Zoek hier je klusje
Wintercheck voor de woning

Wintercheck voor de woning

maandag 21 november 2022

Het winterseizoen komt langzaam weer inzicht. Dit betekent ook dat je wat klussen moet doen om het in de woning aangenaam warm te houden. We leggen je hieronder graag verder uit hoe je het beste een wintercheck voor de woning kan aanpakken. Mocht je liever gebruik maken van een specialist voor dit soort klussen? Dan kan je heel eenvoudig een vakman boeken bij Zoofy.

Laat de schoorsteen vegen

Heb je bijvoorbeeld een houtkachel? Dan geeft dat heel veel sfeer en warmte in het winterseizoen. Het is echter wel verstandig om nog voor de winter de schoorsteen te laten vegen. Je kan dit door een professionele schoorsteenveger laten doen. Dit is belangrijk omdat er mogelijk wat resten van het verbrande hout achter zijn gebleven en aan de binnenzijde van de schoorsteen vast gehecht zitten. Als dit soort resten te warm worden, bestaat de kans dat er brand ontstaat in de schoorsteen. Daarnaast is het ook verstandig om te kijken of het rookkanaal niet verstopt zit.

Mocht de rook die vrijkomt bij de verbranding van bijvoorbeeld hout niet weg kunnen via het rookkanaal dan kan er binnen in huis rookontwikkeling ontstaan. Daarom een belangrijk onderdeel van de wintercheck voor de woning.

Vergeet de cv-ketel niet

Controleer de cv-ketel. Daarbij is het belangrijk om de waterdruk even te controleren en als het nodig is bij te vullen. Daarnaast is het misschien nodig om te ontluchten. Wellicht is het ook van belang dat de cv-ketel een onderhoudsbeurt nodig heeft. Wil je controleren of alles nog goed werkt? Zet de thermostaat een stuk omhoog en voel aan alle radiatoren in huis of ze voldoende opwarmen. Voel ook even of de verwarming nog genoeg capaciteit heeft om de ruimtes in de woning goed te verwarmen. Vind je dit een moeilijke klus om zelf te doen? Geen probleem, bij Zoofy boek je vakmannen die deze klus graag voor je uitvoeren.

Thermostaat vervangen

Misschien niet het eerste waar je aan denkt maar dit hoort ook bij de wintercheck voor de woning. Natuurlijk moet je ook even kijken of de thermostaat nog goed werkt. Deze gaan ongeveer tien jaar mee, maar welllicht wil je de thermostaat vervangen voor een slimme thermostaat. Daar heb je veel profijt van en past ook bij duurzamer gaan leven. Een slimme thermostaat heeft als voordeel dat je deze zelf de tijd en de temperatuur kan inprogrammeren.

Ook op afstand als je onderweg bent. Je kan de thermostaat namelijk via een app lager of hoger zetten. Heb je er in de winter een hekel aan om in een koud huis binnen te stappen? Dan kan onderweg naar huis met de app de thermostaat wat hoger zetten.

Tochtstrip aanbrengen

Voel je bij de buitendeur langs een kier onderaan de deur de koude lucht binnenkomen? Bij een wintercheck voor de woning is het ook belangrijk om hier wat aan te doen. Uiteraard wil je voorkomen dat de warmte van binnen, via de kieren naar buiten gaat. Je kan onderaan de deur een tochtstrip aanbrengen. Zo gaat er geen warmte meer verloren. Je kan ook tochtstrippen aanbrengen bij de ramen, mocht je daar langs een kier tocht of koude lucht binnen voelen komen. Denk er wel aan dat alles ook goed kan blijven ventileren. Neem even de tijd om alles even na te lopen. Bij welke ramen of buitendeuren is een tochtstrip nodig? Een tochtstrip is heel eenvoudig aan te brengen. Maar uiteraard kan je dit werk ook uitbesteden aan een vakman.

Kijk wat je nog meer kan doen

Een wintercheck en er alles aan doen om de warmte in de woning te houden. Het is een goed idee om te kijken wat je nog meer kan doen. Denk bijvoorbeeld aan isolatie of het aanbrengen van radiatorfolie. Er zijn nog meer mogelijkheden om de warmte in het huis te kunnen houden. Heb je zelf geen idee wat je nog meer kan doen, of wil je nog meer weten over de wintercheck voor de woning? Wil je graag hulp van een professional? Bij Zoofy boek je heel snel en eenvoudig vakmannen. Die ruim voldoende ervaring en expertise in huis hebben om dit soort klussen voor je uit te voeren.