CV Ketel onderhoud plannen
CV Monteur

Wat kost CV ketel vervangen

woensdag 05 juni 2024

Het vervangen van een CV-ketel kan verschillende redenen hebben. Zeker wanneer je een oude(-re) CV-ketel hebt, is het rendement vaak niet optimaal. Een CV-ketel heeft een gemiddelde levensduur van 14 jaar. Door het achterblijvende en afnemende rendement, krijg je met een oplopende energierekening te maken. De kans op een storing (en daarmee gepaard gaande kosten) wordt ook steeds groter. Op termijn is het onderhouden van een oude CV-installatie duurder dan het vervangen ervan. Wanneer je besluit tot het vervangen van je CV-ketel over te gaan, ben je van een optimale én veilige werking verzekerd. Bovendien zijn de nieuwste generatie CV-ketels zuinig in gebruik. Een fijne gedachte dat je daardoor altijd op een warme woning en een hete douche kunt rekenen.
In dit artikel geven we een aantal prijsvoorbeelden van de kosten van het vervangen van een CV-ketel. Daarnaast beschrijven we de hierbij behorende werkzaamheden en vertellen we je welke professional deze werkzaamheden het beste kan uitvoeren.

CV-ketel vervangen kosten

Voor het vervangen van een CV-ketel beginnen de kosten met bedragen vanaf € 900,00 en kunnen oplopen tot gemiddeld € 4.000. De laagste bedragen gelden voor een VR-ketel (verbeterd rendement). Een betere keuze is echter een HR-ketel (hoog rendement), waarbij je aanzienlijk meer op energie bespaart. De uiteindelijke kosten zijn echter afhankelijk van het soort ketel en op welke plek die moet worden geïnstalleerd. De hierboven genoemde bedragen zijn alleen voor de aanschaf van de CV-ketel zelf. De kosten voor het installeren of vervangen van de CV-ketel liggen tussen de € 500 en de € 1.000.
In de onderstaande tabel kun je aflezen wat in 2022 per type CV-ketel de gemiddelde kosten bedragen. De installatiekosten zijn apart vermeld

Soort CV-ketel Gemiddelde kosten
VR-ketel € 900 tot € 1.500
HR-ketel € 1.400 tot € 3.000
Hre-ketel € 8.000 tot € 12.000
Installatiekosten € 500 tot € 1.000

Deze kosten factoren bij de CV-ketel vervangen

Vanzelfsprekend kunnen de kosten voor het vervangen of CV aanleggen kosten per situatie verschillen. Factoren die van invloed op de uiteindelijke kosten zijn, zijn onder andere:
• Het type CV-ketel
• Het merk CV-ketel
• De CW* waarde
• De besparing
*De waarde die de hoeveelheid warm water aanduidt die de CV-ketel per minuut kan leveren, wordt CW-waarde genoemd. CW staat voor Comfort Warm Water. Des te hoger de CW-waarde, des te sneller het warm water ter plekke is. Er zijn zes CW-klasses, CW1 tot en met CW6.

Het type CV-ketel

De eerste factor die van invloed is op de CV-ketel vervangen kosten, is het soort ketel. Realiseer je dat niet alleen de aanschafkosten van belang zijn, maar dat ook naar het rendement, dus hoe efficiënt de ketel is, moet worden gekeken. Een hoger rendement betekent uiteindelijk besparing op je energiekosten, waardoor je een deel van de investering uiteindelijk terugverdient. Heeft je woning nog geen geiser? Dan kun je het beste een zogenaamde combiketel aanschaffen. Als de woning wel een (deugdelijke) geiser heeft, is een gewone (solo) ketel meestal de goedkoopste optie.

In de onderstaande tabel zie je wat het rendement per type ketel is.

Soort CV-ketel Rendement
HR ketel (solo) n.v.t.
HR Ketel (combi) 100 tot 107%
HReketel 140%

Het merk CV-ketel

Behalve persoonlijke voorkeur, is je budget mede bepalend voor welk merk CV-ketel je kiest. Of je nu een smalle beurs hebt of je er warmpje bijzit, voor elk budget zijn er goede merken te vinden. Goede budgetmodellen worden aangeboden door onder andere Remeha, Intergas, Ferroli en AWB. De gemiddelde aanschafprijs varieert van € 800 tot € 1.100 (exclusief de kosten van installatie).
Middenklassers bieden de merken Vaillant, Daalderop of Bosch. Het zijn stijlvolle en betrouwbare ketels.
Ketels in het hogere segment worden aangeboden door Nefit en Atag.
In de onderstaande tabel zijn de gemiddelde prijzen per merk opgenomen.

Prijssegment Merk Gemiddelde prijzen
Laag Remeha, Intergas, Ferroli en AWB € 800 tot €1.100
Midden Vaillant, Daalderop en Bosch € 1.000 tot € 1.300
Hoog Nefit, Atag € 1.300 tot € 1.700

De CW-waarde van de CV-ketel

Des te hoger de CW-waarde van een CV-ketel, des te duurder de CV-ketel in aanschaf is. Een hogere CW-waarde betekent anderzijds een hoger comfort in huis. In de onderstaande tabel kun je niet alleen aflezen wat de diverse CW-klassen gemiddeld kosten, maar ook hoeveel liter warm water ze per minuut kunnen leveren en waar ze het meest geschikt voor zijn.

CW-klasse Gemiddelde kosten Aantal liter per minuut Geschikt voor
1 € 900 tot € 1.400 4 Keuken
2 €1.100 tot € 1.400 6 Keuken of douche
3 € 1.200 tot € 1.800 10 Keuken, douche of bad, maar niet tegelijktijdig
4 €1.400 tot € 2.000 13 Keuken, douche of bad, deels gelijktijdig
5 € 1.800 tot € 2.000 17 Keuken, douche of bad, bijna gelijktijdig
6 € 2.400 tot € 3.000 20 Keuken en douche of bad, gelijktijdig

De besparing op energie

Hoeveel de uiteindelijke besparing op je energiekosten is, is van je stookgedrag, de oude situatie en van het soort ketel dat je kiest. Stap je van een vr-ketel naar een hr-ketel over, dan is de besparing gemiddeld 20%.
Heb je nog een vr-ketel en wordt die door een hr-ketel vervangen, dan ligt de besparing tussen de 10 en de 15%.

Nog meer besparen op CV aanleggen kosten

De aanschaf en installatie van een nieuwe CV-ketel is een hele investering. Gelukkig kun je met de onderstaande tips nog meer op de aanschaf ervan besparen.
1. Schaf de ketel in de zomer aan, wanneer de vraag naar verwarmingsketels lager is dan in de wintermaanden. Daardoor is de aanschafprijs in de zomer gunstiger dan tijdens de koude wintermaanden.
2. Als je de vakman (van Zoofy) zelf meehelpt, bespaar je direct op de kosten zoals het arbeidsloon. Wanneer je handig bent, kun je de oude CV-installatie alvast zelf demonteren.Ook het zelf afvoeren van de oude CV-installatie levert een kostenbesparing op.
3. Zit je nu wat krapper bij kas, dan is het huren of het leasen van een CV-ketel een mogelijkheid. Aan het einde van de leasetermijn wordt de ketel gewoon jouw eigendom.
4. Vraag je buren of hun CV-ketel ook aan vervanging toe is. De kans is groot wanneer jullie huizen op hetzelfde moment zijn gebouwd. Door twee CV-ketels tegelijk aan te schaffen én samen één vakman in te schakelen, besparen jullie op de uiteindelijke kosten.
5. Als je een onderhoudscontract afsluit, bespaar je uiteindelijk op de kosten. Een onderhoudscontract is veel goedkoper dan eenmalig onderhoud (waarbij hogere kosten kunnen ontstaan). Mocht er sprake zijn van een storing, dan is de onderhoudsmonteur altijd bereikbaar.

Wanneer CV ketel vervangen?

Gemiddeld gaat een CV-ketel 14 jaar mee. Dan wordt geadviseerd de oude ketel, vanwege het achterblijvende rendement, te vervangen.

CV-ketel aanleggen of vervangen? Schakel Zoofy in

Het aanleggen van een nieuwe CV-installatie of het vervangen van een CV-ketel is een precies werkje. Dat kun je het beste aan een professional overlaten. Via Zoofy kom je snel en eenvoudig met een vakman met jou in de buurt in contact.
Bij hem of haar kun je met al je vragen terecht en ben je van vakmanschap verzekerd. Bij het platform van Zoofy zijn namelijk alleen maar uitstekend scorende professionals aangesloten. Een fijne gedachte.

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 5 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code