Welke klus moet worden gedaan?
CV Monteur Kosten boiler aansluiten Kostenoverzicht

Wat kost een boiler installeren

woensdag 07 juni 2023

Hoeveel kost het om een ​​boiler te installeren of te vervangen?

Het installeren van een boiler kost tussen €800 en €1.600. Gemiddeld genomen moet je dus rekening houden met een budget van €1.200, inclusief materiaal en arbeid. Boilers & andere Waterverwarmers kosten als snel €300 tot €2.000 + voor het apparaat alleen, terwijl de kosten voor het loodgieterswerk varieert van €60 tot zelfs €75 per uur. Het installeren van een boiler duurt gemiddeld 2 tot 3 uur.

Boek een CV monteur

Boek nu met €20,- korting met kortingscode: PG2022

Of het nu een boiler vangen of installeren betreft, in dit artikel nemen we alle kosten door waar je tegenaan loopt. Zo kom je alles te weten over de prijsbepaling van een volgende boiler installatie. Daarnaast lees je in dit artikel ook informatie over enkele alternatieven, zoals hybriden, hoog rendement ketels & zonne-energie.

Gemiddelde kosten om een ​​boiler te vervangen

Gemiddelde kosten € 1.200
Typisch bereik € 800 en € 1.600
Hoge kosten € 10.000
Goedkoop € 350

Installatieprijzen nieuwe warmwaterboiler

Type Gemiddelde eenheidsprijsklasse Installatiekosten
Standaard tankopslag € 400 - € 1.600 €150 - €600
Tankloos € 250 - € 2500 €400 - €1.500
Hybride/hoog rendement € 700 - € 3.000 €150 - €600
Zonne energie € 1.000 - € 6.000 €2.000 - €4.000

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Kosten boiler aansluiten

De installatiekosten van een nieuwe warmwaterboiler variëren van slechts €550 tot zelfs €10.000 of meer, inclusief de boiler en het arbeid. De meeste standaard elektrische en gasboilers kosten €400 tot €1.600 . Ze kunnen echter variëren van €250 tot € 6.000, afhankelijk van het type. De installatiekosten variëren ook aanzienlijk, afhankelijk van het type en specifieke wensen.

Boek een CV monteur

Tank versus tankloos

Tank Tankloos
Kosten
(materialen + arbeid)
€ 700 - € 2.000 € 1.000 - € 3.000
Levensduur 8 - 12 jaar 20+ jaar
Energiebron Gas, Propaan, Elektrisch, Zonne-energie Gas, Elektrisch, Propaan
Installatietijd: 2 - 3 uur 8 - 10 uur
Pluspunten Bewezen staat van dienst
Goedkoper
Eenvoudig te installeren
Hoog rendement beschikbaar
Kleiner
Bespaart tot 25% op nutsvoorzieningen
Slechts 5% energieverlies
Eindeloze levering
nadelen 30%+ energieverlies
Neemt veel ruimte in
beslag Altijd aan - verbruikt energie
Duur om te installeren
Niet geweldig voor noordelijke klimaten
Meerdere units nodig voor grote huizen

 

Boek een CV monteur

Gemiddelde kosten met installatie:

Met Tank / Vat : € 900 
Zonder tank / vat : € 3.000
Boilers zijn er in twee hoofdstijlen: met tank of vat of en tankloos (zonder vat). Een tankboiler, zoals de naam al aangeeft, houdt warm water klaar voor gebruik in een tank. Meer dan 90% van de boilers die in huizen in de zijn geïnstalleerd, zijn in tankstijl.

Tankless boilers kosten twee tot drie keer meer dan standaard tankverwarmers. Ze zijn moeilijker te installeren en zullen u meer arbeidskosten opleveren. Het voordeel van deze kleine units ter grootte van een koffer is dat ze een eindeloze toevoer van warm water leveren wanneer je het nodig hebt door een reeks oververhitte spoelen. Je zou ze kunnen horen als "on-demand" kachels.

Kosten van gasboiler versus prijzen van elektrische boilers

Energiebron Elektrisch Natuurlijk gas
Werkt tijdens stroomuitval Nee Soms
Levensduur 8 - 12 jaar 8 - 12 jaar
Herstelpercentage 12 uren 30-60 minuten
Energie-efficiëntie 95% 60 - 70%
Kosten van meer dan 12 jaar levensduur €6.250 € 5.000
Prijs per eenheid € 200 - € 2.880 € 250 - € 1.800

Alle typen maken gebruik van gas (aardgas of propaan) of elektriciteit. Gemiddeld kosten aardgasgestookte eenheden € 100 tot € 200 meer dan elektrische typen. De interne verwarming komt ofwel van een elektrische spoel, net zoals een spoel op een kookplaat, of via een gaswaakvlam. Hoewel aardgaseenheden meer kosten vooraf en ze minder energie-efficiënt zijn, maakt de hoge prijs van elektriciteit in de meeste delen van het land gas nog steeds de goedkopere keuze op lange termijn. Elektrische typen, of ze nu tank of tankloos zijn, maken echter betere keuzes voor kleine appartementen of besloten ruimtes, omdat ze geen make-uplucht of ventilatie nodig hebben.

Prijzen van propaan versus oliegestookte warmwatersystemen

Propaan- en oliegestookte waterverwarmers vallen beide aan de dure kant van het spectrum op €1.000 tot €3.000 voor de eenheid alleen. Propaan- en oliegestookte typen bieden een alternatief voor elektriciteit en aardgas voor landelijke en off-grid woningen.

Directe ventilatie vs. Power Vent boilers

Het ontluchten van een boiler kost ongeveer € 500 tot € 1.000 meer dan een passief of direct ventilatiesysteem.

 • Stroomventilatie: voegt€ 300- € 600 toe aan de prijs van het apparaat. Voeg daarnaast ook nog eens €300- $ 500 extra toe voor bedrading en elektriciteit. Dit systeem maakt gebruik van een aangedreven ventilator om de afvoerlucht uit uw huis te duwen. Natuurlijke gassen en propaangassen creëren koolmonoxide terwijl ze branden, wat een potentieel ernstig gevaar voor de gezondheid kan opleveren als ze niet goed worden geventileerd.
 • Directe ontluchting: Hou rekening met  €500- €1.000 extra kosten als u overstapt van elektrisch naar gas. Dit systeem maakt gebruik van het idee dat warme lucht stijgt boven de koelere omgevingslucht. Terwijl het gas verbrandt, warmt de lucht op en stroomt het huis uit via een ventilatierooster boven het apparaat.

Boek nu een CV monteur

Gemiddelde kosten van een hoogrenderende boiler

Hoogrenderende waterverwarmers kosten gemiddeld € 1.000 tot € 3.000, inclusief de eenheid en arbeid. Ze zijn gemiddeld 100% tot 300% efficiënter dan conventionele boilers. Ze gebruiken een combinatie van factoren om een ​​betere energie-efficiëntie te creëren, waaronder:

 • Betere isolatie
 • Slimme bediening met lekdetectie en beveiligingswaarschuwingen voor aangesloten apparaten
 • Warmtepompen
 • Kunststof tanks

Zonneboilers

De Installatiekosten van een zonneboiler varieren van 1.800 tot €5.500, maar kan omhoogschieten naar soms wel 12.000 of meer. Sommige mensen vullen hun systeem aan met een zonneboiler of buisvormige verwarming. Hoewel deze kunnen helpen de beschikbaarheid voor uw gezin te vergroten, zijn ze wel erg duur.

Hybride warmtepompboilers

De kosten voor de meeste hybride warmtepompboilers varieren van €1.200 tot €3.500. Deze prijs is inclusief materiaal en arbeid. Ze zijn de meest efficiënte stijl van tankverwarming en de duurste. Ze gebruiken een warmtepomp om warmte uit de omgevingslucht te halen en deze via een compressor en spiralen naar het water in de tank te brengen. Warmtepompen zijn grote eenheden, die maar liefst 2 meter nodig hebben van vloer tot plafond, plus tot 300 kubieke meter omringende luchtruimte, dus ze zijn geen goede keuze voor kleine huizen en appartementen.

Indirecte installatiekosten boiler

Indirecte boilers kosten gemiddeld € 800 tot € 1.500. Een uiterst efficiënte keuze, ze bestaan ​​uit een tank die warmte haalt uit een nabijgelegen ketel of oven, in plaats van te vertrouwen op een onafhankelijke warmtebron. De systemen kunnen worden gestookt op gas, olie, propaan, elektrisch, zonne-energie of een combinatie hiervan.

Boek een CV monteur

Gemiddelde arbeidskosten voor het installeren van een boiler

Arbeidskosten voor het installeren van een standaard boiler variëren van € 150 tot € 800. De meeste loodgieters hanteren een vast tarief dat de materialen en arbeid omvat. Maar als je je eigen unit hebt gekocht en deze wilt laten installeren, moet je een professional inschakelen. Dit project is niet doe-het-zelf vriendelijk.

 • Een loodgieter inhuren kost € 45- € 150 per uur, waarbij de meeste klussen 2-3 uur duren.
 • Kosten elektricien inhuren € 50- € 100 per uur. Je hebt er een elektricien nodig om een ​​circuit toe te voegen of om te zetten van een gas- naar elektrische verwarming.

Vervangingskosten boiler

Het vervangen van een boiler kost meestal €500 tot €1.800 voor een vervanging van dezelfde stijl en maat. Andere kosten, waaronder vergunningskosten en timmerwerk, kunnen oplopen van €50 tot €1.500 of soms zelfs meer.

 • Het omzetten van de ene brandstofbron naar de andere omvat vaak een of meer van de volgende zaken:
  • Kosten voor elektrische bedrading toevoegen: €550-€2.200
  • Installatiekosten waterleiding: €350- €1.900
  • Toevoegingsprijs gasleiding: €250-€800
 • Vergunningen: €100 - €1.500. Afhankelijk van het type en de omvang van het werk dat je gaat doen.
 • Uitbreidingstanks: €40- €350. Deze zijn vaak nodig bij nieuwbouw of bij renovatie.
 • Timmerwerk. Mogelijk moet u een nieuwe muur inlijsten, een ruimte omsluiten of openen of gewoon gipsplaten in een bijkeuken.
  • Installatiekosten waterleiding: €350-€1.900
  • Additionele kosten gasleiding: €250-€800

Hoeveel kost het om een ​​gasboiler om te bouwen naar elektrisch?

Het kost u €200 tot €500+ om van gas naar elektrisch om te zetten. De totale kosten zijn afkomstig van het aanleggen van een nieuw elektrisch circuit. Elektrische kachels hebben hun eigen specifieke circuit nodig, dus probeer ze niet op een bestaande lijn te plaatsen.

Hoeveel kost een waterverwarmer?

De kosten voor het aanvragen van een vergunning voor een waterverwarmer varieren van €50 tot €500, afhankelijk van de omvang van de bouwbehoeften. U kunt zelf een vergunning aanvraag of door de installateur laten verzorgen (tegen extra kosten).

Kosten expansievat boiler

Een expansievat voor een waterverwarmer kost €40 tot €200 met arbeid die nog eens €50 tot €150 toevoegt. De meeste hebben een beetje extra ruimte voor vloeistofuitzetting als deze opwarmt. Het is meestal vereist door code bij nieuwbouw of bij het upgraden van uw huidige systeem. Zonder die ruimte bouwen de hete vloeistoffen druk op, wat kan leiden tot gesprongen leidingen. Een expansievat geeft net wat extra ruimte om de druk van uw leidingen te halen.

Verwijderingskosten boiler

Het verwijderen van uw huidige boiler kost overal van €100 tot €500. De uiteindelijke rekening is sterk afhankelijk van het uurtarief van de aannemer. Als het apparaat moeilijk toegankelijk is of moeilijk te verwijderen is, verwacht dan meer te betalen voor verwijdering.

Tekenen dat u een nieuwe boiler nodig heeft

Ongeveer 90% van de installaties van warmwaterboilers is het gevolg van een plotselinge storing. Je kan de stress van die situatie vermijden door op de volgende waarschuwingssignalen te letten dat de boiler het einde van zijn levensduur nadert:

 • Water is roestig of verkleurd of er is een vreemde metaalachtige smaak. Dit betekent dat de anode binnenin defect is en dat de verwarming aan het roesten is.
 • Water warmt niet genoeg op. Waarschijnlijk een probleem met het hoofdverwarmingselement.
 • Wordt helemaal niet warm. Hoewel dit kan betekenen dat de waakvlam uit is of dat de stroomonderbreker is geactiveerd, kan dit ook duiden op een storing in het verwarmingssysteem.
 • Luide knallen en kraken. Deze geluiden geven aan dat het verwarmingselement defect is.
 • Lekken. Dit duidt op een grote interne storing. Sluit de elektriciteit of het gas naar het systeem af en laat het afkoelen voordat u het vervangt.
 • Meer dan 10 jaar oud. Het nadert het einde van zijn levensverwachting.

Als het tijd is om het apparaat te vervangen, kun je het beste een professional inhuren. Zo weet je zeker dat alles veilig en gecodeerd is gedaan.

Doe-het-zelf versus een loodgieter inhuren om een ​​boiler te vervangen

Een waterboilet is een must in je huis. Naarmate de technologie vordert, zal de efficiëntie van deze systemen toenemen. Het is verleidelijk om een ​​paar honderd euro te besparen door er zelf een te installeren. Maar zo makkelijk is het niet, je krijgt maken met leidingen, gasleidingen of elektra. Niet echt een doe-het-zelf klusje.

Ook heb je vaak een vergunning en keuring nodig. Als er iets niet lukt, kunnen de kosten van reparaties, opruimen of bijwerken van een onjuiste installatie uiteindelijk meer kosten dan het inhuren van een professional. Als je geld wilt besparen op dit project, boek dan direct een loodgieter online. Bij Zoofy weet je ook direct tegen welke kosten.

Boek nu een CV monteur

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een standaard warmwatertank?

Het kost je ergens tussen €800en €1.500. De gemiddelde kosten voor een warmwaterboiler en installatie bedraagt €1.200.

Welk type boiler is het beste voor kleine huizen of studio-appartementen?

Kleine gezinnen en studio-appartementen hebben vaak voldoende aan een kleine elektrische boilet of een tankloze boiler gebruiken.

Wat is een expansievat en heb ik er een nodig?

Een expansievat is een veiligheidssysteem voor water dat uitzet als het opwarmt. De meeste hebben een kleine ruimte binnenin voor uitbreiding. Elk systeem kan echter falen. In dit geval stroomt het uitzettende water in het expansievat in plaats van in uw leidingen. Veel codes vereisen nu het installeren van een met nieuwe constructie. Zonder een veilige plek voor het geëxpandeerde water, barsten in het ergste geval uw leidingen door de druk.

Hoeveel kost het om een ​​waterverwarmer te laten werken?

De kosten van de boiler variëren van € 150 tot € 700 per jaar . Het maakt 14% tot 20% uit van uw totale huishoudelijke energieverbruik.

Hoeveel kost de service van een waterverwarmer?

De reparatiekosten van een boiler varieert van €200 tot €1.000. De werkelijke rekening hangt sterk af van het werk dat je hebt gedaan, of je een tank of tankloze eenheid hebt en de brandstofbron.

Hoe lang gaan boilers mee?

Een boiler in tankstijl gaat 8 tot 15 jaar mee. Boilers zonder tank/vat heeft een levensduur van meer dan 20 jaar.

Hoe weet u of uw boiler het begeeft?

Wanneer uw warm water sneller opraakt dan normaal of het begint metaalachtig te smaken, weet u dat uw boiler het begeeft.

Hoe lang duurt het voordat een boiler van 150 liter is leeggelopen?

Het duurt ongeveer 20 tot 30 minuten om een ​​boiler van 150 liter volledig leeg te laten lopen.

Hoe lang duurt het voordat een boiler 150 liter opwarmt?

Een waterverwarmer van 150 liter kan 1 tot 2 uur duren voor elektrisch of 30 tot 60 minuten voor gas om water tot 120 graden te verwarmen.

Boek nu een CV monteur

Boek nu met €20,- korting met kortingscode: PG2022

Andere prijsgidsen
Wat kost een nieuwe groepenkast
inductiekookplaat aansluiten kosten
kosten hr++ glas inclusief plaatsen
vlonder aanleggen kosten
Kosten tuinaanleg
Kosten keuken demonteren
Kosten kast montage
Kosten CV installeren

Waarom Zoofy?

 • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • ✓De plek voor jouw spoedklus!
 • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
 • ✓Geen voorrijkosten
 • ✓De laatste aanvraag was 13 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

 • Doe je klusaanvraag
 • Melding naar vakmensen
 • Vakman komt langs
 • Betaal via QR code