Welke klus moet worden gedaan?
Schakelaar plaatsen elektricien
Elektricien Kosten schakelaar installeren Kostenoverzicht

Wat kost een schakelaar installeren

woensdag 08 mei 2024

Kosten voor het installeren van een lichtschakelaar

De kosten voor het installeren van een lichtschakelaar zijn gemiddeld rond de € 146 . De meeste huiseigenaren betalen tussen € 98 en € 194 voor de plaatsing. Het toevoegen van dimmers kost gemiddeld € 100 tot € 200. Als u overweegt nieuwe lichtschakelaars in uw huis te installeren, kun je via Zoofy een erkende elektricien vinden. Gekwalificeerde elektriciens kunnen ervoor zorgen dat alles in orde is, wat betekent dat u thuisinspecties doorstaat en rustig kunt slapen. 

Boek een elektricien

Kostenoverzicht lichtschakelaar plaatsen

Bekijk hieronder de gemiddelde kosten voor de plaatsing van de lichtschakelaar. De kosten lopen uiteen door de verschillende soorten schakelaars, zoals dimmers of verschillende wisselschakelaars.

Gemiddelde kosten  146
Typisch bereik  98 - € 194
Laag eind - hoog eind  60 - € 300

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende factoren in de prijs van het installeren van transfer-, licht- en dimmerstijlen.

kosten schakelaar plaatsen

Boek een elektricien

Installatiekosten overdrachtsschakelaar

Professionele installatie van een omschakelaar kost gemiddeld € 200 tot € 400 omdat elektriciens € 59 tot € 75 per uur vragen , en dit is een klus van 3 tot 4 uur . De eenheden zelf zijn geprijsd in een bereik van € 180 tot € 225. Omschakelschakelaars worden geïnstalleerd in de buurt van de hoofdschakelaar van uw huis en directe stroom van een draagbare of standby-generator om apparaten te selecteren. 

Lichtschakelaar

Lichtschakelaars van verschillende typen zijn gemiddeld € 5 tot € 15 per stuk en  100 tot € 200 om te installeren . Het is een snel proces, maar u profiteert nog steeds van een professionele installatie. Onjuiste bedrading of plaatsing kan leiden tot mislukte inspecties en kan leiden tot vervangende werkzaamheden. Het uurtarief voor een elektricien is € 59 tot €75 en huiseigenaren kunnen het meeste uit dat tarief halen door andere stroomklussen ook direct uit te laten voeren.

Installatiekosten

Verwacht een vast aanvangstarief, arbeid, materialen en benodigdheden. Het gemiddelde tarief is tussen de  69 tot € 100. Dan heb je arbeid, wat € 59 tot € 75 toevoegt . Bovendien kost de schakelaar zelf misschien maar € 5, maar benodigdheden zoals montagehardware en fittingen kosten € 5 tot € 10 en voegen dit toe aan de prijs. Sommige bedrijven staan ​​​​huiseigenaren toe om hun eigen materialen te leveren, maar de kosten van die materialen zullen niet veel variëren.

De grootste variabele zal arbeid zijn. Bepaalde typen hebben meer tijd nodig om te bedraden en te passen, zoals bij een dubbelpolige stijl. Basisswitches nemen niet zoveel tijd in beslag en kosten over het algemeen minder.

Kosten om te vervangen

Wanneer een schakelaar niet goed werkt of verouderd is, kan het vervangen ervan eenvoudig zijn en kost het slechts € 50 tot € 150 . Reparaties naar andere stijlen zullen dat bedrag verhogen, zowel in prijs van materialen als in arbeidskosten. Dubbelpolige stijlen hebben bijvoorbeeld meer gedetailleerde bedrading en zullen meer tijd en werk vergen. Hetzelfde geldt voor dimmers. Deze stijlen kunnen bijna € 200 kosten om te vervangen. De prijs zal vergelijkbaar zijn als een enkelpolig type wordt geüpgraded naar een andere stijl, zoals dimmer of dubbelpolig.

Verplaatsen van de schakelaar

Verplaatsen kost gemiddeld € 100 tot € 150 en is afhankelijk van een aantal factoren. Als de elektricien in de muur moet snijden of iets anders moet doen reparatie aan de gipsplaat daarna gaan de totale kosten omhoog. Materiaalkosten zullen de kleinste factor zijn in de uiteindelijke prijs. Sommige huiseigenaren verplaatsen schakelaars voor extra gemak en passen zich aan aan een nieuwe indeling in hun huis. Anderen doen dit tijdens een verbouwing, vooral als ze een nieuwe muur verwijderen of toevoegen.

Soorten elektrische schakelaars

De kosten voor het installeren van een 3- of 4-standenschakelaar zijn anders dan de kosten voor het installeren van een standaardschakelaar. Hoe ingewikkelder de stijl die u kiest, hoe duurder de arbeid en het materiaal zullen zijn. De totale kosten zullen gemiddeld € 100 tot € 200 per switch bedragen .

 • Enkele pool: €1-€15 per stuk ; De meest eenvoudige en gemakkelijk te installeren stijl. Regelt één elektrisch armatuur.
 • Dubbele hotelschakelaar: € 10- € 20 per stuk ; Betreft de besturing van twee armaturen vanaf één locatie, met twee schakelaars of tuimelaars per eenheid.
 • 3-wisselschakelaar: € 3- € 15 per stuk ; Voorziet één armatuur op twee locaties en heeft een meer betrokken installatieproces.
 • 4-wisselschakelaar: € 10- € 25 per stuk ; Bedient één armatuur vanuit drie locaties.
 • Dimmer: €10-€25 per stuk ; Hiermee kan de gebruiker de helderheid aanpassen aan zijn behoeften en kan het worden gevonden in enkele, 3-weg en zelfs slimme stijlen.
 • Slimme lichtschakelaars: € 45- € 150 per stuk ; Hiermee kan de huiseigenaar de schakelaar programmeren en bedienen volgens hun schema en behoeften. De unit kan worden beheerd via een smart-apparaat. Kan worden geïnstalleerd in plaats van een schakelaar. Er zijn ook stekkeradapters die eenvoudig in stopcontacten kunnen worden gestoken.

Boek een elektricien

Dimmer Prijzen

Dimmers zijn gemiddeld € 10 tot € 25 per stuk , hoewel er stijlen zijn die tot € 50 kosten. Nieuw installeren of upgraden naar dit type varieert van € 100 tot € 200 . Hiermee kan het licht worden aangepast aan zacht of helder, afhankelijk van de behoeften van de huiseigenaar.

Deze upgrade zou niet veel aanpassingen aan de bedrading of plaatsing van de schakelaar met zich mee moeten brengen. Er zijn echter een paar dingen om rekening mee te houden:

 • Bedradingscode Dit kan een goede gelegenheid zijn om de bedrading op code te brengen. De elektricien kan dit aanbevelen als dit nodig lijkt.
 • Dimmers kopen . Het is belangrijk om het juiste type voor de behoefte te kopen. Voor armaturen die op twee locaties worden bediend, moet u deze vervangen door een driewegdimmer. Voor enkelpolige uitvoeringen heeft u alleen een enkelpolige dimmer nodig.
 • Compatibiliteit van de lamp . Niet alle lampen werken met dimmers. Ledlampen moeten bijvoorbeeld van het "dimbare" type zijn om er goed mee te kunnen functioneren. Sommige fluorescentielampen zijn ofwel incompatibel of vereisen een speciaal merk of type dimmer.

Het is waar dat het installatieproces relatief eenvoudig is, maar een kleine fout met een van deze factoren kan tot dure problemen leiden. Het is niet aan te raden om dit werk alleen te doen, tenzij je uitgebreide elektrische kennis en ervaring hebt.

Andere prijsgidsen
Kosten oven installeren
Trap schilderen kosten
Kosten stopcontact vervangen
Kosten gipsplaten repareren
Kosten gipsplaten plafond repareren

Boek een elektricien

Waarom Zoofy?

 • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • ✓De plek voor jouw spoedklus!
 • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
 • ✓Geen voorrijkosten
 • ✓De laatste aanvraag was 3 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

 • Doe je klusaanvraag
 • Melding naar vakmensen
 • Vakman komt langs
 • Betaal via QR code