle onderdelen te realiseren. Genoemde prijzen zijn inclusief materiaal, arbeidsloon en btw.

Onderdeel Gemiddelde kosten Opmerking
Plaatsen dakkapel € 3.650 tot € 4.700 Hout, polyester of kunststof
Plaatsen dakraam € 500 tot € 900 Kunststof tuimelraam
Aanbrengen dakisolatie € 1.000 tot € 3.000 45 m2 tot 110 m2
Aanleggen elektriciteit € 700 inclusief lichtpunten
Aanleggen centrale verwarming € 1.000 inclusief radiator
Aanbrengen gipsplaten plafond en wanden € 400 tot € 600 40 m2 tot 60 m2
Plaatsen gipswand € 400 tot € 1.000 10 m2 tot 15 m2
Stucen € 175 tot € 800 25 m2 tot 75 m2
Zoldervloer aanleggen € 250 tot € 500 15 m2 tot 25 m2
Plaatsen vaste trap € 1.000 tot € 1.500 Vurenhout

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Verschillende opties kosten zolder verbouwen

De goedkoopste optie

Wanneer je je zolder op de goedkoopste manier wilt laten verbouwen, moet je rekenen op een gemiddelde prijs van € 5.000. Daar krijg je wel een hoop voor terug zoals een dakraam, dakisolatie, een rechte trap, aanleg van elektra en verwarming. De zoldervloer, het plafond en de wanden worden netjes afgewerkt.

Een gemiddelde verbouwing

Wanneer je de zolder compleet wilt verbouwen, bedragen de gemiddelde kosten ongeveer € 11.000. Je kunt er daarna dankzij een dakkapel van hout of kunststof, ook rechtop staan. Met een gipswand wordt een heuse kamer gecreëerd. Een vurenhouten trap met een kwart draai geeft toegang tot de nieuwe ruimte en elektra en verwarming worden aangelegd. Het dak wordt geïsoleerd en de zoldervloer, het plafond en de wanden worden netjes afgewerkt.

De duurste optie

Wanneer je het groots wilt aanpakken, bedragen de gemiddelde kosten voor het verbouwen van je zolder ongeveer € 13.500. Er wordt niet alleen een dakkapel geplaatst, maar ook een dakraam voor optimale daglicht toetreding voor een ruime en lichte leefruimte. Het dak wordt geïsoleerd, met gipsplaten afgewerkt en gestuct.
Er wordt elektra aangelegd die op zwaardere apparatuur, zoals een wasmachine en een droger is berekend. Middels een gipswand worden er twee bruikbare ruimtes gecreëerd. Uiteraard wordt hier verwarming aangelegd en de nieuwe ruimtes zijn met een trap met twee kwarten bereikbaar.

Opbouw van de kosten verbouwing zolder

Het plaatsen van een dakkapel bedraagt 37% van de totale kosten, 19% bestaat uit kosten voor isolatie, een trap is 12% van de kosten en 32% van de kosten zijn voor de afwerking.

Kosten zolder verbouwen

Boek een vakman

Welke keuzes zijn van invloed op de kosten verbouwing zolder?

De keuze tussen een dakraam of een dakkapel

Om licht binnen te laten en de nieuwe ruimte te kunnen ventileren, moet er tenminste een dakraam worden geplaatst, bijvoorbeeld een kunststof tuimelvenster. Met een afmeting van 80 x 140 cm ben je hiervoor gemiddeld € 700 kwijt.
Wanneer je goed op de nieuwe zolder kunt staan zonder je te hoeven bukken, is een (of meerdere) tuimelvenster(-s) een goede keuze. Wanneer je niet kunt staan, kun je beter voor het plaatsen van een dakkapel kiezen. Daarmee schep je extra ruimte. De kosten voor een dakkapel zijn afhankelijk van het soort dakkapel en het materiaal.

Soort materiaal Prefab dakkapel (kant en klaar) Maatwerk dakkapel
Houten dakkapel Vanaf € 3.250 Vanaf € 4.000
Kunststof dakkapel Vanaf € 3.750 Vanaf € 4.750
Polyester dakkapel Vanaf € 4.750 kan niet op maat worden gemaakt

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Wel of geen dakisolatie

Wanneer je toch je zolder laat verbouwen, is het aan te raden om direct het dak te isoleren. Wist je dat er via een niet geïsoleerd dak wel 30% van de warmte verloren gaat? Dakisolatie levert een fikse besparing op de energiekosten op.
De kosten voor dakisolatie zijn afhankelijk van het type woning en de oppervlakte.
Vaak kom je ook nog voor subsidie in aanmerking. Dat betekent lagere kosten zolder verbouwen.

Soort woning Gemiddelde oppervlakte Gemiddelde kosten inclusief btw en materiaal
Hoek- of rijtjeshuis 45 m2 € 1.500
Twee onder een kap 65 m2 € 1.800
Vrijstaand huis 80 m2 € 2.000
Vrijstaand huis 140 m2 € 2.500

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Gipswand plaatsen

Wil je meerdere ruimtes op zolder, bijvoorbeeld een slaapkamer en een apart wasgedeelte, dan is het plaatsen van een gipswand noodzakelijk. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van het type materiaal dat wordt gebruikt en de oppervlakte van de wand. Een gipswand van goedkoop materiaal kost circa € 40 per m2 en een gipswand van kwalitatief beter materiaal, kost ongeveer € 75 per m2. Beter materiaal isoleert in het algemeen ook beter.

Plaatsen van een vaste trap

Wanneer je een mooie ruimte op zolder hebt laten maken, wil je die ruimte natuurlijk gemakkelijk bereiken. Bij voorkeur via een vaste trap in plaats van een vlizotrap. Wanneer je een vaste, vurenhouten trap laat plaatsen.

Extra opties

Ondanks dakisolatie, kan de temperatuur op zolder toch nog snel oplopen. Met zonwering kun je de temperatuur op zolder nog beter reguleren. Met het aanleggen van airconditioning schep je helemaal het ideale binnenklimaat. Wat deze extra opties gemiddeld kosten, kan in onderstaande tabel worden afgelezen.

Zonwering

Soort zonwering Gemiddelde kosten inclusief plaatsen en btw
Kunststof rolluik (handmatige bediening) € 100 per m2
Kunststof rolluik (elektrische bediening9 € 350 per m2
Screens (handmatige bediening) € 250 per m2
Screens (elektrische bediening) € 250 per m2

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Airco laten plaatsen

Capaciteit 2,5 Kw voor ruimtes tot 70 m3 € 1.100
Capaciteit 3,5 Kw voor ruimtes tot 70 m3 € 1.650

Wil je je zolder verbouwen? Schakel Zoofy in!

Wil jij een vakman inschakelen voor het verbouwen van je zolder? Regel dan snel en eenvoudig een timmerman bij jou in de buurt via Zoofy. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is het doorgeven van drie momenten waarop de vakman contact met jou mag opnemen.
Bij het verbouwen van een zolder komen een hoop uiteenlopende werkzaamheden kijken. Voor de vakmannen van Zoofy is dit dagelijkse kost, ze zijn gespecialiseerd in het verbouwen van zolders. Je klus wordt snel en zorgvuldig uitgevoerd. Bij het platform van Zoofy zijn alleen professionele vakmannen en vakvrouwen aangesloten. Die scoren gemiddeld maar liefst een 9,2! Wanneer jouw klus geheel naar tevredenheid is uitgevoerd, hoef je pas te betalen. Dat kan heel eenvoudig via iDeal of met een Tikkie.
Voorrijkosten worden nooit in rekening gebracht.

Boek een vakman

Andere prijsgidsen
Ventilatierooster raam kosten
Pelletkachel installeren prijs
Markiezen prijzen
Kosten veranda
Kosten tapijt schoonmaken
Kosten ondervloer te vervangen
Kosten deur op maat
Kosten dakpannen leggen of vervangen