EPDM dakbedekking heeft zich inmiddels al tientallen jaren bewezen als een eersteklas kwaliteitsproduct op het gebied van synthetisch dakrubber. En dat terwijl, EPDM, oftewel Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer, er helemaal zo lang nog niet is. Het synthetische rubber bestaat namelijk pas zo’n 30 jaar. Uit controles van bestaande EPDM daken uit het eerste uur blijkt dat de indertijd gelegde daken altijd nog in prima staat verkeren. De daken liggen er zelfs zo goed bij dat vastgesteld is dat de levensduur van EPDM dakbedekking minimaal 50 jaar is.
Waarom kiezen voor EPDM dakbedekking?
De reden waarom er voor daken steeds vaker voor een EPDM dakbedekking gekozen wordt, is het grote aantal voordelen dat het materiaal met zich meebrengt. We noemen er enkele:
- Onderhoudsvrij. Dakbedekking van EPDM vraagt geen onderhoud. Mocht er zich onverhoopt een beschadiging voordoen, is dit eenvoudig te herstellen met een zelfklevende folie. Bij een beschadiging zal EPDM materiaal niet verder scheuren. De kans op lekkage na een reparatie is daardoor nihil.
- Het gaat lang mee. Voor zover nu bekend, het product bestaat immers pas 30 jaar, gaat een EPDM dak zeker 50 jaar mee. Vanzelfsprekend is de levensduur van de folie afhankelijk van de kwaliteit, de plaatsing en het onderhoud van het dak.
- Scheurt niet. Bij bitumen ontstaan er, door jarenlange rek, krimp en uitdroging op den duur scheurtjes in de dakbedekking. EPDM dakrubber droogt niet uit, waardoor het ook niet scheurt. Het materiaal beschikt over een elasticiteit van maar liefst 400%. Dit rekvermogen blijft behouden bij temperaturen die liggen tussen de -35 °C en +120 °C.
- EPDM dakbedekking is beloopbaar. De elasticiteit en de hoge weerbaarheid tegen extreme kou en warmte, maken EPDM tot een uitermate stabiel dakmateriaal. Vandaag de dag gebruikt men bij de aanleg van dakterassen vrijwel alleen nog EPDM.
- Geschikt als ondergrond van groendak. EPDM dakrubber is niet alleen waterdicht, het is tevens wortelbestendig. Een eigenschap die het een ideale basis maakt voor groendaken.
- Kan over bestaande dakbedekking heen gelegd worden. Zolang de onderlaag vlak is en er hechting met contactlijm mogelijk is, is elke bestaande ondergrond geschikt om EPDM te leggen.
Op welke daken EPDM leggen?
Door de rekbaarheid is EPDM op elk dak te leggen. Dus ook ongelijke niet vlakke daken, rond lichtkoepels, dakramen en op elke soort dakkapel en –opbouw. EPDM is tevens een veel gebruikt materiaal op rieten daken. Denk hierbij aan aansluitingen naar hemelwaterafvoeren en ramen. EPDM dakbedekking is uitermate soepel, waardoor het voor de dakdekker makkelijk te verwerken is. EPDM leggen gebeurt middels een koude verlijming met contactlijm. Om ervoor te zorgen dat door de rek en krimp het in de hoeken ook goed vast blijft zitten, past de dakdekker kimfixatie toe. Kimfixatie is het vastzetten van het dakrubber, met een mechanisch verankerde strook EPDM aan de zijkanten. Afhankelijk van de ondergrond, wordt er bij fixerend EPDM leggen, gebruik gemaakt van schroeven of pluggen.
Wat kost EPDM leggen?
Het is vrijwel onmogelijk om zo uit de losse pols een exacte prijs te geven van wat EPDM leggen precies aan kosten met zich meebrengt. De EPDM dakbedekking prijs m2 hangt onder andere af van het soort EPDM waar je voor kiest, het type dak en het te leggen oppervlakte. Dan zijn er nog bijkomende zaken zoals de staat waarin het oude dak verkeert, eventuele constructieve wijzigingen die er aangebracht moeten worden en de bereikbaarheid van het dak. Allemaal factoren die meespelen bij het samenstellen van de uiteindelijke kostprijs.
EPDM dakbedekking prijs m2
Stel, je hebt een makkelijk bereikbaar dak en het nieuwe EPDM dakrubber kan gewoon over de bestaande dakbedekking heengelegd worden. Gemiddeld genomen, kun je dan voor een EPDM dakbedekking prijs m2 rekenen op een bedrag dat ligt tussen de € 60,- en € 80,- per m2. Deze bedragen zijn inclusief btw en montage. Nogmaals, totaalprijzen zijn sterk afhankelijk van bijkomende factoren en de dikte EPDM dakbedekking die je kiest.
Hoe gaat het leggen van EPDM dakrubber in zijn werk?
Wanneer het mogelijk is, wordt bij EPDM leggen de folie van te voren op maat van het dak gesneden. Op kleine daken heeft dit als voordeel dat je geen naden hebt. Op daken die te groot zijn om met een enkele lap rubberfolie te bedekken, wordt er gebruik gemaakt van meerdere banen. Deze worden verbonden met een overlap. Deze overlap wordt apart verlijmd. EPDM leggen kan op drie manieren:
1.Mechanische bevestiging. Een methode die zowel langs de onder- als bovenkant van de dakbedekking uitgevoerd kan worden. Vaak toegepast in samenwerking met verlijming in de vorm van kimfixatie.
2.EPDM lijmen. Met het gebruik van een primer en contactlijm wordt het EPDM rubber op de ondergrond vastgelijmd. Veel moderne dakisolatiematerialen zijn erop gemaakt om direct met EPDM te kunnen worden verwerkt.
3.Los met ballastlaag. Bij deze manier van EPDM leggen, ligt de folie los op het dak. Door middel van een ballastlaag, bijvoorbeeld kiezels, wordt het op zijn plaats gehouden. Deze manier van leggen gaat vrij snel. Nadeel is dat je dan beter niet op het dak kunt lopen. De mogelijkheid dat je, door je gewicht, scherpe stenen door het rubber trapt, is groot. Het voordeel van een grindlaag op dak is dat de onderliggende ruimte koeler blijft in de zomer.
Voordelen EPDM leggen
Wanneer we in het kort nog even alle voordelen van EPDM leggen op een rij zetten, komen we tot het volgende:
- Door het grote rekvermogen scheurt of breekt EPDM dakbedekking niet.
- Kan vaak uit een stuk, direct op maat van het dak gesneden worden. Daardoor heb je weinig tot geen naden, geen afsnijdsels en dus in zijn totaliteit gerekend een lagere EPDM dakbedekking prijs per m2.
- EPDM rubbers hebben een zeer hoge mate van waterdichtheid,
- De levensduur van synthetisch dakrubber is minimaal 30, tot meer dan 50 jaar,
- Door lange levensduur, op lange termijn goedkoper dan andere dakrubbers,
- EPDM folies zijn recyclebaar, waardoor duurzaam in aanschaf.
Waarom kiezen voor een vakman van Zoofy?
Dakbedekking laten vernieuwen, is geen karwei dat je jaarlijks laat uitvoeren. Als leek ben je vaak niet goed op de hoogte van de omvang van een dergelijke klus, welke materialen er in de handel zijn en de EPDM dakbedekking prijs m2 waar je voor kan komen te staan. In principe kan elke aannemer je wat op de mouw spelden. Het is maar net, met welke dakbedekkingsfabrikant ze samenwerken en welke manier van EPDM leggen hen het beste uitkomt.
Hier bij Zoofy heb je dat probleem niet. Bij ons zie je bij elke vakman als eerste meteen een ranking staan. Deze is gebaseerd op ervaringen van Zoofygebruikers die je voorgingen. Zo krijg je een transparant beeld van hoe wij werken én met wie wij werken. De vakman moet bij ons echt zijn rating verdienen.
Wanneer je nu bij ons online een dakdekker bestelt, komt hij langs in een door jou gesteld tijdvak. Je betaalt hiervoor geen voorrijkosten. Samen kijken jullie naar de omstandigheden ter plaatse en maken een afspraak voor een tijdstip waarop hij kan beginnen.