Zoek hier je klusje
warmtepomp plaatsen
CV Monteur

Hybride warmtepomp kosten

maandag 05 december 2022

Het zijn momenteel dure tijden, die mede door de explosief gestegen kosten van aardgas worden veroorzaakt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om op je energiekosten te besparen. Dat kan bijvoorbeeld door het aanschaffen en laten installeren van een hybride warmtepomp. In dit artikel leggen we je uit wat een hybride warmtepomp is, wat de kosten hybride warmtepomp inclusief installatie kunnen bedragen en wie je het beste voor het installeren ervan kunt inschakelen.

Een hybride warmtepomp, wat is dat en hoe werkt het?

Een hybride warmtepomp, een kleine warmtepomp, werkt samen met je CV-ketel en werkt op elektriciteit in plaats van op gas. Je woning wordt grotendeels door middel van deze warmtepomp verwarmd. De CV-ketel, die nog op gas werkt, zorgt voor de warmwatervoorziening in de badkamer en de keuken. Op koude dagen kan de CV-ketel desgewenst bijspringen, zodat je woning altijd optimaal verwarmd kan worden.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit lijkt op een airco en kan op diverse plekken worden neergezet. Met de buitenunit wordt warmte uit de buitenlucht of de ventilatielucht gehaald. De ventilator maakt wel wat geluid als de buitenunit in werking is (als de verwarming aan staat). De meeste mensen vinden dit geluid echter niet storend. Kies de plek voor de buitenunit dan ook slim, bij voorkeur niet onder een (slaapkamer)raam. De binnenunit wordt naast de CV-ketel geïnstalleerd en zorgt ervoor dat er een hoger temperatuurniveau wordt bereikt, waarmee je woning (meestal geheel danwel grotendeels) kan worden verwarmd. De binnenunit heeft vrij bescheiden afmetingen, namelijk 30 x 30 x 60 centimeter.

Wat zijn de voordelen van het aanschaffen van een hybride warmtepomp?


Doordat een hybride warmtepomp op stroom in plaats van op gas werkt en je CV-ketel minder vaak bij hoeft te springen, kun je tot wel 60% minder aardgas gebruiken. Dat scheelt een hoop in de energiekosten, maar niet in de behaaglijke warmte. Nog een bijkomend voordeel is dat je bij het aanschaffen van een hybride warmtepomp, subsidie kunt aanvragen.

Subsidie voor een hybride warmtepomp

Wat een hybride warmtepomp kan kosten, daarover verderop in dit artikel meer. Op deze kosten kun je gemiddeld 30% subsidie krijgen. Let op, je krijgt alleen subsidie op de aankoop, dus niet op het arbeidsloon. Hoe hoog het subsidiebedrag is, is afhankelijk van het vermogen en het type hybride warmtepomp. Verder moet de warmtepomp onderdeel van je CV-installatie uitmaken. Het subsidiebedrag varieert van € 500 tot € 2.500. Daarmee kun je het aankoopbedrag meestal binnen vier tot acht jaar terugverdienen.
Meer informatie? Bekijk hier.

Is mijn woning geschikt voor het installeren van een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kan bijna altijd worden aangeschaft, juist wanneer je woning nog niet (optimaal) is geïsoleerd. Dat is direct een uitstekend moment om je huis beter te (laten) isoleren. Door betere isolatie, zal de hybride warmtepomp nog zuiniger in gebruik zijn en hoeft je CV-ketel ook minder vaak bij te springen. Omdat je niet alleen een hybride warmtepomp aanschaft, maar daarnaast ook nog isolatie aanbrengt, kun je voor een hoger subsidiebedrag in aanmerking komen. Is je huidige CV-ketel misschien aan vervanging toe of is die 12 jaar of ouder? Laat dan direct de hybride warmtepomp installeren, of, wanneer de levering ervan niet direct met de CV-ketel plaatsvindt, in ieder geval de aansluiting ervan vast voorbereiden. Is jouw woning heel goed geïsoleerd? Dan kun beter op een gewone warmtepomp overstappen en volledig van het gas afgaan.
Informeer, voordat je tot aanschaf van een hybride warmtepomp overgaat, even bij de gemeente of er in jouw woonwijk plannen bestaan voor het aanleggen van een warmtenet. Zo ja en indien de gemeente binnen vijf jaar met de aanleg ervan aanvangt, is het onvoordelig om een hybride warmtepomp aan te schaffen.
Tip: Door middel van de 50 graden test kun je testen of jouw woning voldoende geïsoleerd is. Hiervoor zet je in de winter of in de herfst je CV-ketel gedurende een week op 50 graden Celsius. Als het comfortabel warm in huis blijft, is je woning voldoende geïsoleerd. Verder functioneert een hybride warmtepomp het beste in combinatie met zogenaamde lage temperatuurverwarming. Dan wordt het hoogste rendement behaald. Heb je bestaande radiatoren? Dan hoef je die niet per sé te vervangen.

Kosten hybride warmtepomp inclusief installatie

De kosten voor een hybride warmtepomp van 4 kW inclusief de buitenunit, bedragen ongeveer € 6.000,00 tot € 8.500,00. Wil je tegelijkertijd ook je CV-ketel vervangen? Houd dan rekening met bedragen van ongeveer 8.500,00 tot € 11.000,00. Genoemde bedragen zijn inclusief arbeidsloon en inclusief btw. Het subsidiebedrag kan hierop nog in mindering worden gebracht (zie paragraaf: subsidie voor een hybride warmtepomp). Wanneer er aanpassingen in de meterkast of aan de CV-installatie nodig zijn, komen de kosten hiervan nog bovenop de bovengenoemde kosten hybride warmtepomp.

Hybride warmtepomp in combinatie met het prijsplafond energie besparen?

Omdat de Nederlandse overheid per 1 januari 2023 een tijdelijk prijsplafond voor energieprijzen instelt, bespaar je met een hybride warmtepomp alsnog op je energierekening. Het prijsplafond bedraagt € 1,45 per m3 gas (tot 1200 m3) en € 0,40 per kWh (tot 2900 kWh). Heb je bijvoorbeeld een matig geisoleerde hoekwoning, dan bespaar je ongeveer € 265 op je energierekening.

Houd rekening met langere levertijden

Natuurlijk ben jij niet de enige die op gas en je energierekening wil besparen. Houd er dan maar alvast rekening mee dat door de enorme vraag naar onder andere hybride warmtepompen, er wachttijden en zelfs leveringsproblemen zijn. Wordt jouw hybride warmtepomp geleverd? Schakel dan via Zoofy snel en eenvoudig een vakman bij jou in de buurt in. Bij Zoofy zijn géén lange wachttijden.

Schakel Zoofy in voor het installeren van een hybride warmtepomp

Bij Zoofy staat de klant voorop. Zo zijn bij dit platform enkel de allerbeste vakmannen en vakvrouwen aangesloten. Die scoren gemiddeld maar liefst een 9,3. Daarmee staat Zoofy garant voor kwaliteit en perfect uitgevoerde werkzaamheden, zoals het installeren van een hybride warmtepomp door een professional bij jou in de buurt. Vele tevreden opdrachtgevers gingen je al voor.

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 4 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code