Welke klus moet worden gedaan?
Stucen over tegels voor- en nadelen

Stucen over tegels

dinsdag 03 oktober 2023

Stucen over de badkamertegels

Het stucen over tegels heen is zeker mogelijk. Veel mensen kiezen ervoor als ze hun oude tegels zat zijn. Ook kan het een budgetvriendelijke manier zijn om de badkamer op te knappen. Door nieuwe tegels over de oude te stucen heeft je badkamer meteen een oude look. Daarbij kan de vakman meteen de voegen ook aanpakken. In oudere badkamers zie je vaak veel schimmelvorming tussen de voegen en op de kitranden. Dit is geen fris en gezond gezicht. Meteen een reden om de badkamer weer optimaal op te frissen! Wat zijn de voor - en nadelen aan het stucen over tegels heen? We vertellen je er graag meer over.

Boek een stukadoor

Wanneer kiezen voor stucen over tegels

Als je nog tevreden bent over de badkamer kun je erover kiezen om over de tegels heen te laten stucen. Maar ook als budgetvriendelijke opknapbeurt van de badkamer is deze wijze geschikt. Het is echter wel van belang dat de tegels waarover gestuct gaat worden, nog goed vastzitten. Daarnaast heb je een stukadoor nodig die vakwerk kan leveren. Een stukadoor maakt de wanden glad. Daarnaast helpt de stukadoor ervoor te zorgen dat de stuc ook duurzaam aangebracht wordt. Zodat je jarenlang plezier hebt van je nieuwe tegels!

Het advies van vakmensen is om stucen over tegels enkel te doen als er geen andere mogelijkheid is. In oudere huizen bijvoorbeeld is stucen over tegels een goede oplossing. Dit omdat de tegels verwijderen meer scheuren en schade kan opleveren. Lukt het om de oude tegels wel voorzichtig van de muur te krijgen? Dat wil zeggen: de tegels in stukken kunnen verwijderen. Dan is dit de beste oplossing. Met nieuwe tegels plaatsen heb je meer kans dat het stucwerk niet loslaat. Bekijk ook hier de pagina over verven over tegels.

In het algemeen kies je voor over tegels heen stucen als:

 • je weinig tijd hebt
 • tegen een grote verbouwing opziet
 • als je kiest voor een budgetvriendelijke opknapbeurt
 • in een oude woning. Omdat het verwijderen van tegels anders tot scheuren in de muur kan leiden


Doordat de tegels eroverheen gestuct worden, zal de ruimte iets kleiner worden. De afwerklaag zal circa 1 cm dikker worden.

Het is goed om te weten dat er verschil zit in welke stuc je gebruikt. In ruimtes zoals de wc, badkamer en kelder is het vochtig. De stuc die in deze natte ruimtes geschikt is zijn de tadelakt en beton ciré. Het beste advies hierin krijg je van de stukadoor. Deze weet precies welke stuc ervoor zorgt dat de tegels aan de muur netjes blijven zitten.

stucen over tegels

De voordelen van stucen over tegels

Dit zijn de voordelen van stucen over tegels heen:

 • Gaat schimmelvorming tegen
 • Goedkopere oplossing voor nieuwe look
 • Kost relatief weinig tijd
 • Er hoeft niet gesloopt te worden
 • Ziet er mooi uit

Stucen gaat schimmelvorming tegen. Dit komt omdat goed stucwerk waterdicht is. Het geeft schimmelvorming in combinatie met een krachtige ventilatie van de ruimte geen kans. Daarnaast is stuc ook nog eens schimmelwerend en kan het in iedere ruimte toegepast worden.

Niet iedereen heeft het geld ervoor (over) om een compleet nieuwe wc of badkamer te installeren. Door te kiezen voor nieuwe tegels en de voegen en kitranden mee te nemen, heb je toch een compleet andere ruimte. Een tegelzetter zorgt ervoor dat je tegels strak en netjes aan de muur bevestigd worden. Daarnaast kan een tegelzetter ook netjes, strak en waterdicht voegen en kitten. Dit is een must om te zorgen voor lang plezier van je nieuwe ruimte.

Stucen kost relatief weinig tijd. Zeker in vergelijking met een grote verbouwing, waar alles uitgesloopt moet worden. Daarna moet de oude vloer en leidingen gereedgemaakt worden voor de nieuwe badkamer of wc. Een heel proces wat veel tijd kost. En ook een klus die voor stof en rommel kan zorgen. Een voordeel van stucen is dat het wel droogtijd nodig heeft, maar amper voorbereiding en sloopwerk. Daarnaast zorgt stucen over tegels heen voor kwalitatief en mooi werk. Je hebt zo jaren plezier van je nieuwe tegels.

Boek een stukadoor

Nadelen van stucen over tegels

 • Kost meer arbeistijd van de stukadoor
 • Ruimte wordt kleiner
 • Vraagt vakmanschap en precisie

Ons advies is om stucen over tegels echt aan de stukadoor en tegelzetter over te laten. De stukadoor weet precies hoeveel lagen stuc er nodig zijn om voor het beste resultaat te zorgen. Daarnaast kan deze adviseren over de meest geschikte stuc. Als de onderlaag niet egaal is, zullen de tegels ook niet mooi zitten. Het zou jammer zijn als je met veel werk een resultaat krijgt waar je niet tevreden mee bent.

De ruimte van de kamer wordt kleiner. Dit komt omdat er een laag extra op de tegels geplaatst wordt. Als je een kleine badkamer hebt of een kleine wc, dan kan de ruimte nog kleiner voelen. Zeker als je kiest voor kleine, donkere tegels. Reken van tevoren eens uit of het ook mogelijk is om nieuwe tegels door de tegelzetter te laten zetten.

Stucen is iets waar maar weinig hobby klussers zich aan wagen. En dat komt omdat het een heel precies werk is. De stukadoor weet precies welke voorbereidingen er nodig zijn om je muur te behandelen. Ook kan deze de muur zo afwerken, dat de tegelzetter meteen aan de slag kan.

Waar kan ik tegels kopen

Ben je op zoek naar tegels dan zijn er verschillende mogelijkheden om tegels te kopen. Je kan tegels kopen bij een bouwmarkt maar bij online webshops. Het laatste heeft als voordeel dat je zelf niet hoeft te sjouwen met zware tegels en natuurlijk dat het thuis wordt bezorgd. Wel zo makkelijk, want niet iedereen heeft de mogelijkheid die zware tegels zelf te vervoeren. Voor het online kopen van tegels kun je bijvoorbeeld terecht bij tegelsinhuis.nl

Zoofy kan je helpen

Als je kiest voor een totale badkamerrenovatie, dan kan het zijn dat sanitair verplaatst moet worden. Een loodgieter kan deze klus voor je uitvoeren. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de verbouwing. Maar ook voor het stucen over tegels kun je bij ons terecht. We bieden een groot netwerk van vakmensen en diensten aan. Bekijk hier de kosten voor een stukadoor.

Andere stukadoorklussen op Zoofy
Stukadoor gezocht in Zaandam
Spackspuitwerk