Welke klus moet worden gedaan?
Duurzaamheid

Dit is waarom steeds meer mensen hun woning laten isoleren

maandag 20 december 2021

Een kwart van de Nederlanders wil komend jaar gaan verduurzamen. Dat blijkt uit een grootschalig enquête van onderzoeksbureau Multiscope onder ruim 4.000 landgenoten. Maar liefst 12 procent van de respondenten gaf aan hun woning in de komende 12 maanden te willen isoleren, wat neerkomt op een verwachte besteding van 2 miljard euro. Waarom is isolatie opeens zo populair? We vroegen het aan de isolatiespecialisten van Isolatiebedrijf Groningen die ons 7 isolatie voordelen gaven.

woning isolatie

7 redenen om te woning te isoleren

1. Besparen

Een van de meest voor de hand liggende redenen om een woning te laten isoleren is de besparing die het de woningeigenaar oplevert. Door isolatie van bijvoorbeeld de bodem, kruipruimte, vloer, spouwmuur, gevel of het dak wordt een woning namelijk energiezuiniger. Hierdoor hoeft er minder gestookt te worden en bespaar je dus op de energiekosten. Isolatie zorgt kortom voor lagere maandlasten en verdient zichzelf op termijn terug. Met isolatie kunnen huishoudens soms tot wel 30% besparen.

2. Milieu

Isolatie is niet alleen gunstig voor de portemonnee, ook het milieu heeft er baat bij. Want wie minder stookt, verbruikt minder gas en stroom en dat betekent een stuk minder vervuiling. Je woning isoleren om energie te besparen is dus een handige manier om je eigen CO2-voetafdruk te verkleinen. En hoe meer mensen er gaan verduurzamen, des te beter het is voor de de wereld om ons heen. Bovendien zijn veel isolatiematerialen vandaag de dag milieuvriendelijk en duurzaam.

3. Subsidie

Doordat isolatie goed is voor het milieu, is het vaak mogelijk om er subsidie voor aan te vragen. Wie daarom kiest voor bijvoorbeeld bodem-, kruipruimte-, vloer-, gevel-, dak- of spouwmuurisolatie kan doorgaans de kosten vergoed krijgen. In sommige gevallen gaat het om een deel van de kosten, in andere gevallen om het volledige bedrag. Subsidies kunnen worden aangevraagd via gemeente, provincie of andere instellingen. Een specialist zoals Isolatiebedrijf Groningen kan je meer vertellen over de actuele subsidies voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie in Groningen.

4. Comfort

Een ander groot voordeel van isolatie is het comfort dat het oplevert. Wie zijn of haar woning isoleert, verhoogt namelijk meteen merkbaar het wooncomfort. Geïsoleerde woningen houden namelijk langer warmte vast, waardoor het ‘s winters langer warm blijft in huis. En wie de bodem, kruipruimte of vloer laat isoleren heeft niet langer last van een koude ondergrond. Andersom zorgt isolatie ervoor dat dat hitte in de zomer juist buiten blijft. Ongeacht seizoen heb je dus profijt van het isoleren van je woning.

5. Gezondheid

Een minder bekend voordeel van isolatie is dat het goed is voor de gezondheid. Een woning die niet (goed) geïsoleerd is, krijgt op den duur namelijk vaak te maken met vocht en schimmel. Te veel vocht in huis vormt een heus risico voor de gezondheid. Isolatie voorkomt schimmelvorming en verbetert de luchtkwaliteit. Belangrijk daarbij is dat de ventilatie in de woning goed blijft. Een erkend isolatiebedrijf kan je daarin gratis en vrijblijvend adviseren. Wees dus niet bang om vragen te stellen.

6. Snelheid

Wat maar weinig mensen weten is dat woningisolatie geen tijdrovende klus is. Niet alleen heb je via het internet vaak al binnen 1 minuut een offerte aangevraagd, ook het isoleren zelf is doorgaans in een mum van tijd uitgevoerd. Hoewel dit natuurlijk afhangt van de staat en leeftijd van een woning, het isolatiemateriaal en de ervaring van de isolatiespecialist, kun je er vanuit gaan dat isolatiebedrijven slechts één tot maximaal enkele dagen nodig hebben voor het isoleren van een woning.

7. Waarde van de woning verhogen

Het laatste, maar zeker niet het meest onbelangrijke voordeel van isolatie is dat het de waarde van een woning aanzienlijk kan verhogen. Een geïsoleerd huis ligt door alle bovengenoemde voordelen namelijk beter in de markt. De waarde die isolatie toevoegt is uiteraard afhankelijk van het type isolatie, maar in het algemeen kun je op een waardestijging rekenen van 75 tot 100 procent op de geïnvesteerde kosten. Wat dat voor jou inhoudt? De specialisten van Isolatiebedrijf Groningen vertellen je daar graag meer over.