9 tips om lekkages in huis te voorkomen
Bijgewerkt op: 21-08-2023
~ 9 min. lezen
26 mei 2020, geschreven door Charmayne Sluis
Voel je de bui al hangen? Vrijwel iedereen heeft wel eens last gehad van een lekkage. En dat is (meestal) helemaal niet nodig: bijna alle lekkages in huis ontstaan door achterstallig onderhoud. It's all on you 😉. In de meeste gevallen dan. Lekkages wil je voorkomen, want; wanneer je een lekkage opspoort, ben je vaak al te laat. In 9 van de 10 gevallen zie je de lekkage pas, wanneer het al pittige heeft schade aangericht, met hoge kosten tot gevolg. Je ziet dan bijvoorbeeld vocht- en schimmelplekken op je vloer, muren of plafond. Soms is de oorzaak van de lekkage lang nog niet altijd duidelijk wanneer je zo’n plek in huis aantreft. Het is verstandig om een loodgieter in te schakelen voor het opsporen van lekkages. Maar, onder het mom van; een lekkage voorkomen is beter dan er eentje moeten laten repareren: Bespaar jezelf flink wat euro’s. Daar kun jij immers wel wat beters mee doen. Zoofy geeft je 9 tips om lekkage in huis te voorkomen. Zo gefikst.
Waar komen lekkages het meeste voor?
- Lekkage dak
- Lekkage badkamer
- Lekkage cv ketel
- Lekkage wasmachine
- Lekkage buitenkraan
- Gootsteen lekkage
1. Wat te doen bij lekkage dak
Eén van de meest voorkomende lekkages is het dak. Het zal je waarschijnlijk niet verwonderen, maar voornamelijk platte daken zijn veelal het slachtoffer van daklekkages. Anders dan bij een normaal dak stroomt het water niet direct van het dak af. Door wisselende temperaturen krimpt de dakbedekking in en zet daarna, op zijn beurt weer uit. Hoe langer je huidige dakbedekking ligt, des te meer kans dat deze door het in- en uitzetten ‘knikjes’ krijgen. Deze scheurtjes zorgen op hun beurt weer voor mogelijke daklekkages. Wil je een lekkage van een plat dak repareren? Schakel dan altijd de hulp in van een dakdekker. Maar niet alleen platte daken zijn gevoelig voor een daklekkage; als je door storm bijvoorbeeld een afgewaaide dakpan hebt, of je dak is slecht onderhouden heb je meer kans op lekkage. Een daklekkage kan grote gevolgen. Neem daarom de volgende maatregelen om een daklekkage te voorkomen:
Lekkage dak voorkomen, zo doe je dat
2. Dakinspectie:
Onderhoud is van belang om lekkage aan je dak te voorkomen. Dus hop, stuur die dakdekker van Zoofy met gierende banden je dak op. Laat een aantal keer per jaar je dak inspecteren. Een dakdekker kan voor je controleren of de dakpannen nog op zijn plek liggen, of je dakpannen nog recht liggen en, in het geval van een plat dak, controleren of je dakbedekking nog strak ligt en er geen ‘knikjes’ inzitten.
3. Dakgoten:
Je dakgoot onderhouden is belangrijk om een lekkage in de dakgoot te voorkomen. Door de jaargetijden komen vuil en bladeren in je dakgoot. Als dit zich opstapelt, zonder dat je de dakgoot af en toe schoonmaakt, kan deze verstopt raken. Met een lekkage in de dakgoot tot gevolg. Het is aangeraden om je dakgoot minstens één keer per jaar schoon te maken in het najaar. Uiteraard kun je dit het beste doen wanneer er een aantal droge dagen achtereen zijn geweest. Het is natuurlijk een klusje wat je zelf kunt doen, maar let op: dakgoten zijn vaak erg hoog. Zorg dat je je dakgoot op een veilige manier kunt schoonmaken, of schakel een dakdekker hier voor in. Hij controleert ook meteen of er scheurtjes in je dakgoot zitten.
4. De omgeving van je huis:
Controleer de omgeving van je huis. Staan er bomen? Verwijder dan regelmatig overhangende en/of loshangende takken. Zo voorkom je op termijn stormschade en de mogelijke lekkages tot gevolg. Laat de bomen in je tuin regelmatig controleren en onderhouden door een hovenier.
Lekkages in huis voorkomen, zo doe je dat
5. Lekkage badkamer voorkomen
De badkamer schoonmaken. En ja, dan doelen we vooral op de vieze haren en zeepresten die zich samen broeien tot een verstopping. Het is zo’n klusje wat je wellicht liever op de lange baan vooruit schuift of er te weinig aan toe komt. Je hebt immers wel belangrijkere dingen te doen. Toegegeven: een leuk klusje is het niet. Maar wacht alsjeblieft niet tot het water niet meer wegloopt. Houd je wasbak en doucheputje preventief schoon. Het liefst doe je dat één keer per twee maanden met een vloeibare ontstopper. Let daarbij wel op: agressiever is niet des te beter. Sommige chemische ontstoppers zijn zó agressief dat ze een lekkage juist in de hand werken. Lees altijd de bijsluiter. And while you are at it, doe dit ook zo nu en dan voor je gootsteen. Buiten het feit dat het niet de bedoeling is om al je etenswaar hierin te verzamelen, voorkom je zo gootsteen lekkages. Twee vliegen in één klap.
En als je dan toch al lekker los aan het gaan bent in die doucheput: controleer meteen het voegwerk en de kitnaden rondom het putje. Scheuren in het voegwerk en de uitnaden veroorzaken namelijk lekkages in de douche. Dat geldt overigens niet alleen in je badkamer, maar ook in de keuken.
6. Lekkage cv ketel voorkomen
We kunnen het niet genoeg benadrukken: laat je cv, boiler en rookgasafvoer jaarlijks controleren door een cv monteur. Je cv ketel is het kloppende hart van je huis. Stilletjes op de achtergrond, staat je cv-ketel 24/7 voor je klaar. Door cv-ketelonderhoud verleng je niet alleen de levensduur, maar je zorgt ook voor je eigen veiligheid en dat je ketel zuinig blijft werken. Hoor je die besparing in euro’s al klingelen?
Zorg je niet goed voor dat kloppende hart, dan zal hij jou in de kou laten staan. Letterlijk. Je cv-ketel werkt eigenlijk net zoals je dak. Door temperatuurverschillen (warm en koud water) zetten je warmtewisselaar en alle andere leidingen steeds uit. Om vervolgens weer ineen te krimpen. Je leidingen worden daardoor gevoelig voor scheurtjes, met lekkages tot gevolg. Ontlucht regelmatig je radiatoren en vul je cv-ketel regelmatig bij. Hoe je dat zelf kunt doen lees je in het blog cv ketel service en onderhoud: dit kun je zelf doen om hem te onderhouden.
7. Lekkage wasmachine voorkomen
Je wasmachine heeft soms zelf ook een wasbeurt nodig. Om lekkage aan je wasmachine te voorkomen, moet je hem af en toe reinigen. Met simpele onderhoudsklusjes hou jij die wasmachine op volle toeren. Draai eens per maand een kookwas, zonder kleding en met soda of Calgon. Dat zorgt ervoor dat jouw wasmachine ontkalkt wordt en de wasmachine wordt gewassen. Check zo nu en dan ook het rubber van de deur. Deze moet schoon blijven om goed te blijven functioneren. Gebruik geen bijtende middelen, deze kunnen het rubber namelijk aantasten. Verder kun je een lekkage aan je wasmachine voorkomen door de filters regelmatig te controleren en op tijd te vervangen. Hoe en wanneer dat precies moet, vind je terug in de gebruiksaanwijzing van je wasmachine. En verder wat betreft onderhoud van je wasmachine: gebruik niet teveel wasmiddel of wasmiddel dat erg schuimt. Je wasmachine werkt al het overtollige wasmiddel en schuim naar buiten, wat weer lekkages in de hand werkt. Een lekkende wasmachine zit niemand op te wachten. Buiten dat het schade aan je vloer geeft, kan het ook gevaarlijke situaties opleveren. Als je last hebt van een lekkage bij je wasmachine, trek dan altijd de stekker uit het stopcontact. Behoefte aan hulp? Onze witgoed reparatie monteurs komen je graag helpen.
En sommige lekkages kun je nou eenmaal niet voorkomen. Maar, wanneer je zorgt voor een lekbak onder je wasmachine, zorg je er in elk gevaar dat de lekkage geen schade kan aanrichten. Lekbakken zijn niet duur, dus gewoon lekker doen.
8. Lekkage opsporen
Zie je een vochtplek, maar heb je geen idee waar het vandaan komt? Je kunt een lekkage mogelijk opsporen door de watermeterstand voor het slapengaan te noteren. Doe dit nogmaals zodra je opstaat, nog voordat je van het water gebruik maakt. Is de waterstand gelijk gebleven? Dan weet je dat het in ieder geval geen lek is in de waterleiding. Is er wel een verschil, dan heb je de lekkage opgespoord. Schakel in dat geval zo snel mogelijk een loodgieter in.
9. Buitenkraan lekkage
Heb je een buitenkraan? Sluit deze dan af voordat het gaat vriezen. Tap de waterleidingen af zodra je het water hebt afgesloten. Zo voorkom je dat de waterleiding bevriest en knapt.
Heb je ondanks deze tips toch natte voeten?
Als het ondanks de maatregelen toch misgaat, zorg dan dat je de lekkage bij de bron aanpakt. Zo voorkom je verdere waterschade in huis. Hierbij mag je alles uit de kast trekken. Handdoeken om de gesprongen leiding te binden, zandzakken voor de deur leggen, een noodreparatie aan het dak; of natuurlijk het afsluiten van het water. Maak altijd foto’s van de situatie zodra je een lekkage hebt. Dat maakt de afhandeling van de schade voor de verzekering een stuk gemakkelijker. En laat die lekkage over aan een professional. Onze vakmannen staan voor je klaar met hun expertise.
Vond je dit blog leuk om te lezen? Volg dan de Zoofy Instagram pagina en de Facebook van Zoofy. Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwe blogs.