Een regenpijp is onmisbaar voor elke woning. De installatie ervan is echter vaak een lastige klus. Zo zijn er tal van monteer methodes en materiaalsoorten en komen er diverse onderhoudstaken bij kijken. Gelukkig kun je jouw regenpijp montage en onderhoud eenvoudig overlaten aan een expert. Wat hier allemaal bij komt kijken, en hoe veel dit doorgaans kost, lees je allemaal in de onderstaande tekst.
Inhoudsopgave
Een regenpijp is onmisbaar voor elke woning. De installatie ervan is echter vaak een lastige klus. Zo zijn er tal van monteer methodes en materiaalsoorten en komen er diverse onderhoudstaken bij kijken. Gelukkig kun je jouw regenpijp montage en onderhoud eenvoudig overlaten aan een expert. Wat hier allemaal bij komt kijken, en hoe veel dit doorgaans kost, lees je allemaal in de onderstaande tekst.
Inhoudsopgave
Regenpijp laten monteren
Het laten monteren van een regenpijp brengt vele voordelen met zich mee. Zo zorg je ervoor dat water vanaf de dakgoot gecontroleerd kan worden afgevoerd of worden opgevangen. De montage van een regenpijp is echter een flinke klus waarbij de juiste kennis en ervaring van belang is.
Daarnaast is het goed om te weten dat er diverse soorten regenpijpen zijn en er diverse materialen nodig zijn voor het installeren van een regenpijp. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een zinken regenpijp, een pvc-regenpijp of een aluminium regenpijp. Daarnaast kun je kiezen om de regenpijp te voorzien van een handige bladopvanger. Hiermee voorkom je dat blad en ander vuil in grote hoeveelheden in de regenpijp terecht komt.
Wanneer je een regenpijp wilt monteren is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Kies een regenpijp die bij de stijl van jouw woning en dakgoot, hiermee zorg je voor een professioneel en strak geheel. Meet daarnaast de muur tot aan de dakrand, en de benodigde regenpijp, zorgvuldig op.
Om de regenpijp vervolgens te monteren is het belangrijk dat je over een bocht beschikt. Met deze bocht kun je ervoor zorgen dat de regenpijp aan de dakgoot kan worden gemonteerd. Indien de stukken aan elkaar passen kunnen de stukken aan elkaar worden gemonteerd met behulp van lijm of een aansluitstuk.
Welke materialen zijn van belang?
Er zijn diverse materialen nodig voor het professioneel installeren van een regenpijp. Zo dien je uiteraard te beschikken over een gepaste regenpijp en een aansluitstuk of bocht waarmee je de regenpijp aan de dakgoot kunt monteren. Daarnaast dien je over beugels te beschikken waarmee je de regenpijp stevig aan de muur kunt verbinden. Dit is van belang voor een stabiele installatie en zorgt ervoor dat de regenpijp keurig op zijn plek blijft. Daarnaast heb je uiteraard een stevige set pluggen nodig om de beugels op zijn plek te schroeven.
Zorg er tenslotte voor dat je beschikt over een fijngetande zaag om de regenpijp mee op maat te zagen, een (steen) boor en een rolmaat.
Wat kost de regenpijp monteren?
Het monteren van een zinken regenpijp is een specialistische klus waarbij op hoogte gewerkt moet worden. De kosten voor het monteren hangen vaak samen met de lengte van de regenpijp en met eventuele lastige omstandigheden die de klus kunnen beïnvloeden, zoals plekken waar de monteur lastig bij kan komen of lastig te monteren regenpijp systemen. Voor een doorsnee zinken regenpijp installatie betaal je gemiddeld rond de 75 tot 180 euro inc. materiaalkosten.
Regenpijp onderhoud en reparatie
Naast een professionele montage is het belangrijk om je regenpijp goed te onderhouden, hiermee voorkom je dat de regenpijp verstopt raakt. Indien je regenpijp langdurig verstopt is kan hierdoor schade ontstaan en lekkages plaats vinden. Bij enige lekkage, of wanneer de regenpijp niet stevig genoeg meer vast zit, is het belangrijk om de regenpijp te repareren.
Een regenpijp repareren is vaak zeer eenvoudig indien deze enkel verstopt is. Zo kun je namelijk eenvoudig een regenpijp ontstoppen. Wanneer er meer schade aan de regenpijp plaatsvindt, wordt de klus waarschijnlijk een stuk ingewikkelder.
Regenpijp ontstoppen
Door bladafval en losse takjes kan de dakgoot en daarmee ook de regenpijp verstopt raken. Een regenpijp ontstoppen kan je eenvoudig zelf doen, indien de verstopping op een eenvoudig plek zit, zoals aan het eind. Met behulp van een lang ijzerdraad of lang buigzame haak kun je het vuil weg proppen. Zorg ervoor dat je onderaan de regenpijp een emmer hebt staan om het loskomende vuil op te vangen.
Om een verstopping in de regenpijp te voorkomen is het altijd aan te raden om een bladvanger te installeren. Met een bladvanger wordt het blad vanuit de dakgoot opgevangen en heb je hierdoor minder kans op een verstopping. De bladvanger dient uiteraard wel regelmatig geleegd te worden.
Regenpijp repareren
Wanneer een regenpijp langdurig verstopt is, kunnen er lekkages ontstaan. Het water kan niet goed meer wegstromen waardoor ophopingen ontstaan waardoor de regenpijp onder te veel druk komt te staan. Hierdoor kan de regenpijp het water niet meer afvoeren en kan er schade aan de pijp plaats vinden. Ook kan de regenpijp los gaan zitten en dien je de regenpijp naast het ontstoppen ook te repareren.
Wil je graag zelfstandig een regenpijp repareren of een regenpijp door een professional laten repareren? Dan is het belangrijk om te weten dan een reparatie doorgaans een lastige klus is. Zo werk je op hoogte en heb je diverse materialen nodig. Zorg er dus voor dat je de klus goed voorbereid of de klus uitbesteed aan een professionele vakman.
Wat zijn de voordelen van een regenpijp installatie door Zoofy?
Het monteren van een regenpijp is een lastige klus. Laat deze klus daarom uitvoeren door een professionele vakman. Zoofy heeft tal van gekwalificeerde vakmannen die voor je klaar staan. Een vakman kan jou helpen met uitgebreid advies en met een professionele montage. Ook zorgt een vakman ervoor dat de klus veilig en snel kan worden geklaard met behulp van de juiste methodes en technieken.
Regenpijp zelf vervangen
Een dakgoot zonder regenpijp heeft natuurlijk weinig zin. Het afgevoerde water zou dan tegen je muur terechtkomen, wat heel slecht is voor de constructie. Daarom helpen we je graag een handje bij het monteren van je regenpijp! Hieronder lees je alles over hoe je een regenpijp moet bevestigen.
Je hebt nodig aan materiaal:
- Regenpijp
- Dubbele overschuifwrong
- Beugels met rechte inslagpin (1 set per 1 meter)
- Pluggen
Aan gereedschap heb je nodig:
- Fijngetande zaag
- Boor
- Steenboor van 10 of 12 mm
- Rolmaat
Stappenplan
- Kies voor een regenpijp hetzelfde materiaal als waaruit de dakgoot bestaat.
- Meet de lengte van de regenpijp op.
- Om de regenpijp mooi tegen de muur te laten aansluiten, zul je een bocht op het afvoergat onderaan de dakgoot moeten bevestigen.
- Plaats ook een bocht bovenaan je regenpijp
- Zaag nu het tussenstuk voor de twee bochten op maat, zodat je regenpijp mooi met de muur zal aansluiten.
- Verwijder ook eventuele bramen, mocht het nodig zijn.
- Schuif daarna de regenpijpen en bochten in elkaar. Als je standaard lengtes regenpijp en bochten gebruikt hoef je geen aansluitstuk te gebruiken.
- De bochten en regenpijpen onderling moeten in elkaar gaan schuiven. Bedenk dat water naar beneden valt, schuif het in elkaar van klein naar groot (een trechter effect). Als je de twee afgezaagde regenpijpen met elkaar wilt verbinden, dan heb je een verbindingsmof nodig.
- Boor nu gaten van 12 mm bij de bevestiging met pluggen en 10 mm gaten bij bevestiging zonder pluggen.
- Boor horizontaal in de muur voor de regenpijp met beugels. Met een rechte inslagpin. De eerste beugel die je in de muur slaat gaat net onder het stuk waar de bocht aansluit op de regenpijp.
- Zorg dat deze goed klem zit, zodat de buis later niet kan wegzakken.
- Boor nu elke meter gaten voor de beugels. De laatste beugel plaats je ongeveer 30 cm boven de grond, daarna kun je de beugels gaan plaatsen.
- Schuif nu de regenpijpen in elkaar via de moffel die aan elke regenpijp zit.
- Bij twee afgezaagde regenpijpen gebruik je een verbindingsmof. Schuif hierna de decoratieve overschuifwrong over de regenpijp en klik de dubbele overschuifwrong tussen de beugel.
- Nu kun je de zinken regenpijp bevestigen aan het riool. Je kan natuurlijk ook een zinken bocht onderaan de zinken regenpijp bevestigen, zodat het water mooi richting afvoerput, riolering of in de regenton vloeit.