Koeltechniek

Kosten airco vervangen

dinsdag 11 juni 2024

Heeft je airco zijn beste tijd gehad? Dan ben je vast benieuwd naar de airco vervangen kosten. In sommige gevallen kan je je airco echter nog laten repareren. Dan liggen de kosten lager. Ontdek in dit artikel de mogelijkheden en kom meer te weten over de prijzen. Zo bereid je je goed voor!

Boek een koeltechnicus

Airco repareren of vervangen?

Het is niet makkelijk om te zien of je airco aan vervanging toe is of dat je het nog kan laten repareren. Als de airco helemaal niet meer werkt, is vervanging uiteraard nodig. Maar ook als de reparatie je te veel gaat kosten, kan je het beter laten vervangen. Om echt helemaal zeker van te zijn van wat je moet doen, kan je bij problemen je airco het best laten nakijken door een vakman.

Kosten airco vervangen

Airco vervangen kosten

Waarschijnlijk vraag jij je af wat het kost om een airco te vervangen, want je wilt natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid zijn. Helaas is het niet zo makkelijk om een vast bedrag te kleven op de airco vervangen kosten. Het hangt namelijk af van het type dat je kiest en enkele andere factoren. Er komen bovendien nog installatiekosten bij.

We geven je hieronder een prijzentabel van de kosten per soort airco inclusief montagekosten en de kosten van installatie alleen. Zo krijg je toch al een goed beeld van wat de nieuwe airco installatie je gaat kosten.

Prijzen airco plaatsen per type

Type airco Kosten
Mobiele airco  300 tot 650 euro
Monoblock airco  1.300 tot 2.150 euro
Multi-split airco  3.000 tot 5.550 euro
Split airco  1.600 tot 3.250 euro

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Montagekosten airco

Type airco Montagekosten
Mobiele airco  geen
Monoblock airco  450 tot 500 euro
Multi-split airco  600 tot 650 euro
Split airco  350 tot 400 euro

Boek een koeltechnicus

Wat heeft er invloed op de airco vervangen kosten?


De kosten van een airco vervangen worden niet alleen bepaald door welk soort airco je laat installeren, maar ook door enkele andere factoren. We sommen ze hieronder voor je op zodat je een nog beter idee krijgt van de airco vervangen kosten.

Kwaliteit van de airco

Een van de grootste prijsbepalende factoren van een airco installatie is de kwaliteit van de airco. Er zijn namelijk A-merken en B-merken. Je kan je airco vervangen door hetzelfde merk, maar dat moet natuurlijk niet. Het is een goed idee om op voorhand te kijken welke airco voldoet aan je eisen.

Uiteraard kan je je ook laten adviseren door een airco specialist. Houd er wel rekening mee dat een airco van een A-merk vaak een betere investering is, omdat het duurzamer is. Doorgaans krijg je bij de betere airco's ook langer garantie.

Capaciteit van het toestel

De kosten van een airco vervangen, zijn ook afhankelijk van de capaciteit van de airco die je laat plaatsen. Hoe hoger het vermogen, hoe meer je betaalt. Hoeveel capaciteit je nu precies nodig hebt, hangt af van je situatie. Je kan je daarover laten adviseren door een vakman.

Het is ook mogelijk om dit zelf uit te rekenen via een formule: inhoud van de ruimte x vermenigvuldigingsfactor / 1.000 = benodigde aantal kW. De inhoud van de ruimte bereken je door lengt x breedte x hoogte te doen. De vermenigvuldigingsfactor is 30, 40 of 50. Waarbij 30 staat voor een goed geïsoleerde ruimte, 40 voor een matig geïsoleerde ruimte en 50 voor een slecht geïsoleerde ruimte. Wanneer je dit uitgerekend hebt, weet je hoeveel kW je nodig hebt. Hoeveel je daarvoor betaalt, ontdek je in onderstaande tabel.

Prijs KW

Hoeveel KW Kosten
2.5 KW (tot 70 m3)  1.000 tot 1.250 euro
3.5 KW (tot 120 m3)  1.500 tot 1.800 euro
5.0 KW (tot 170 m3)  1.600 tot 2.500 euro
7.0 KW (tot 240 m3)  2.500 tot 4.000 euro

Wat doe je met je oude airco?


Als je oude airco het niet meer doet, moet je er natuurlijk ergens mee naartoe. Je kan het beter niet zomaar bij het huisafval leggen, maar het aanbieden aan de milieustraat in je gemeente.

Op die manier lever je een bijdrage aan het milieu. Want de materialen kunnen hergebruikt worden. Onthoud dat de koelmiddelen door een erkende vakman moeten verwijderd worden. Wil je graag meer info over de milieustraat? Dan kan je terecht op de website van Milieu Centraal.

Boek een koeltechnicus

Hoeveel kost airco repareren?

Soms is het niet nodig om je airco te vervangen, maar kan je het gewoon laten repareren. De airco repareren kosten liggen erg uiteen. In bepaalde gevallen kost het je slechts 80 euro, maar het kan ook oplopen tot 450 euro of zelfs meer. Het valt een beetje te zien hoeveel en welke onderdelen gerepareerd moeten worden. Hieronder een overzicht van de gemiddelde airco reparatie kosten.

Kosten airco repareren

Type reparatie Kosten
Kleine reparatie  80 euro voor een half uur werk zonder vervanging van onderdelen
Gemiddelde reparatie  tussen de 145 en 210 euro voor een uur werk met vervanging van onderdelen
Grote reparatie  tussen de 300 en 600 euro voor een halve dag werk met vervanging van duurdere onderdelen

Vermijd extra kosten: laat je airco regelmatig onderhouden

De kosten van een airco vervangen zijn niet min. Daarom is het belangrijk om je airco regelmatig te laten onderhouden. Zo gaat het langer mee waardoor je veel geld uitspaart. Soms is airco onderhoud zelfs verplicht. Wanneer de airco bijvoorbeeld 3 kilo aan koelmiddel heeft, moet je het jaarlijks laten nakijken. Bij 30 kilo aan koelmiddel dien je dit om het half jaar te laten doen en bij meer dan 300 kilo koelmiddel is het driemaandelijks verplicht.

Maar ook als het niet verplicht is, kan je het beter af en toe laten onderhouden. Zeker als je airco lawaai maakt, want dan kunnen er problemen zijn met de motor of compressor. Een airco onderhoud is ook aangeraden indien je energierekening plots hoger is. Hetzelfde geldt voor als het langer duurt om een ruimte te koelen. Maar wat kost een airco onderhoud nu precies?
Boek een koeltechnicus

Kosten airco onderhoud

Type onderhoud Kosten
Eenmalige onderhoud  ongeveer 150 euro
Groot onderhoud airco (inclusief vacumeren en bijvullen)  150 tot 200 euro
Onderhoudscontract (dit levert Zoofy niet)  150 tot 200 euro per jaar

Kan je zelf je airco vervangen?

Zelf je airco vervangen kan wel, maar het is niet aangeraden. Er komt namelijk heel wat bij kijken. Zo moet je de oude demonteren en de nieuwe volledig installeren. Er kan snel iets mislopen als je hier geen verstand van hebt. Als je er zeker van wilt zijn dat het goed gedaan wordt, schakel je dus het best een vakman in. Op die manier neem je geen enkel risico.

Laat je airco vervangen door een betrouwbare vakman van Zoofy

Je laat je airco het best vervangen door een vakman, maar neem niet zomaar de eerste de beste. Niet elke vakman is namelijk even betrouwbaar of capabel. Bij Zoofy zit je echter altijd goed, omdat onze vakmannen grondig gescreend worden. Het bijkomend voordeel van kiezen voor een van onze vakmannen, is dat je nooit voorrijkosten moet betalen.

Boek een koeltechnicus

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 14 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code