Stucwerk drogen

Hoe lang moet stucwerk drogen?

Bijgewerkt op: 21-08-2023

~ 6 min. lezen

Je hebt vast wel gemerkt hoeveel materiaal én water er voor het stucen van je muren is gebruikt. Dat water moet er natuurlijk ook weer uit. Hoewel je, begrijpelijk, het stucwerk soms wel droog kunt kijken, is het van groot belang dat stucwerk echt geleidelijk opdroogt. In dit artikel geven we je graag een aantal tips, zodat je stucwerk net zo mooi en zonder scheuren opdroogt als de vakman het heeft achtergelaten.

Hoe lang moet stucwerk drogen?

Stucwerk bestaat uit gips en een behoorlijke hoeveelheid water, soms wel 60% van het geheel. De hoeveelheid water hangt onder andere af van het soort stucwerk, de samenstelling en van de stukadoor zelf. Om je een idee te geven, als er een vierkante meter gips van maximaal vijf millimeter wordt aangebracht, wordt hier gemiddeld twee liter water voor gebruikt. Bij een wat grotere klus van 400 m2 heb je het dan over maar liefst 800 liter water. Dat zijn ongeveer zes badkuipen vol water.
Die enorme hoeveelheid water moet uit het stucwerk verdampen. Normaal gesproken zou 400 m² stucwerk in ongeveer een á twee weken volledig opgedroogd zijn. Je kunt er vanuit gaan dat stucwerk per dag een millimeter opdroogt. Voorwaarde is wel dat er een goede luchtcirculatie is.

Droogtijd stucwerk

Hoelang stucwerk moet drogen hangt af de volgende factoren:

De dikte van de stuclaag

Hoe dikker het opgebrachte materiaal, des te langer het duurt voordat het is opgedroogd. We gaven al even aan dat je ervan uit mag gaan dat stucwerk per dag een millimeter opdroogt. Zodra je stucwerk over de hele oppervlakte dezelfde kleur heeft, zal het droog zijn. Dat is nog niet het geval als er her en der nog donkere vlekken zichtbaar zijn.

De samenstelling van het materiaal

Er zijn verschillende soorten stucwerk, van gips tot spachtelputz. Elke soort heeft een andere samenstelling. Daarom kan het ene soort stucwerk meer vocht bevatten dan een andere soort en heeft daarom uitaard ook een langere droogtijd.

De luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid kan van grote invloed op de droogtijd van je stucwerk zijn. Omdat warme lucht meer vocht kan opnemen dan koude lucht, droogt stucwerk sneller met warme lucht. Zorg tegelijkertijd wel voor voldoende ventilatie en zet de ramen lekker open en als je weg moet of ´s avonds op een kiertje. Alleen als er voldoende luchtstroming en aanvoer van verse lucht is, droogt je stucwerk goed.

De omgevingstemperatuur

Hoewel een warme(-re) omgevingstemperatuur bijdraagt aan het sneller drogen van je stucwerk, is het sterk af te raden om een warmtecanon te gebruiken of de verwarming op een hoge temperatuur in te stellen. Het is beter als je voor een constante omgevingstemperatuur van maximaal 19 °c tot 20 °c zorgt. Dan bestaat er de minste kans op scheuren.
Win hierover altijd informatie bij de vakman in, die je natuurlijk snel en eenvoudig via Zoofy boekt.

De ventilatie

Om voor optimale omstandigheden te zorgen tijdens het drogen van het stucwerk, zal er in de betreffende ruimte constant ventilatie moeten plaatsvinden en mogen ramen niet gesloten blijven. Overdrijf hierin ook weer niet. Wanneer er een paar ramen op een ruime kier openstaan, is dat al voldoende. Op die manier kan er verse lucht binnen komen. De “oude” lucht is op een gegeven moment namelijk met vocht verzadigd. Sterker nog, het wordt zelfs afgeraden om de ramen wagenwijd open te zetten.

Laat stucwerk niet geforceerd opdrogen

Hoeveel haast je ook hebt, probeer de droogtijd van je stucwerk nooit geforceerd te verkorten. Voor je er erg in hebt ontstaan er lelijke scheuren in je strakke muren of plafonds. Jammer van de moeite, tijd en het geld. Dus laat het huren van zo´n enorme bouwdroger die wel 100 liter per dag kunnen opzuigen om je stucwerk te drogen, vooral achterwege.

De kans op scheuren verder beperken

Behalve door met de bovengenoemde zaken rekening te houden, zal de vakman het stucwerk als het nog nat is, meestal in de inwendige hoeken insnijden om scheuren te voorkomen.

Help, er zit schimmel op het stucwerk

Zeker bij dikke lagen stucwerk is het mogelijk dat er tijdens het drogen schimmel te voorschijn komt. Je kunt dat eenvoudig eraf vegen. Als de schimmel vervolgens na een paar dagen toch weer tevoorschijn komt, is het betreffende gedeelte nog niet droog genoeg. Soms kan het opdrogen van bepaalde plekken tot enkele maanden duren. Dan mag je heel voorzichtig er een klein elektrisch kacheltje (niet te dichtbij) bij plaatsen. Bekijk hier de kosten voor schimmel verwijderen.

Het stucwerk is geel na het opdrogen

Ondanks dat de stukadoor voorzorgsmaatregelen heeft getroffen, is het toch mogelijk dat je stucwerk geheel opdroogt. Dat kan bijvoorbeeld als er onder de stuclaag een bepaalde mate van verontreiniging zit. Denk aan de plek waar een oude schouw of rookkanaal heeft gezeten. Dat is geen ramp. De schilder kan deze plekken met een speciale isolerende laag behandelen, waarna je er niets meer van ziet.

Stucen, een vak apart, schakel Zoofy in!

Het kaarsrecht en strak stucen van muren en plafonds is echt een vak apart. Hier zelf aan beginnen is een bijna onmogelijke opgave en niet iedere klusser kan goed stucen. Het blijft een specialistische klus. Gelukkig kun je via Zoofy snel en eenvoudig een goede stukadoor bij jou in de buurt vinden. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is het doorgeven van drie momenten waarop er contact met je mag worden opgenomen. Het vanaf uurtarief voor deze vakman is vooraf bekend en je kunt alle details verder met hem of haar doorspreken.
Alle vakmannen en vakvrouwen de bij het platform van Zoofy zijn aangesloten zijn professionals en verstaan het vak en scoren gemiddeld maar liefst een 9,2. Ruim 1.000.000 tevreden opdrachtgevers gingen je al voor.

Andere stukadoorklussen op Zoofy
Stukadoor gezocht in Utrecht