Welke klus moet worden gedaan?
Groen dak plaatsen
Dakdekker Kosten groen dak Kostenoverzicht

Wat kost een groen dak

woensdag 28 december 2022

 

Misschien weet jij al het een en het ander over een groen dak en wil jij een groen dak aanleggen? Of overweeg je een groen dak aanleggen en wil je weten wat er allemaal bij komt kijken? Alles wat je over het aanleggen van een groen dak, de voordelen van een groen dak en de kosten groen dak aanleggen wilt weten, lees je hieronder.

Wat zijn de gemiddelde kosten groen dak?

Het laten plaatsen van een groen dak klinkt eenvoudig. Dat is het echter niet. Het is geen kwestie van een paar plantjes op het dak aanbrengen. Het dak moet voldoende sterk zijn. De vakman zal dan ook kritisch naar de bestaande dakconstructie kijken. Ook is de juiste onderlaag van belang. Zo zijn er nog meer zaken waar rekening mee moet worden gehouden. Daarom kun je deze klus het beste aan een ervaren vakman uitbesteden. Die weet exact hoe deze klus het beste kan worden aangepakt en welke materialen er voor nodig zijn. Zo weet je zeker dat jij nog jarenlang plezier van jouw groene dak hebt.
Die ervaren dakdekker regel je natuurlijk eenvoudig en snel via Zoofy.
In de onderstaande tabel kun je aflezen wat de gemiddelde prijzen van de verschillende soorten daken zijn en wat de gemiddelde levensduur ervan is.

Soort dak Gemiddelde kosten per m² Gemiddelde levensduur
PVC € 35 tot € 70 25 jaar
EPDM € 40 tot € 80 40 jaar
Sedum dak € 55 tot € 75 60 jaar
Daktuin € 100 tot € 120 60 jaar

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Boek een dakdekker »


Wat de uiteindelijke kosten groen dak gaan bedragen hangt van de volgende factoren af:

 • De kwaliteit dak van het huidige dak
 • Het soort dakdebedekking
 • Het soort groen dak
 • Het aantal vierkante meters
 • De maximale hellingshoek

De kwaliteit dak van het huidige dak

Voordat de vakman aan het plaatsen van een groen dak begint, zal hij als eerste de constructie van jouw dak controleren. Jouw dak moet uiteraard voldoende dragend zijn om een groen dak te kunnen plaatsen. Er komt immers aardig wat extra gewicht op de huidige dakconstructie te rusten. Planten, en in het geval van een daktuin struiken en bomen, hebben aardig wat gewicht. Mocht jouw dakconstructie niet voldoende stevig zijn voor het plaatsen van een groen dak, dan zal de vakman de dakconstructie moeten verstevigen en in het ergste geval geheel moeten vervangen. Daar hangt helaas dan ook een aardig prijskaartje aan vast. Voor het plaatsen van een nieuw dak betaal je gemiddeld zo´n € 90 tot € 150 per vierkante meter. Houd er rekening mee dat er een vergunning moet worden aangevraagd. Al met al zal de klus langer duren en ook duurder uitvallen.

Kosten groen dak

Groen dak laten leggen door een dakdekker »

Het soort dakbedekking

Helaas kan een groen dak niet zomaar op elke bestaande soort dakbedekking worden toegepast. Heel veel platte daken in Nederland hebben een zogenaamde bitumen dakbedekking. Omdat bitumen niet wortelbestendig is, is bitumen niet als ondergrond voor een groen dak geschikt. Er zal dan een andere onderlaag moeten worden aangebracht, bijvoorbeeld van EPDM of van PVC. Heb jij al een dakbedekking van EPDM of PVC? Laat de vakman naar de conditie ervan kijken. Zo voorkom je dat je alsnog de onderlaag binnen een aantal jaren moet laten vervangen en het groen dak opnieuw moet laten aanleggen. Houd jezelf niet voor de gek. Nu lijkt het een lage investering maar uiteindelijk zijn de kosten op de lange duur hoger. Mogelijk kom je voor een tegemoetkoming in de kosten in aanmerking middels een groen dak subsidie.

Het soort groendak

Er zijn twee soorten groene daken die je kunt laten aanleggen, namelijk een sedum dak of een daktuin.

Het sedum dak

Bij het realiseren van een sedum dak krijg je een dak met voornamelijk vetplanten. Groot voordeel van een sedum dak is dat het relatief licht van gewicht is. Het kan verder goed tegen langdurige droogte maar is ook in staat om in korte tijd relatief veel water op te nemen. Twee eigenschappen die een sedum dak met de huidige klimaatveranderingen met hete, droge periodes en langdurige, heftige regenval zeer geschikt maken. Een sedum dak draagt verder aan verbetering van de isolatiewaarde van je dak bij. Dit zul je in de lagere stookkosten terug zien.

Groen dak laten leggen door een dakdekker »

De daktuin

Heb jij een plat dak of een dakterras ter beschikking en wordt je het liefste omringd door veel groen? Dan is de daktuin waarschijnlijk helemaal jouw ding. Een tuin op je dak. De vakman zal als eerste controleren of je dakconstructie sterk genoeg is. Met het plaatsen van bomen, struiken en planten kan de belasting soms wel oplopen tot zo‘n 500 kilo per vierkante meter. Door de controle en na het aanbrengen van eventuele versteviging van de dakconstructie weet je zeker dat het dak niet door al dat groen bezwijkt. Met de aanleg van een daktuin creer je een extra buitenruimte. Dat is niet alleen ontzettend genieten, maar tegelijk ook een waardevermeerdering van je woning.
Uiteraard is de vakman, die je natuurlijk snel en eenvoudig via Zoofy boekt, langer met de aanleg van een daktuin bezig dan met de aanleg van een sedum dak. Struiken en bomen zijn ook duurder in aanschaf dan vetplanten (sedum). Onder aan de streep bedragen de kosten voor een daktuin dan ook meer dan voor een sedum dak.

Het aantal vierkante meters

Wil je een groen dak realiseren en moet ook de ondergrond worden vervangen, bijvoorbeeld omdat die van bitumen is? Dan moet je rekening met dubbele kosten houden, namelijk voor zowel een nieuwe ondergrond van PVC of EPDM en voor het aanleggen van je groene dak zelf. Hoe groter je dakoppervlak is, des te hoger kunnen deze kosten oplopen. Een groen dak is nu eenmaal een flinke investering, maar je krijgt er dan ook heel veel voor terug. Verderop zetten we alle voordelen van een groen dak nog even voor je op een rijtje.

Maximale hellingshoek

Idealiter wordt een groen dak op een plat dak aangelegd dat niet helemaal in de schaduw ligt. Onder deze omstandigheden droogt het groene dak minder snel uit dan wanneer het op een hellend dak wordt geplaatst. Water op een plat dak loop minder snel weg dan water op een hellend dak. Niet getreurd want ook op een hellend dak kan een groen dak worden gerealiseerd. Daar heeft de vakman vanaf een hellingsgraad van 35 graden wel extra materiaal voor nodig om het dak goed mee te kunnen verankeren. Wanneer de hellingsgraad van jouw dak meer dan 60 graden bedraagt kun je helaas geen groen dak laten aanbrengen. Het laten aanleggen van een groen dak op een hellend dak is duurder dan een groen dak op een plat dak laten aanbrengen.

Boek een dakdekker

De voordelen van het laten aanbrengen van een groen dak

Een groen dak heeft veel voordelen, zowel op ecologisch, economisch en maatschappelijk vlak.

absorptie van water

De planten, het substraat en de drainage op je dak absorberen het regenwater. Het regenwater wordt gezuiverd en vertraagd naar de riolering afgevoerd. De planten zorgen voor de verdamping van het regenwater. Dat heeft een gunstige werking op een constant niveau van het grondwaterpeil, wordt het riool niet overbelast en worden daaruit volgende overstromingen teruggedrongen.

Schonere lucht

Doordat de planten op je groene dak fijnstof uit de lucht filteren en CO2 in zuurstof omzetten, draagt een groen dak bij aan luchtzuivering en dus een beter klimaat.

Verlagen van de omgevingstemperatuur

De planten op je groene dak absorberen het zonlicht voor 50%. 30% van het zonlicht wordt gereflecteerd. Dat betekent dat je airconditioning een standje lager of zelfs uit kan. Dat is goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu. Heb je een stadswoning? Dan draagt jouw groene dak bij aan een verlaging van de buitentemperatuur van 3°C.

Groen dak laten leggen door een dakdekker »

Vermindering van omgevingsgeluid

Jouw groene dak werkt als een geluidsbarrière. Het absorbeert zowel binnen als buiten geluiden en zorgt voor een rustigere omgeving.

Verlenging van de levensduur van het dak

Omdat een groen dak bescherming biedt tegen allerlei weersinvloeden zoals wind, regen, zon en temperatuurwisselingen, verdubbelt of verdrievoudigt het de levensduur van je dak tot 60 jaar of meer. Een investering in een groen dak heb je gemiddeld binnen acht tot 20 jaar terugverdiend.

Waardevermeerdering

Door een verlengde levensduur van het dak, de besparing op de energiekosten en de duurzame en natuurlijke uitstraling van je woning, ontstaat er een waardervermeerdering van je woning.

Verhoging biodiversiteit

De planten op jouw groene dak bevorderen de leefomgeving van insecten, vlinders en vogels, zeker wanneer je een stadswoning hebt.

Verhoging brandveiligheid

Van nature bevatten planten veel vocht. Wanneer je een groen dak hebt, dient die als een natuurlijke, brandwerende laag op je woning.

Groen dak laten leggen door een dakdekker »

Groen dak subsidie

Mocht je de kosten voor het aanleggen van een groen dak wellicht wat aan de hoge kant vinden, veel provincies, gemeentes en waterschappie verlenen subsidie voor het aanleggen van een groen dak. Soms kan deze subsidie tot wel € 40 per vierkante meter oplopen. Dan zijn de kosten voor het aanschaffen van een groen dak een stuk lager.
Of je voor subsidie in aanmerking komt en aan welke voorwaarden je moet voldoen verschillen per gemeente (waterschap, provincie). Informeer bij je eigen gemeente of bezoek energiesubsidiewijzer.nl

Waarom Zoofy voor het laten aanleggen van een groen dak?

Een groen dak betekent heel veel voordelen maar anderzijds ook een behoorlijke investering. Voor deze klus wil je dan ook alleen de beste vakman boeken. Dat kan snel en eenvoudig via Zoofy. Want alleen de allerbeste vakmannen zijn bij het platform van Zoofy aangesloten. Met gepaste trots kunnen we zeggen dat onze vakmannen gemiddeld met een 9,2 worden gewaardeerd. Hoe je met snel met deze vakman in contact komt? Het enige wat je hoeft te doen is drie momenten op te geven waarop de vakman met jou contact kan opnemen. Voorrijkosten worden niet in rekening gebracht en betalen doe je achteraf als de klus is geklaard met iDeal of een Tikkie.

Boek een dakdekker

Andere prijsgidsen
Wat kost een nieuwe groepenkast
Dakgoot repareren kosten
kosten hr++ glas inclusief plaatsen
Kosten gasleiding aanleggen
Kosten dakpannen leggen
Kosten keuken demonteren
Kosten dak vervangen

Waarom Zoofy?

 • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • ✓De plek voor jouw spoedklus!
 • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
 • ✓Geen voorrijkosten
 • ✓De laatste aanvraag was 13 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

 • Doe je klusaanvraag
 • Melding naar vakmensen
 • Vakman komt langs
 • Betaal via QR code

Klussen scoren