Zoek hier je klusje
Tocht in huis Inspiratie

Tips om tocht in huis te bestrijden

woensdag 06 oktober 2021

Heb jij last van koude tocht in huis? Lees dan even het volgende blog. Hierin lees je alles over tocht. Hoe het ontstaat, hoe je het kunt opsporen en wat voor maatregelen je er tegen kunt nemen. Wel zo aangenaam. Geen last meer van koude lucht of koude voeten.

Waar komt die tocht in huis toch vandaan?

Soms is het overduidelijk wat de oorzaak van die vervelende koude luchtstroom is. Maar als dat niet duidelijk is, hoe kun je tocht in huis dan opsporen?
Dat kan op verschillende manieren. Tocht in huis kan worden gemeten met een infraroodmeter of met (gekleurde) rook zichtbaar worden gemaakt.
Maar er zijn eenvoudigere manieren voor het tocht in huis oplossen. Denk je te weten waar het tocht en voel je luchtstroom? Maak je hand nat en houd die bij de bewuste plek om de luchtstroom beter te kunnen voelen.
Een waxinelichtje kan je ook hierbij helpen.
Plaats een brandend waxinelichtje op de plek waarvan je denkt dat het tocht en blijf even staan. Wanneer het vlammetje beweegt is er sprake van luchtstroom en dus van tocht.
Meestal ontstaat tocht problemen door (te grote) kieren en naden in een woning. Op de volgende plekken is de meeste kans op tocht aanwezig:
  • bij ramen en deuren
  • tussen de muur en het kozijn
  • op zolder
  • bij het dak
  • naden en kieren in vloeren of muren
  • bij een inbouwbrievenbus
  • bij de meterkast

Tocht in huis bestrijden

Tocht bij ramen

Tocht bij of rondom je ramen? Tocht ontstaat bij ramen die open kunnen tussen het raam en het kozijn. Dat is niet alleen erg onaangenaam, zeker in de winter, maar het zorgt ook voor een hogere energierekening. Een van de meest eenvoudige oplossingen is het aanbrengen van zelfklevend tochtband of aluminimum tochtstrips. Maar ook bij vaste ramen kan tocht optreden. Een oplossing kan het vervangen van de beglazing door HR++glas zijn. Wanneer vervangen niet mogelijk is, denk dan aan het (laten) plaatsen van voorzetramen of breng raamfolie aan.
Gordijnen werken isolerend en geven de woning tevens sfeer. Hang de gordijnen niet over de verwarming heen.

Tocht bij kozijnen

Soms is de tocht uit de kieren in de kozijnen afkomstig. Daardoor gaat onnodig veel warmte verloren. Naden in de buitenmuur kunnen niet alleen tocht veroorzaken, maar ook vochtproblemen. Ongedierte vindt zich via de naden een weg naar binnen.
Laat de naden afkitten of breng metselspecie aan. Er kan ook compressieband of voegenband worden gebruikt.
Met name (oude) houten kozijnen die niet meer recht of zelfs beschadigd zijn, kunnen flink tochten. Het beste is dan om de kozijnen te laten vervangen, bijvoorbeeld door een timmerman die je eenvoudig via Zoofy.nl boekt.

Tocht op de zolder of onder het dak


Ongemerkt verdwijnt er vaak de meeste warmte via het dak. Tocht op zolder is meesta de boosdoener. Dakisolatie is hier de beste oplossing en maakt een einde aan een tochtige zolderruimte. Je energierekening zal hierdoor significant omlaag gaan. Je kunt bij een afgesloten en onverwarmde zolderruimte als alternatief voor het isoleren van de zoldervloer kiezen.

Tocht bij deuren verhelpen

Binnendeuren

Soms is een binnendeur aan de onderkant wat korter voor de nodige ventilatie. Deze kier dichtmaken is niet altijd een optie, behalve als de binnendeur toegang biedt tot een onverwarmde ruimte of een plek waar de ventilatie niet belangrijk is. Denk aan een binnendeur naar een onverwarmde zolder of aan een deur in de meterkast. De volgende oplossingen zijn mogelijk:
  • tochtprofiel rondom de deur (in het kozijn)
  • tochtvaldorpel onderin deur
  • dorpelprofiel onder de deur

Buitendeuren

Tocht het bij je voordeur?
Als de tocht via de onderkant van de buitendeur binnenkomt, kun je de volgende maatregelen treffen:
  • plaatsen dorpelstrip
  • plaatsen valdorpel
  • aanbrengen tochtborstel
Als de tocht tussen de buitendeur en het kozijn binnenkomt, bijvoorbeeld wanneer de buitendeur niet goed in het kozijn valt, dan kun je door het aanbrengen van een zelfklevende tochtstrip of tochtband de kieren afdichten. Zo komt er geen koude lucht meer naar binnen.

Tocht brievenbus

Via de brievenbus in je voordeur kan het behoorlijk tocht en gaat er onnodig veel warmte verloren. Wanneer je een klep aan de binnenkant van de brievenbus monteert of je plaatst een speciale brievenbusborstel, zal het tochten aanzienlijk verminderen. Het ophangen van een dik gordijn voor de brievenbus helpt ook.

Tocht via de vloer

Tocht het vooral bij je voeten? Dan is het mogelijk dat het tocht via de vloer of de kruipruimte. Je kunt dan het beste de vloer laten isoleren. Dat kan van bovenaf en als er onder de vloer een kruipruimte zit, ook van onderaf.

Tocht bij de muren

Heb je het idee dat het bij je muren tocht? Een afdoende oplossing hiervoor is spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie kan eenvoudig van buitenaf worden toegepast. Vaak kom je ook nog eens voor subsidie in aanmerking.

Tocht bestrijden en ventileren

Wanneer het tochten is verholpen, is het erg belangrijk om je woning goed te ventileren. Het goed ventileren draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Vochtige, vervuilde lucht wordt afgevoerd en frisse lucht kan hiervoor in de plaats komen. Ventileren kan door het dagelijks tenminste 15 minuten goed luchten of middels mechanische ventilatie.

Tocht in huis oplossen en energie besparen

Het bestrijden van tocht in huis is belangrijk. Hierdoor wordt je woning niet alleen een stuk aangenamer en lijdt je geen kou meer, je bespaart er ook geld door. Door het verhelpen van tocht houdt je huis de warmte beter vast en hoef je minder hard te stoken. Dat resulteert in een lagere energierekening. Wanneer je nu besluit toch in je woning aan te pakken, ben je op de langere termijn voordeliger uit.
De vakmensen van Zoofy helpen je graag om er snel weer tochtvrij bij te zitten.