Dakdekker Kosten nokvorsten

Kosten nokvorsten vastzetten

donderdag 04 januari 2024

 

Bezit je een eigen woning of een kantoorpand met een schuin dak? Is dat dak met pannen gedekt? Dan is jouw dak van nokvorsten voorzien. Wil je weten wat nokvorsten zijn, wanneer nokvorsten eventueel vervangen of vastgezet moeten worden en wat de kosten hiervoor kunnen bedragen? In dit artikel vind je antwoord op vele vragen, ook op de vraag wie je het beste voor deze klus kunt inschakelen.

Wat zijn nokvorsten?

Nokvorsten zijn de halfronde, speciale dakpannen die zich bovenop een schuin dak bevinden. Door de speciale vorm, vormen ze een overlap over de twee helften van een pannendak. Daardoor blijft het dak goed waterdicht. Wanneer er echter een lekkage bij het dak optreedt, is het mogelijk dat het probleem bij de nokvorsten te vinden is. Mogelijk zitten de nokvorsten niet voldoende vast meer of zijn de nokvorsten in de loop der tijd poreus geworden. Met name bij oudere woningen werden nokvorsten met cement bevestigd. Wanneer het cement in de loop van de tijd echter afbrokkelt, kan er vocht tussen het cement komen. Dat vocht bevriest in de winter en zet uit, waardoor er scheuren in de bevestigingslaag van cement ontstaan, met losliggende nokvorsten tot gevolg.
Opnieuw de nokvorsten vastzetten of de nokvorsten (laten) vervangen, voorkomt verdere toekomstige waterschade.

De kosten van nokvorsten vastzetten en kosten van nokvorsten reparatie

Om je een idee te geven wat onder andere nokvorsten vastzetten kosten bedragen, is onderstaande tabel ingevoegd. Genoemde kosten zijn inclusief btw maar exclusief materialen.

soort werkzaamheden Gemiddelde kosten
dakinspectie vooraf € 50 tot € 150
vastzetten nokvorsten € 50 tot € 60 per strekkende meter
vastzetten nokvorsten in kunststof mortel € 70 tot € 80 per strekkende meter
nieuwe nokvorst aanbrengen € 10 per stuk excl. arbeidsloon

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Het is vrijwel altijd gebruikelijk dat de vakman vooraf bepaalt welke werkzaamheden er eventueel moeten worden uitgevoerd en wat er mogelijk nog meer mis is met het dak. Als de nokvorsten alleen losliggen, kunnen die weer worden vastgezet en meestal weer worden hergebruikt. Soms is het noodzakelijk een of meerdere exemplaren te vervangen, bijvoorbeeld wanneer deze gebarsten of poreus zijn.
Na de dakinspectie kan de vakman ook beter inschatten hoeveel tijd de werkzaamheden in beslag kunnen gaan nemen en weet jij op welke kosten je kunt tellen. Het vanaf uurloon voor de dakspecialist van Zoofy bedraagt € 89.

nokvorsten vastzetten

Kosten nokvorsten vastzetten

Zijn de nokvorsten nog van goede kwaliteit en liggen de nokvorsten alleen her en der los? Dan kun je de nokvorsten vastzetten of vast laten zetten, bijvoorbeeld door de dakspecialist via Zoofy. Nokvorsten vastzetten gebeurt doorgaans met twee verschillende soorten bevestigingsmaterialen.

Cement

Alleen wanneer er maar een paar nokvorsten losliggen en de schade beperkt is, worden nokvorsten soms weer met cement vastgezet. Omdat cement geen flexibel materiaal is, is het gebruik van een kunststof mortel of een dakpasta een meer duurzame oplossing. Dit is een nokvorsten reparatie.

Kunststof mortel en dakpasta

Een kunststofmortel of een dakpasta zijn goede alternatieven voor cement. Beide materialen geven een betere hechting tussen dakpannen en nokvorsten dan cement. Een langere verbinding is het gevolg. Een dakpasta of een kunststof mortel zijn flexibel en beter tegen regen en wind bestand. Wanneer er enkele nokvorsten opnieuw moeten worden vastgezet, wordt geadviseerd om alle nokvorsten (opnieuw) vast te laten zetten. Zo weet je zeker dat je voorlopig geen omkijken meer naar het dak, wat betreft de nokvorsten dan, hebt. Wanneer je vorsten nog in goede staat zijn en kunnen worden hergebruikt, zal de vakman eerst alle nokvorsten verwijderen en schoon en droog maken. Datzelfde geldt voor de bovenste rij dakpannen. Dakpannen en vorsten welke in een slechte staat verkeren, zal de vakman door nieuwe vervangen. Nadat de bovenste rij schone en droge dakpannen zijn teruggeplaatst, wordt hierop een dikke laag mortel of pasta aangebracht. Daar worden de nokvorsten in geplaatst en aangedrukt. Op deze manier ontstaat een waterdichte verbinding. Hier is dan geen sprake van een nokvorsten reparatie maar van een renovatie.

Nu we er toch zijn

Grote kans dat, wanneer je last hebt van een waterlekkage doordat nokvorsten losliggen, het om een ouder dak gaat. Laat de vakman direct even naar de rest van de staat van het dak en dakpannen kijken, ook al lijkt alles op het eerste gezicht in orde. Zeker wanneer de lekkage al enige tijd geleden optrad maar pas recent werd opgemerkt, kunnen daklatten loslaten, met scheefliggende dakpannen en nog meer waterschade tot gevolg. Dit geldt met name voor daken van 40 jaar of ouder. Voor de bevestiging van daklatten werd destijds meestaal van gewone stalen spijkers gebruikt gemaakt, die bij waterlekkage kunnen gaan roesten en loslaten. Ook bij losliggende nokvorsten ten gevolge van een storm is een inspectie door een vakman raadzaam en kan de vakman de nokvorsten vastzetten.

Onderhoud aan nokvorsten

Wanneer de nokvorsten weer stevig zijn vastgezet, wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk in een goede conditie houden. Een dak heeft in ons wisselvallige klimaat heel wat te verduren door regen, wind en temperatuurwisselingen. Regelmatig onderhoud van je nokvorsten en dakpannen zal de levensduur van jouw dak verlengen. Verwijder daarom regelmatig vervuiling, algen en mossen op het dak. Als je de middelen, kennis en durf hebt om dit zelf op een veilige manier te doen, kun je kosten besparen. Je kunt een dakreiniging of het periodieke dakonderhoud ook aan de vakman uitbesteden.
De vakman reinigt je dak met een speciale hogedrukreiniger om de dakpannen en nekvorsten niet te beschadigen. Na het reinigen kun je ervoor kiezen om de vakman een speciale en beschermende coating aan te laten brengen. De coating zorgt ervoor dat nokvorsten en dakpannen minder poreus worden. Hierdoor is het dak beter beschermd tegen mos- of algengroei.
Wil je het dakonderhoud uitbesteden aan een vakman? De kosten hiervoor bedragen tussen de € 8 en de € 20 per vierkante meter.

Waarom je het beste Zoofy kunt inschakelen voor een nokvorsten reparatie

Tegenwoordig liggen de vakmannen niet voor het oprapen en heb je eindelijk een vakman gevonden, duurt het nog maanden voordat die beschikbaar is. Gelukkig kun je via het platform van Zoofy snel en eenvoudig een vakman bij jou in de buurt boeken. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is het doorgeven van drie momenten waarop de vakman contact met jou mag opnemen. Bij het platform van Zoofy is alleen plaats voor echte professionals. De vakmannen en vakvrouwen van Zoofy scoren maar liefst een 9,2, iets waar we bij Zoofy enorm trots op zijn. Ruim 200.000 tevreden klanten gingen je al voor.
Voorrijkosten? Daar doen we bij Zoofy niet aan en de kosten van nokvorsten vastzetten hoef je pas achteraf te voldoen, als jouw klus naar volle tevredenheid is geklaard.

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 6 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code

Klussen scoren