Koeltechniek Airco in huis kostenoverzicht

Kosten airco plaatsen in huis

maandag 01 januari 2024

 

Airco kopen en laten installeren: wat zijn de kosten?

De gemiddelde kosten voor het kopen en installeren zijn bij een Split Airco €1.600 tot €3.250. Deze kosten zijn inclusief montage. Voor een Multi-split airco betaal je €3.000 tot €5.550 voor de installatie en aanschaf. Een airco is handig om in huis te hebben, want het zorgt voor een gezelliger en gezonder woonklimaat. Wil je ook een airco kopen en laten installeren? Ontdek hieronder dan eerst meer over de airco installeren kosten!

Zoofy's prijsgidsen - Wat kost een airco installeren 

Boek een airco installateur

Airco kosten plus installatie

Airco kopen en laten installeren gebeurt uiteraard niet gratis. Daar zijn bepaalde kosten aan verboden. Hoeveel airco plaatsen je gaat kosten, hangt af van een aantal factoren. Hieronder krijg je een gedetailleerd overzicht van hoeveel een airco installatie voor een particulier kost!

Kostenoverzicht van de verschillende airco's

Als je airco gaat laten plaatsen door een professional, betaal je niet alleen de kostprijs van de airco zelf, maar ook de airco installatie kosten. Als je echt een duidelijk overzicht wilt van wat een airco installatie voor jou als particulier zal kosten en hoeveel je betaalt voor zowel het toestel als de montage, bekijk je de onderstaande tabellen!

Airco kosten per type Prijzen
Split airco  1.600 tot 3.250 euro
Multi-split airco  3.000 tot 5.550 euro
Monoblock airco  1.300 tot 2.150 euro
Mobiele airco  300 tot 650 euro

* Deze prijs voor de airco is inclusief montagekosten. Dit zijn indicatieve prijzen de uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Airco plaatsen kosten
Split Airco  350 tot 400 euro
Multi-split airco  600 tot 650 euro
Monoblock airco  450 tot 500 euro
Mobiele airco  geen kosten

Boek een airco installateur

Belangrijke prijsbepalende factoren

Er zijn verschillende factoren die de prijs van airco laten plaatsen beïnvloeden. Bovenstaande prijzen kunnen dus nog sterk schommelen. Als je de factoren kent, is het makkelijker om een helder beeld te krijgen van de exacte kostprijs. Neem daarom zeker de belangrijkste prijsbepalende factoren door, die je hieronder terugvindt!

1.De grootte van de ruimte

Hoeveel een airco laten installeren je precies kost, hangt vooral af van de ruimte. Aan de hand daarvan moet je namelijk het benodigde vermogen bepalen en dan kan je pas het juiste toestel kiezen. Een krachtiger toestel kost heel wat meer dan een simpel model. Door een vermogensberekening te laten maken, voorkom je dat je onnodig meer geld uitgeeft.

2. Het merk dat je kiest

Airco's zijn verkrijgbaar in verschillende merken. Het spreekt voor zich dat de betere merken, zoals LG en Daikin je meer zullen kosten. Het is wel belangrijk om te weten dat de garantie voor deze toestellen meestal beter is en dat het ook makkelijker is om er onderdelen voor te vinden.

Bovendien gaat een aircotoestel van goede kwaliteit veel langer mee. Om je een idee te geven van het prijsverschil: een toestel van Maxicool, Eurom of Gree kost tussen de 950 en 1.800 euro en als je kiest voor een gelijkaardig toestel van Panasonic, Daikin, LG of Mitshubishi, kost het je tussen de 1.100 en 2.450 euro.

3. Extra opties

Sommige airco's hebben extra opties. Deze kosten je uiteraard meer. Als je bijvoorbeeld graag een airco wilt die je via aan app kan besturen, komt er gemiddeld een bedrag van 90 tot 190 euro bij.

Extra binnenunits om meerdere ruimtes te verwarmen, kosten je tussen de 600 en 810 euro per stuk. Voor een mooier design, betaal je ook enkele honderden euro's meer. Wil je ook meteen een onderhoudscontract? Dan betaal je daarvoor gemiddeld 120 euro per jaar.

Boek een airco installateur

Welke airco past het best bij jou?

Voordat je alles te weten komt over de airco plaatsen kosten, is het wel zo handig om op de hoogte te zijn van welke type het best bij jou past. Met onderstaande info lukt het je zeker om de juiste airco uit te kiezen!

Welke kamer wil je koelen?

Wil je een airco kopen? Houd dan vooral rekening met de ruimte waarvoor je het wilt gebruiken. Als je bijvoorbeeld een airco gaat laten plaatsen in je slaapkamer of kantoor, is het belangrijk dat je niet voor een luidruchtig model kiest.

Over het algemeen maakt een mobiele airco het meeste lawaai, maar als je toch dit type airco verkiest, kan je altijd op zoek gaan naar eentje die minder decibel produceert!

Ben je op zoek naar een tijdelijke of permanente oplossing?

In sommige gevallen heb je een airco slechts tijdelijk nodig. Dan is het goed om te kiezen voor een mobiele airco. Het is makkelijk verplaatsbaar en goedkoop in aankoop. Het is wel belangrijk om te weten dat een mobiele airco veel meer verbruikt.

Daarom wordt dit meestal enkel aangeraden als tijdelijke oplossing of als je niet van plan bent om de airco veel te gebruiken. Een split airco is een beter alternatief als je een permanentere oplossing wilt!

Hoeveel ruimtes wil je koelen?

Wil je meer dan één ruimte koelen? Dan is een mono-split airco niets voor jou. In dat geval kies je het best voor een mobiele of multi-split airco. Dit type airco bestaat uit één buitenunit en meerdere binnenunits. Hoeveel units dit precies zijn, hangt af van hoeveel ruimtes je wilt koelen of verwarmen.

Met een mobiele airco kan je ook meerdere ruimtes koelen, maar niet tegelijkertijd. Je moet het toestel hiervoor altijd verplaatsen. Het nadeel van een multi-split airco is dat het erg kostelijk is, want je zit met de airco installeren kosten en een pittige aankoopprijs. Daarnaast moet je per extra binnenunit een flinke prijs bijbetalen.

Hoe groot is de ruimte?

Ook de grootte van de ruimte speelt een rol, want daarvan hangt het benodigde koelvermogen af. Het is moeilijk om dit zelf te berekenen, want er zijn een aantal extra factoren die hierbij een rol spelen, zoals de mate van isolatie, enzovoort. Gelukkig kan je eenvoudig een vermogensberekening laten uitvoeren door één van onze specialisten!

Welke extra opties zijn voor jou belangrijk?

Aircotoestellen bestaan in heel wat verschillende soorten. Daarbij zijn er modellen die veel meer functies hebben dan andere. Heel wat airco's kunnen tegenwoordig ook ruimtes verwarmen, omdat ze voorzien zijn van een warmtepomp.

Daarnaast zijn er toestellen die een makkelijke bediening hebben via de smartphone of beschikken over een ventilatiefunctie. Bekijk op voorhand de verschillende opties, zodat je weet welke functies er voor jou zeker inbegrepen moeten zijn!

Boek een airco installateur

Soorten airconditioning: voor- en nadelen

Wil je een airco kopen en laten installeren, maar ben je er nog steeds niet helemaal aan uit welk type je moet kiezen? Dan kan het helpen om hieronder de voor-en nadelen van elke soort airco te ontdekken!

Split airco installeren

Een split airco is een vaste airco met een binnen- en buitenunit. Er zijn multi-split en mono-split airco's. Een mono-split airco heeft altijd maar één binnen- en buitenunit en bij een multi-split airco zijn er meerdere binnenunits. Dat is handig als je meerdere kamers in één keer wilt koelen of verwarmen.

Het grote voordeel van dit soort airconditioning is dat het stil werkt. Daarom is het ideaal om te gebruiken in ruimtes waar rust belangrijk is. Daarnaast kan je de ruimte volledig afsluiten wanneer je het gebruikt. Hierdoor werkt het toestel efficiënter. De nadelen zijn dat ze veel duurder zijn in aanschaf en dat je ruimte moet hebben voor de buitenunit.

Voordelen

 • Produceert weinig geluid
 • Energiezuinig
 • Hoge koelcapaciteit
 • Perfect voor het koelen van meerdere of grotere ruimtes
 • Beschikt ook over een verwarmingsfunctie

Nadelen

 • Ruimte nodig voor buitenunit
 • Duurder in aanschaf
 • Extra airco installatie kosten


Mobiele airco (Géén installatie)

Een mobiele airco werkt met een afvoerslang naar buiten. Je hebt dus een raam of deur nodig om de slang tussen te plaatsen. Mobiele airco's zijn wel voorzien van wieltjes waardoor je ze makkelijk verplaatst.

Het grote voordeel van dit soort airco is dus dat het compact en verplaatsbaar is. Daarnaast hoef je geen airco plaatsen kosten bij te rekenen, want het moet niet geïnstalleerd worden. Je hoeft ook geen plaats voor de buitenunit te voorzien en het is goedkoper in aanschaf. Het is wel zo dat een mobiele airco een lagere koelcapaciteit heeft en dat door het open raam nog warmte kan komen. Daarnaast verbruikt het meer energie en produceert het ook meer geluid.

Voordelen

 • Makkelijk verplaatsbaar
 • Geen installatie nodig
 • Geen buitenunit
 • Goedkoper

Nadelen

 • Verbruikt meer energie
 • Warmte kan naar binnenkomen door open raam
 • Produceert meer geluid
 • Lagere koelcapaciteit

Boek een airco installateur

Speel op zeker: laat je airco installeren door een vakman van Zoofy

Airco laten plaatsen door een vakman van Zoofy? Dat is de beste keuze die je kan maken! De vakmannen van Zoofy worden namelijk altijd grondig gescreend, waardoor je er zeker van kan zijn dat alles vlekkeloos verloopt!

Daarnaast is het eenvoudig om een vakman te vinden uit je buurt. Hierdoor spaar je voorrijkosten uit. Maak het jezelf dus makkelijk en kies nu één van onze bekwame vakmannen uit om je airco te laten plaatsen!

Andere prijsgidsen
Wat kost een nieuwe groepenkast
inductiekookplaat aansluiten kosten
kosten hr++ glas inclusief plaatsen
vlonder aanleggen kosten
Kosten tuinaanleg
Kosten keuken demonteren
Kosten kast montage
Kosten riool ontstoppen

 

Waarom Zoofy?

 • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • ✓De plek voor jouw spoedklus!
 • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
 • ✓Geen voorrijkosten
 • ✓De laatste aanvraag was 5 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

 • Doe je klusaanvraag
 • Melding naar vakmensen
 • Vakman komt langs
 • Betaal via QR code

Klussen scoren