Regel nu jouw koeltechniek

Airco in huis

Vanaf €80 per uur incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 304 koelinstallateurs bij jou in de buurt

Wil jij je airco in huis laten installeren of repareren? Regel dan een vakman via Zoofy. Je kunt hen inschakelen voor de installatie en reparatie van jouw airco. Plaats je klus en kom in contact. Altijd zonder voorrijkosten en zonder gedoe.

Regel nu jouw koeltechniek
5 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd tot 2.5 miljoen euro
 • Ruim 200.000 mensen gingen je voor.
 • De laatste aanvraag was 6 minuten geleden.
 • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
 • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Airco installatie of reparatie

Airco in huis: airco installeren, Reparatie en kosten

Bij het aanschaffen van een airco in huis komen vele zaken kijken. Zo moet de juiste airco gekocht worden, daarna gaat een specialist ook op de juiste wijze de airco installeren. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de kosten van de airco. Niet alleen de airco zelf, maar ook de airco installatie kunnen kosten opleveren. Bovendien moet er rekening worden gehouden met het onderhoud en het eventuele repareren van de airco. Wil je hier meer over te weten komen? In dit artikel wordt er verder ingegaan op deze zaken.

Welke werkzaamheden komen kijken bij een airco in huis?

Een airco wordt geïnstalleerd door een airco specialist. Een airco specialist is gespecialiseerd in airco’s en verricht verschillende werkzaamheden. Hieronder wordt verder toegelicht welke werkzaamheden hieronder vallen.

Airco installeren

Een airco monteur installeert een nieuwe airco in huis. Bij een klassieke airco wordt een buis naar buiten geplaatst. Dit is noodzakelijk, omdat deze buis de warme lucht moet afvoeren van binnen naar buiten toe. Hoewel het vanzelfsprekend lijkt dat een airco specialist de airco alleen maar hoeft te plaatsen, komt er nog wat meer bij kijken. Zo zorgt hij of zij ervoor dat de airco niet alleen wordt geïnstalleerd, maar dat er ook wordt gekeken naar de juiste plek waar de airco moet worden geplaatst. Een gecertificeerde installateur is ervaren in zijn vakgebied en beschikt over de benodigde kennis voor het plaatsen van de airco op de juiste wijze.

Airco vervangen

Een airco is na een aantal jaar aan vervanging toe. Dit behoort ook tot de werkzaamheden van de airco specialist. Wanneer de airco niet goed meer werkt, bijvoorbeeld doordat hij niet meer voor voldoende afkoeling zorgt, is het belangrijk om de airco te vervangen. Daarnaast verbruiken oudere modellen van airco’s meer energie, waardoor het voordeliger is om een wat nieuwer model airco aan te schaffen. Hier weet de airco specialist alles vanaf, waardoor je eventueel de airco specialist om advies kunt vragen wat betreft de aanschaffing van een nieuwe airco.

Airco repareren

Wanneer een airco kapot is of een storing aangeeft, is de airco specialist in staat op de airco te repareren. In sommige gevallen is het goedkoper om een nieuw model airco te kopen, omdat er teveel aan de airco gerepareerd moet worden. Ook hierover kan de airco specialist je advies geven, waardoor je er zeker van kunt zijn dat je de juiste airco aanschaft. Op deze manier zal je de beste keuze kunnen maken.

Airco onderhoud

Er zijn vele voordelen verbonden aan het onderhouden van een airco. Soms moet een airco onderhoud, omdat de airco niet goed meer werkt. Door onderhoud blijft de airco niet alleen langer werken, maar verkoelt de airco ook het beste. Een airco specialist zorgt ervoor dat je airco goed onderhouden wordt, waardoor je er zelf geen zorgen meer over hebt. Een paar keer per jaar, ongeveer één of twee keer, wordt de airco bijgevuld. Ook wordt het koelsysteem van de airco gevacumeerd. Om je airco goed te onderhouden, kun je het beste om de zoveel tijd naar je airco laten kijken door de airco specialist.

airco in huis

Wat kost een airco in huis?

Er spelen verschillende factoren mee in wat een airco ongeveer kost. Natuurlijk is het noodzakelijk om een airco aan te schaffen, maar de montage kosten kunnen ook per airco verschillend zijn. Daarnaast is het van groot belang dat de capaciteit voor de ruimte waarin de airco komt te staan bekend is. Ook is er een grote verscheidenheid aan mogelijkheden wat betreft het airco besturingssysteem. De gemiddelde prijs die je betaalt voor een airco, hangt af van welke airco je precies aanschaft. Er zijn vier mogelijke varianten airco’s te verkrijgen voor particulieren.

Hieronder zie je een schatting van wat elke variant airco kost. Hierbij is nog geen rekening gehouden met andere factoren, maar alleen met het apparaat zelf.

De variant airco, een omschrijving en de gemiddelde prijs (inclusief de installatie)

Type Kosten
Een split airco (buitendeel functioneert als de motor) 1.250,- tot  2.000 euro,-
Een multi split airco (beschikt over meerdere binnenunits) 2.100,- tot 2.800,-
Een airco zonder buitenunit (niet te verplaatsen) 1.400,- tot 2.200 euro,-
Een mobiele airco (Te verplaatsen, maar minder vermogen in vergelijking met de andere units) 350,- tot 600,- 

Dit is slechts een schatting van de gemiddelde prijzen, maar deze prijzen kunnen afhangen per airco installateur. Hieronder wordt ook de capaciteit in KwH aangegeven per airco variant.

 • Een split airco: 2.1 KwH
 • Een multi split airco: 2.1 KwH
 • Een airco zonder buitenunit: 2.6 KwH
 • Een mobiele airco: 0.9 KwH

Hoe weet je hoeveel het aanschaffen van een airco in huis in totaal kost?

Doordat er meerdere aircosystemen beschikbaar zijn met een verschillende capaciteit zijn er verschillende prijzen mogelijk voor het aanschaffen van een airco. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de besturingskosten en de montagekosten. Maar, wat kost een airco in huis?

Hieronder wordt een duidelijk overzicht gegeven van wat de kosten ongeveer kunnen zijn om een airco in huis te laten plaatsen. Het kan zijn dat je zelf de airco al hebt gekocht en de airco alleen nog maar hoeft te laten bevestigen aan de muur, maar het kan ook zo zijn dat je een installateur én een airco nodig hebt. Er zijn dan verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. Ook deze kosten kunnen verschillen per installatiebedrijf die de klus uitvoert.

Kosten airco

Variant airco, kosten voor montage en installatie (inclusief de voorrijkosten).

Type Kosten
Split Airco kosten  tussen de 350 euro en de 400 euro.
Multi Split airco kosten  tussen de 600 en de 650 euro.
Airco zonder buitenunit kosten  tussen de 450 euro en de 500 euro.
Mobiele airco kosten  niet van toepassing

Wat zijn de mogelijke extra kosten voor het installeren van een airco in huis?

Het kan voorkomen dat er extra kosten worden verrekend voor het installeren van een airco. Hoewel het vroeger vaak het geval was dat een airco door middel van een afstandsbediening werd bestuurd, kan dat tegenwoordig ook op andere manieren. Aan de hand van verschillende apps en door gebruik te maken van wifi is het mogelijk om de airco aan te sturen. Ook is het tegenwoordig mogelijk om een airco aan te schaffen in een mooi en hip design, waardoor er geen groot blok in je interieur hoeft te staan. Vroeger stond er vaak een groot blok in de slaapkamer of woonkamer, maar nu hoeft een airco het interieur niet meer te verpesten. Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk om grote onderhoudskosten te ontlopen door een onderhoudscontract aan te schaffen. Dit contract kost gemiddeld 100 euro per maand, maar je kunt er wel grote kosten mee besparen. Zo ook het onderhouden en installeren en eventueel repareren van je airco. Kortom zijn er zoveel mogelijkheden. Hierdoor hebben we in het schema hieronder de gemiddelde kosten gezet voor de extra opties die bij de airco behoren. Ook deze gemiddelde prijzen kunnen afwijken per installatiebedrijf die de klus uitvoert.

Extra kosten airco

De extra mogelijkheid, de omschrijving en de extra kosten:

 • Een afstandsbediening (eenvoudig de airco aan- en uitzetten): vaak standaard inbegrepen bij een aircosysteem.
 • Het verwarmen met een airco (een ruimte verwarmen aan de hand van een aircosysteem): vaak standaard inbegrepen bij een aircosysteem.
 • Een airco met Wi-Fi (je airco van een afstandje bedienen): tussen de 100 en de 200 euro.
 • Een design airco (geen groot blok in je interieur, maar deze airco past perfect in iedere ruimte): tussen de 300 en de 400 euro.

Wat zijn zaken waar je op moet letten bij het installeren van een airco in huis?

Wanneer je een airco gaat aanschaffen, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Ten eerste moet er een goede airco worden gekocht. Ten tweede moet deze correct worden geïnstalleerd, het liefst door een gecertificeerd airco installatiebedrijf. Wanneer je zelf weinig verstand hebt van airco, kan het een aanrader zijn om een airco specialist in te schakelen. Een airco installateur is zeer ervaren en bekwaam op het gebied van airco’s, waardoor je zelf minder moeite en tijd erin hoeft te stoppen. Daarnaast kan het frustratie voorkomen. Het kan namelijk voorkomen dat je een fout maakt bij het aanschaffen van de airco, wat erg jammer zou kunnen zijn. Een airco specialist daarentegen kan een airco met veel minder moeite op een nauwkeurige wijze installeren. Ook wordt de airco helemaal geïnstalleerd, waardoor de klus binnen één dag geklaard is. Zo wordt het geen langdurige klus, maar is het plaatsen van de airco zo klaar en kun je er zeer snel van gaan genieten.

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af