Zoek hier je klusje
#storm #Klussen #Woning

Stormschade? 6 tips om het te voorkomen

donderdag 29 juni 2023

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Door de opwarming van de aarde zullen we door extreem weer en stormen, steeds vaker de wind van voren krijgen. Twee weken terug blies storm Ciara ons al omver. Ciara was de allereerste storm in Nederland met een heuse, officiële naam. En dat was niet voor niets. Ciara was een powervrouw die met windkracht 10 voorbij sjeesde. Het wachten is nu op Gerda, zoals onderstaand overzicht voorspeld. Zij belooft kort en pittig toe te slaan. En dat zal waarschijnlijk sneller zijn dan je denkt…

Storm Ciara vloeide over in storm Dennis. En hoewel storm Dennis nog steeds voelbaar is, ligt storm Ellen alweer op de loer. Buiten dat zo’n storm gewoon heel vervelend is, zorgt hij daarnaast voor veel schade. En schade kost je geld. Stormschade is schade die aangericht wordt door stormen met windkracht 7 (50 kilometer per uur) of meer. Stormschade valt meestal onder een opstalverzekering. De meeste opstal- of stormschade verzekeringen hebben geen eigen risico. Tenzij het een stormschade betreft. In dat geval kan de hoogte van het eigen risico variëren tussen de 200 en 500 euro. Oef. Dat is niet mis, naast de premie die je netjes afdraagt.

Onder het mom beter voorkomen dan genezen schrijven we voor jou dit blog. Zeg maar gedag tegen stormschade. Wij hebben voor jou 6 tips om stormschade te voorkomen!

Heb je toch stormschade vandaag?

We hopen dat die windgong van je buurvrouw - die jou dagelijks tot wanhoop drijft - eindelijk eens kapot is gewaaid. Alle andere schades zijn natuurlijk heel vervelend. Zoofy heeft ruim 4.000 vakmannen onder zijn paraplu, die jouw graag houvast bieden met stormschade. Ga niet op eigen houtje aan de slag om schade te herstellen. In veel gevallen vergoeden verzekeringen dan niet meer of minder. Voor schade aan je dak regel je bij ons snel een dakdekker. Maar ook voor waterschade kun je bij onze loodgieters terecht. Heeft je schutting stormschade? Onze timmermannen staan voor je klaar staan om die schutting weer op de been zetten. Voor alle overige stormschade in de tuin kan je terecht bij onze hoveniers.

stormen in Nederland

1. Sluit ramen en deuren

Letterlijk een open deur, maar toch is dit veel voorkomende schade na een storm. Vergeet hierbij niet de eventuele bovenlichten en klapramen. Het laatste wat je wil is rondvliegende scherven wanneer storm Dennis zijn intrede doet.

2. Zet binnen of maak het vast

Heb je losse voorwerpen staan in je tuin? Haal deze naar binnen of zet deze vast. Denk bijvoorbeeld aan plantenbakken, tuinstoelen, trampolines, je huisdieren en dergelijke. Zet kliko’s vast of haal ze naar binnen. Verder staan schuttingen bekend als windvangers. Staat je schutting scheef of toont hij instabiel? Stut je schutting dan met stevige palen totdat je een nieuwe plaatst. Hoe je dat zelf doet, lees je in het blog schutting plaatsen.

 

3. Controleer het dak en (mogelijk) loszittende onderdelen

Denk hierbij aan het controleren of de randen van het dak en de daklagen goed vastzitten, of er geen dakpannen of daklood los ligt. Laat je dak jaarlijks controleren door een specialist. Door het vroegtijdig signaleren van lekkages voorkom je stormschade. Controleer daarnaast onderdelen aan en/of op je huis, zoals zonnepanelen, antennes of schotels en vlaggenmasten. En nu je toch bezig bent, check dan ook meteen even of je zonnewering wel is opgerold.

Stormschade aan het huis

4. Voorkom stormschade aan je auto - Niet van huis als het niet hoeft

Je denkt waarschijnlijk dat je auto zwaar en stabiel is (of niet), maar met ruk windvlagen van +/- 100 km/uur is het niet ondenkbaar dat jouw waggie netjes binnen de lijntjes blijft. Laat die auto lekker staan en schuif met je onesie op de bank voor een lekker avondje Netflix. En als je je auto laat staan, zet hem dan vooral niet onder of naast een boom. Soms is het onvermijdelijk en moet je er toch écht uit. Rij dan zonder dat mobieltje in de hand, met beide handen aan het stuur. Matig je snelheid en rij met gepaste afstand. Hoe goed jij ook denkt te rijden, de oorzaak van een ongeval kan ook bij een medeweggebruiker liggen. Denk ook aan het portier als je in- of uitstapt. Hou ‘m stevig vast. Die eerder genoemde rukwindvlagen kunnen schade brengen aan je portier of andere geparkeerde voertuigen. En op stormschade aan je auto zit je niet te wachten, toch?

Stormen in de auto

5. Voorkom wateroverlast

Maak regelmatig je dakgoten schoon of laat het doen door een professional. Een verstopte dakgoot zorgt voor wateroverlast in het geval van een storm of extreem weer. Want, let op! Als er tijdens een storm waterschade ontstaat aan je dak of dakgoot, dan vergoed een verzekering alleen de gevolgschade. Niet de kosten voor het repareren van je dak of dakgoot.

Wateroverlast

6. Check de bomen in je omgeving

Loshangende takken kunnen door een storm gemakkelijk loswaaiende projectielen worden. Snoei regelmatig dode en uitstekende takken weg. Ook rotte of instabiele bomen vormen een gevaar. Wanneer de volgende storm al in aantocht is ben je al te laat. Wanneer je zo’n boom in de buurt van je huis spot, neem dan direct contact op met de gemeente. Met hen kan je bespreken wat er gedaan kan worden aan die instabiele boom en voorkom je (mogelijke) stormschade vandaag en in de toekomst.

Omgevallen boom schade

Stormschade melden

Bij acuut gevaar of spoed meld je (dreigende) stormschade altijd bij de brandweer via 112. In alle andere gevallen zit er, nadat je je verzekering hebt ingeschakeld, een team bij Zoofy klaar om jou te helpen. Heb je stormschade? Ruim niet meteen op wanneer de storm voorbij is. De verzekeraar zal de ontstane situatie eerst willen zien. 

Tegen de tijd dat Gerda ons gaat teisteren, ben jij zo goed voorbereid, dat jij haar omver blaast. Boem.

Vond je dit blog leuk om te lezen? Volg dan de Zoofy Instagram pagina en de Facebook van Zoofy. Zo blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwe blogs.