Als je nieuwe dakbedekking wilt laten leggen zal je een keuze moeten maken tussen de verschillende soorten. PVC dakbedekking leggen is een van de populairste keuzes die je kan maken. Maar wat zijn de voordelen en is het voor jou wel de beste keuze? Je ontdekt het hier!
Inhoudsopgave
Als je nieuwe dakbedekking wilt laten leggen zal je een keuze moeten maken tussen de verschillende soorten. PVC dakbedekking leggen is een van de populairste keuzes die je kan maken. Maar wat zijn de voordelen en is het voor jou wel de beste keuze? Je ontdekt het hier!
Inhoudsopgave
Wat is PVC dakbedekking?
PVC dakbedekking bestaat uit poly vinyl chloride, een soort kunststof en wordt vooral gebruikt voor platte daken of daken met een lichte hellingsgraad. Tegenwoordig is deze dakbedekking erg populair, voornamelijk omdat het zo voordelig is. Maar PVC dakbedekking heeft nog een aantal andere interessante voordelen. Dit materiaal is bijvoorbeeld goed bestand tegen chemicaliën en brandveilig. Bovendien is het recyclebaar. Altijd fijn om ook het milieu een handje te kunnen helpen!
Uiteraard zijn er ook nadelen. Het materiaal kan door zijn soepelheid uitzetten of juist krimpen en de flexibiliteit zal verminderen naargelang de ouderdom. Daarnaast is het niet makkelijk om PVC dakbedekking zelf te leggen. Het neemt veel tijd in beslag en is niet zonder risico's. Al bij al heeft PVC dakbedekking veel meer voordelen dan nadelen waardoor het toch de moeite waard is om te overwegen!
PVC dakbedekking leggen: werkwijze
PVC dakbedekking leggen is niet zo eenvoudig en kan zelfs gevaarlijk zijn als je hier geen verstand van hebt. Daarom kan je het beter door een vakman laten leggen. Maar hoe gaat een dakdekker dan te werk?
Drager en dakbeschot
Een dak wordt in verschillende lagen opgebouwd. Onderaan vind je houten of betonnen balken dit wordt ook wel de drager genoemd. Hierop worden OSB-platen gelegd. Dit zijn panelen die gemaakt zijn van samengeperste houtschilfers.
Dampscherm en isolatie plaatsen
Als tweede stap gaat de dakdekker een dampscherm op de OSB-platen plaatsen. Een dampscherm is nodig, want het voorkomt condensatie van het isolatiemateriaal. Eens het dampscherm is aangebracht wordt hierop het isolatiemateriaal geplaatst. Er zijn verschillende materialen waarvoor gekozen kan worden, maar meestal maakt men gebruik van PUR isolatieplaten.
PVC folie aanbrengen
Als laatste stap wordt de PVC dakbedekking gelegd. PVC dakbedekking komt in een rol en wordt dus uitgerold in banen. Na het uitrollen wordt het op maat gesneden. Vervolgens worden de stroken met lijm vastgemaakt en aan elkaar gelast.
PVC dakbedekking onderhouden
De kosten van PVC dakbedekking vallen heel goed mee, maar hou er wel rekening mee dat, als je voor PVC kiest, je ook aan onderhoud zal moeten denken. Dakbedekking uit PVC kan het best twee keer per jaar onderhouden worden, zodat het langer meegaat. Je kan er uiteraard voor kiezen om je dak zelf te onderhouden. Het is vooral belangrijk dat je het vuil van je dak verwijdert zodat het zich niet dieper in het dak nestelt. Kijk ook altijd of er geen lekkages of beschadigingen zijn.
Als er beschadigingen zijn in je dakbedekking heb je pech, want een PVC-dak is niet eenvoudig te repareren. Dit intensief klusje laat je het best aan een vakman over. Hoe ouder de dakbedekking is, hoe moeilijker het zal worden om een reparatie te laten uitvoeren en hoe meer het je zal kosten. Laat je dakbedekking daarom dus zo snel mogelijk repareren in het geval van schade!
PVC dakplaten of folie?
Wanneer er gesproken wordt over PVC dakbedekking wordt er meestal folie bedoeld die op je dak wordt gelast. PVC dakplaten zijn een andere mogelijkheid. Dit zijn harde en lichtdoorlatende golfplaten die vooral toegepast worden op veranda's. Dakplaten zijn makkelijk om te plaatsen en in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Ze zijn echter niet zo'n goede keuze voor woonhuizen, ze worden meer gebruikt voor industriële toepassingen.
Alternatieven voor PVC dakbedekking
PVC dakbedekking leggen is een optie, maar er zijn ook andere soorten kunststof dakbedekking waarvoor je kan kiezen. Het is een goed idee om deze opties te verkennen, zodat je de juiste keuze kan maken. Hieronder een overzicht!
EPDM dakbedekking
EPDM dakbedekking is een van de populairste soorten dakbedekking voor een plat dak. Dat komt waarschijnlijk omdat het erg lang meegaat, tot wel 50 jaar. EPDM is een soort rubber dat flexibel, UV-bestendig, krimp- en scheurvrij is. Het is in vergelijking met PVC veel makkelijker om zelf te leggen. Voor EDMP zal je gemiddeld tussen de 60 en 80 euro per vierkante meter betalen Dit is meer dan de kosten van PVC dakbedekking.
TPO dakbedekking
Een andere optie is TPO dakbedekking. Deze kunststof dakbedekking is vooral een goede keuze als je op zoek bent naar een milieuvriendelijk alternatief. TPO is misschien iets minder gekend, maar zeker niet minder interessant. Dit materiaal combineert de goede eigenschappen van PVC en EDMP. Uiterlijk gezien lijkt TPO op PVC dakbedekking, maar de samenstelling is anders. Hierdoor kan TPO rechtstreeks op oude dakbedekking aangebracht worden.
Wat zijn de verschillen tussen PVC en TPO dakbedekking? PVC en TPO zijn beiden erg flexibel, maar TPO zal zijn flexibiliteit bewaren. PVC is wel makkelijker te verwerken. Op vlak van duurzaamheid is het vergelijkbaar met PVC. Het gaat gemiddeld zo'n 15 tot 40 jaar mee. Ook de prijs is bijna identiek. Voor TPO dakbedekking betaal je tussen de 65 en 99 euro per uur.
Wat kost PVC dakbedekking?
Voordat je PVC dakbedekking laat leggen wil je uiteraard meer weten over de kosten van PVC dakbedekking leggen. Deze kosten zullen afhangen van meerdere factoren, waaronder het oppervlakte van je dak, de kleur die je kiest, de beschikbaarheid van het dak, enzovoort. Gemiddeld gezien zullen de kosten van PVC dakbedekking tussen 50 en 70 euro per uur bedragen. Deze prijs is inclusief materiaal en btw.
Maak het jezelf makkelijk en kies voor een vakman van Zoofy
Bij Zoofy kan je terecht als je op zoek bent naar een ervaren dakdekker. Het voordeel van kiezen voor een professional van Zoofy is dat je nauwelijks tijd zal verliezen. Wanneer je je gegevens invult word je automatisch verbonden met de beste vakman uit je buurt. Lekker makkelijk! Als je kiest voor een van onze professionals kan je ook altijd zeker zijn van een goed resultaat. Alleen de beste vakmannen komen op onze site terecht, want alleen het beste is goed genoeg voor onze klanten!