Welke klus moet worden gedaan?
Kosten Nokverhoging plaatsen
Dakdekker

Kosten nokverhoging

dinsdag 04 juni 2024

Er zijn verschillende redenen waarom je een nokverhoging, dus een hoger dak, zou kunnen overwegen. De belangrijkste is uiteraard het creëren van meer ruimte in je woning, of liever gezegd, bovenop je woning. Hierdoor wordt die krappe zolderruimte ineens een ruime slaap- of werkkamer. Een nokverhoging is een redelijk ingrijpende klus, die je voor het beste resultaat in elk geval aan een specialist, zoals de vakmensen van Zoofy, moet overlaten.
In dit artikel vertellen we je alles over de diverse mogelijkheden en krijg je meer inzicht in de kosten van nokverhoging. Lees dus gauw verder.

Wat is een nokverhoging eigenlijk?

Bij het verhogen van de nok (de punt) van het dak, wordt de nok verhoogd of verschoven (verlegd). Daardoor ontstaat lekker veel extra ruimte in je woning. Omdat de constructie van je dak wijzigt, hetgeen niet het geval is bij het plaatsen van een dakkapel, is een nokverhoging een flinke verbouwing.

De voordelen van een nokverhoging

De snelste manier om extra ruimte in je woning te krijgen, is een nokverhoging. Of je nu twee tieners moet onderbrengen, je behoefte hebt aan een sportkamer of een werkkamer, er zal hiervoor voldoende ruimte ontstaan. Daar waar je bij het plaatsen van een dakkapel slechts beperkt aan beloopbaar oppervlak wint, is dat bij een nokverhoging aanzienlijk meer. De kamers die je door de nokverhoging erbij krijgt, hebben minder steile zijwanden en zullen groter qua afmeting zijn. Daardoor win je behoorlijk aan extra leefruimte.
Wie dus uit zijn jasje (woning) is gegroeid, hoeft niet te gaan verhuizen. De rompslomp en de kosten van een verhuizing blijven je bespaard. Je blijft gewoon lekker in je eigen vertrouwde omgeving wonen.
Behalve extra woongenot, levert de extra ontstane woonruimte, uiteraard een waardevermeerdering van je woning op.

Nokverhoging kosten

Globaal genomen liggen de gemiddelde nokverhoging kosten tussen de € 10.000 en de € 30.000. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afmetingen en het toegepaste materiaal. Gaat het om een verlegde nok, dus een nok aan één zijde van het dak of wil je liever een nokverhoging aan beide zijden van het dak? In de onderstaande tabel geven we je een overzicht van de gemiddelde kosten van een nokverhoging.

Soort opbouw Afmeting Gemiddelde kosten
Verlegde nok, schuin dak breedte drie meter € 10.000 - € 15.000
Nokverhoging, schuin dak breedte drie meter € 16.000 - € 21.000
Dakopbouw, plat dak 25 m² € 25.000 - € 30.000

Welke materialen kunnen bij een nokverhoging worden toegepast?

Voor het realiseren van een nokverhoging, zijn er qua materialen verschillende mogelijkheden. De diverse mogelijkheden zetten we onderstaand uiteen. Bedenk dat niet alleen elke materiaalsoort zijn eigen voor- en nadelen heeft, maar dat het soort materiaal ook de uiteindelijke nokverhoging kosten beïnvloeden.

Kunststof

Omdat kunststof een relatief licht materiaal is, is het meestal niet nodig om de constructie van de woning te verstevigen. Kunststof is bovendien in allerlei verschillende kleuren en afwerkingen verkrijgbaar. Zo is er kunststof met houtnerfstructuur. Er is dus altijd een type kunststof verkrijgbaar, dat helemaal bij jouw woning past. Kunststof is onderhoudsvriendelijk en heeft een lange levensduur.

Prijsvoorbeeld nokverhoging in kunststof

Soort nokverhoging Kosten inclusief arbeidsloon en btw
Verlegde nok Vanaf € 10.000
Nokverhoging tweezijdig Vanaf € 16.000

Hout

Als je van een natuurlijke uitstraling houdt, is hout een goede keuze. Hout is in verschillende soorten verkrijgbaar en kun je in elke gewenste kleur (laten) schilderen. Net als kunststof, is hout relatief licht en daarom hoeft de constructie van je woning niet te worden verstevigd. Hout is een duurzaam materiaal. Om houtrot te voorkomen, moet het echter regelmatig worden onderhouden (geschilderd).

Prijsvoorbeeld nokverhoging in hout

Soort nokverhoging Kosten inclusief arbeidsloon en btw
Verlegde nok Vanaf € 11.000
Nokverhoging tweezijdig Vanaf € 17.000

Steen

De duurste optie is een dakopbouw (nokverhoging) van steen. Het voordeel van steen is dat het bijna naadloos aansluit op de rest van je woning. Daardoor valt het nauwelijks op dat je een dakopbouw op een later moment hebt laten plaatsen. Steen is een zwaar materiaal. In de meeste gevallen zal de constructie bij een stenen nokverhoging moeten worden verstevigd.

Prijsvoorbeeld nokverhoging in steen

Soort nokverhoging Kosten inclusief arbeidsloon en btw
Verlegde nok Vanaf € 13.000
Nokverhoging tweezijdig Vanaf € 19.000

Prefab nokverhoging

Heb je een beperkt budget en wil je zoveel mogelijk op de kosten nokverhoging besparen? Kies dan voor een prefab nokverhoging. Een prefab nokverhoging is enkel in standaard maten verkrijgbaar en is vooraf al in elkaar gezet. Daarom zijn de prefab nokverhoging kosten ten opzichte van de kosten van een traditionele nokverhoging, een stuk lager. Er hoeft ter plekke niks meer te worden opgebouwd en het plaatsen van een prefab nokverhoging gaat sneller.

Hoe gaat het plaatsen van een nokverhoging in zijn werk?

Om je een idee te geven hoe het plaatsen van een nokverhoging in zijn werk gaat, zijn hier beneden de verschillende werkzaamheden beschreven.

Het maken van ruimte

Voor zowel een enkelzijdige als een dubbele nokverhoging is het maken van ruimte nodig. De professional (die je natuurlijk via Zoofy regelt) verwijdert op de plek waar de nokverhoging moet komen eerst de dakbedekking en eventueel het isolatiemateriaal. Vervolgens wordt er een gat in de dakconstructie gezaagd en houdt de professional in de gaten dat de dakconstructie niet verzwakt.

Het controleren van de constructie

Het aanbrengen van een gat in het dak is een ingrijpend iets. Daarom moet de constructie van woning én dak grondig worden gecontroleerd. De vakman onderzoekt of de woning de nokverhoging kan dragen en of het dak nog voldoende stabiel is. Indien nodig zullen balken ter ondersteuning van de constructie worden aangebracht.

Het plaatsen van de nokverhoging

Na het maken van ruimte, het zagen van het gat en het controleren van de constructie, kan de nokverhoging worden geplaatst. Een prefab dakbedekking wordt op de plaats getakeld, een op maat gemaakte nokverhoging wordt ter plaatse opgebouwd.

De afwerking

Er kan voor worden gekozen om de vakman alleen het casco te laten plaatsen. Dat houdt in dat alleen de buitenzijde wind- en waterdicht wordt afgewerkt. De binnenzijde kun je, als je handig bent, eventueel zelf afwerken. Daarmee kun je op de kosten besparen. Hierover kun je met de professional afspraken maken. Het fijnste is het natuurlijk als alles in een keer compleet wordt afgewerkt, dus ook de binnenkant.

Eindcontrole

Tot slot controleert de professional of de nokverhoging netjes is afgewerkt en of de hemelwaterafvoer goed werkt.

Vergunningsplichtig

Omdat door het plaatsen van een nokverhoging het buitenaanzicht van je woning verandert, is er vrijwel altijd een vergunning nodig. Onderzoek dit dus ruim van te voren. Via het omgevingsloket kun je deze vergunning aanvragen. Zorg dat je hiervoor bouwtekeningen en/of constructieberekening bij de hand hebt. De gemeente zal de aanvraag vervolgens beoordelen en goed- of afkeuren.
Nadat je aanvraag door de gemeente is goedgekeurd, kunnen de omwonenden (de buren) echter nog zes weken bezwaar aantekenen.
Als er niemand bezwaar heeft aangetekend, verleent de gemeente de vergunning.

Waarom je Zoofy voor deze klus moet inschakelen

Er komt nogal wat kijken bij een nokverhoging. Het is een aangrijpende verbouwing en de kosten hiervoor zijn niet gering. De vakmannen en vakvrouwen die bij het platform van Zoofy zijn aangesloten, zijn enorm kundig en hebben veel ervaring met het aanbrengen van een nokverhoging. Je kunt deze klus dan ook met een gerust hart aan hen uitbesteden.Samen kunnen jullie de kosten nokverhoging berekenen. Bovendien komt je via Zoofy snel en eenvoudig met een professional bij jou in de buurt in contact, zodat de nokverhoging snel kan worden gerealiseerd. Meer dan 1.000.000 tevreden opdrachtgevers gingen je al voor.

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 13 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code

Klussen scoren