Zoek hier je klusje
Klussen in huis Cv-onderhoud Cv-ketel Stappenplan DIY

Cv-ketel service en onderhoud: Dit kun je zelf doen

maandag 27 mei 2019

cv onderhoud banner

Je cv-ketel. Het is het kloppende hart van je huis en staat 24 uur per dag voor je klaar. Zolang hij het doet, ontgaat hij misschien aan je aandacht. Het is dan gemakkelijk om eventuele onderhoudskosten nog even voor je uit te schuiven. Hij doet het toch gewoon? Onzichtbare slijtage ligt op de loer. Als het hart van je cv-ketel stopt met kloppen, sta je plotseling in de kou. Géén warme douche, géén verwarming, en altijd op een moment dat het totaal niet uitkomt. Bijvoorbeeld wanneer het buiten -10 graden Celsius is, of wanneer je haast hebt om te vertrekken.

Redenen voor cv-ketelonderhoud

Je cv-ketel laten controleren en onderhouden is belangrijk om problemen te voorkomen. Eens per twee jaar is hierbij wenselijk, maar de fabrikant van je ketel kan ook anders voorschrijven. Bovendien is je cv-ketel onderhoud ook een kwestie van veiligheid. Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je ketel, of je nou huurder bent of koper. De meeste opstal- en brandverzekeringen stellen ook eisen aan onderhoud. Plan daarom vandaag nog je cv-ketel onderhoudsafspraak in bij één van onze mannetjes.

1. Veiligheid

Veiligheid voor alles, tóch? Als je je cv-ketel niet goed onderhoudt, is er een risico op kortsluiting door onzichtbare slijtage. Ook is de kans op koolmonoxide uitstoot aanzienlijk groter als je de cv-ketel niet regelmatig onderhoud. Koolmonoxide wordt ook wel ‘de sluipmoordenaar’ genoemd. Het is een gas was we niet kunnen ruiken, proeven of zien. Je kunt er bewusteloos van raken, of zelfs aan overlijden. Je snapt wel waarom dit geen geintjes zijn. Koolmonoxide komt vrij bij de verbranding van gas wanneer er te weinig zuurstof aanwezig is. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt er door de vakman of -vrouw goed gekeken naar eventuele lekken. Daardoor neemt de kans op een gevaarlijke situatie en storingen af.

2. Besparen van geld en energie

De meest voorkomende storingen komen door een vervuilde luchtdrukschakelaar en ventilator. De kosten hiervan zijn hoog. Om ervoor te zorgen dat je huis lekker warm blijft, zal het apparaat steeds harder gaan werken, waardoor het meer energie verbruikt. Dit voorkom je door regelmatig onderhoud te laten uitvoeren door een vakman. Daarbij wordt er tijdens een onderhoudsbeurt de cv-ketel optimaal ingesteld. Daardoor verbruik je minder energie en dat bespaart uiteindelijk weer geld. Katsjing!

geldboom

3. Je cv-ketel gaat langer mee

Net als bij je auto, gaat je cv-ketel langer mee als je hem goed onderhoudt. Een cv-ketel gaat gemiddeld 12 tot 15 jaar mee.

Wat je zelf kunt doen om er warmpjes bij de zitten:

Je kunt zelf een aantal dingen doen om je cv-ketel te laten lopen als een (Thalys) trein tussen onderhoudsbeurten in. Weet je niet waar je moet beginnen? We’ve got your back! Als je onderstaande stappenplannen opvolgt, kan het bijna niet meer misgaan. Durf je het zelf niet aan, of merk je dat de onderstaande stappen niet leiden tot het gewenst resultaat? Schakel dan hulp in van cv-installateur op het witte paard.

Hond in doek

Stap 1. Je cv-ketel bijvullen met water

Als er te weinig water in de cv-ketel zit, wordt de ketel niet meer goed warm, of gevoeliger voor storingen. Je moet de ketel bijvullen wanneer hij onder 1,5 Bar zit. Dit is zichtbaar op de meter van de cv-installatie.

Benodigdheden: een emmer, een droge (oude) handdoek, een vulslang en eventueel een waterpomptang

  1. Draai de thermostaat naar beneden. Wacht daarna 30 minuten, zodat je ketel kan afkoelen.
  2. Draai alle radiatoren in huis helemaal open.
  3. Haal de ketel van het stroom.
  4. Sluit de vulslang aan op een koud waterkraan.
  5. Laat de slang vol met water lopen en hou daarna je vinger op de slang. Het is belangrijk dat er geen lucht meer in de slang zit, anders belandt dit in je cv-ketel.
  6. Draai de dop van de vul- en aftapkraan. Sluit de vulslang aan.
  7. Draai beide kranen open.
  8. Vul bij tot 2 Bar.
  9. Draai beide kranen weer dicht en ontkoppel de vulslang van de waterkraan.
  10. Hou de emmer en de doek bij de hand om water op te vangen.
  11. Steek de stekker weer terug in het stopcontact.
  12. Ontlucht nu alle radiatoren in huis, zodat ook deze weer goed functioneren. Zie het stappenplan hieronder als je niet weet hoe dat moet. Door het ontluchten van de radiatoren kan de druk in de cv-ketel weer afnemen. Herhaal dan de eerste 10 stappen.
  13. Draai de thermostaat weer omhoog.

Stap 2. Het ontluchten van je radiator


Hoor je een borrelend geluid of lijkt het alsof er een stromend beekje door je huis loopt? Of wordt je radiator (gedeeltelijk) niet meer warm? Dan is de kans groot dat je moet ontluchten. Dit kan jij prima zelf als je ons stappenplan doorloopt!

Benodigdheden: een droge (oude) handdoek, een emmer en een ontluchtingssleutel. Ontluchtingssleutel kwijt? Deze koop je bij de bouwmarkt en is universeel.

  1. Draai de radiatorkranen eerst helemaal open.
  2. Draai de thermostaat zo laag mogelijk. Wacht 30 minuten tot deze is afgekoeld.
  3. Warme lucht stijgt naar boven
  4. n. Werk daarom altijd van beneden naar boven.
  5. Draai nu van de betreffende radiator de kraan weer dicht.
  6. Plaats de emmer onder het ontluchtingsventiel van de radiator.
  7. Hou de handdoek bij het ontluchtingsventiel (deze zit aan de zijkant bovenaan) en steek de sleutel in het ventiel.
  8. Draai het ventiel voorzichtig open met de sleutel.
  9. Wacht tot er water uit de radiator komt en draai het ventiel direct daarna weer dicht. Geen zorgen, vaak is dit water bruin of zwart van kleur. Dat is volkomen normaal. Maar, let op! het water wat eruit stroomt kan nog warm zijn.
  10. Herhaal dit, totdat je alle radiatoren in huis gehad hebt.

Zit je na al deze stappen nog steeds te klappertanden?

Man kou

Check dan altijd nog de volgende dingen:

  • Controleer de batterij van de thermostaat. Check of je nog de temperatuur kan regelen. Als de batterij leeg is, krijgt de ketel geen opdracht meer om op te warmen
  • Controleer of de de kranen van de radiatoren open staan. Wellicht trappen we een open deur in, maar het komt voor.
  • Controleer of de cv-ketel stroom krijgt. Je kunt dit controleren door het display te checken
  • Heb je wel warm water maar geen verwarming? Check dan of er ergens een waterkraan lekt. Dit kan ervoor zorgen dat de verwarming niet warm wordt.
  • Heb je een storing? Probeer dan eerst de ketel te resetten. Hoewel dit vaak het probleem niet verhelpt, zorgt het er vaak wel voor dat je even kunt douchen.

werk aan cv ketel

Heb je veel lucht in de cv-installatie en moet je vaak bijvullen met water? Of hoor je nog steeds vreemde geluiden? Dan kan het zijn dat je ergens een lekkage hebt. Schakel dan altijd een cv-installateur in. Onze mannetjes kunnen de oorzaken snel traceren en oplossen. Ze laten jou niet in de kou staan! Ook als het lek in de wand of vloer loopt.

Nog meer tips en trucs om je cv-ketel draaiende te houden? Volg onze Zoofy Instagram pagina en de Facebook van Zoofy.