Zoek hier je klusje
Gasloon wonen - van het gas af
Woning verduurzamen

Gasloos wonen kosten

dinsdag 04 oktober 2022

Gasloos wonen. Momenteel een „hot“ item met gasprijzen die het plafond nog niet bereikt lijken te hebben. Overweeg je het om van gas op een andere manier van verwarmen over te stappen of wil je zelfs helemaal van het gas af? In dit blog zetten we graag uiteen hoe je dit kunt regelen, wat de alternatieven zijn en wat de eventuele kosten van gasloos wonen bedragen.

Waarom een overstap naar gasloos wonen?

Voordat de oorlog tussen de Oekraïne en Rusland uitbrak en de gasprijs de pan uitrees, lag er al een klimaatakkoord. Daarin is bepaald dat wij Nederlanders massaal van het gas afmoeten om de uitstoot van CO2 te verminderen, waarbij het streven was dat in 2030 een derde van de huishoudens gasloos zouden zijn. Twintig jaar later, dus in 2050, zouden zelfs alle huishoudens van het gas af moeten zijn.

Een woning zonder gas, wat nu?

Wie geen gas meer in de woning ter beschikking heeft, moet uiteraard voor alternatieven (laten) zorgdragen. De volgende zaken zijn van belang om gasloos te kunnen wonen:

Een alternatief voor de traditionele CV-installatie op gas. Dat kan lagetemperatuurverwarming zijn. Het water in het verwarmingssysteem wordt dan van 35°C tot °55 verwarmd. Denk aan wandverwarming, vloerverwarming en lagetemperatuurradiatoren.

Voor deze zogeheten lagetemperatuurverwarming kun je gebruik maken van een volledig elektrische warmtepomp. Laat je goed voorlichten en kies het juiste type warmtepomp, er zijn er momenteel vijf.

Een ander alternatief voor een CV-installatie op gas is een pelletketel (niet te verwarren met een pelletkachel). In plaats van gas, wordt de pelletketel met pellets gestookt. Een pelletketel kan met zonnepanelen, een houtkachel en een buffervat worden gecombineerd. Het is een duurzame maar ook vrij dure oplossing. Voor de aanschaf van een pelletketel kun je wel gebruikmaken van een goedkope duurzaamheidslening.

Vanzelfsprekend moet je woning goed geïsoleerd zijn. Denk hierbij aan vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie en HR+++ isolatieglas.
Moeten er aan jouw woning isolerende maatregelen worden uitgevoerd? De vakmannen van Zoofy zijn erg kundig en ervaren in het aanbrengen van alle vormen van isolatie.

Wanneer je woning goed is geïsoleerd, moet je woning ook goed kunnen ventileren middels een ventilatiesysteem, het liefst met warmteterugwinning. Er kan ook met behulp van ventilatieroosters worden geventileerd.

Het laten aanbrengen van zonnepanelen, bijvoorbeeld via Zoofy, is niet alleen rendabel, maar bovendien een duurzame keuze. Zonnepanelen worden tegenwoordig op een milieuvriendelijke manier geproduceerd, zijn bijna volledig recyclebaar en veroorzaken geen CO2-uitstoot. Met zonnepanelen kan eventueel toekomstig toenemend energieverbruik worden opgevangen.

Wie van het gas af gaat en tot dat moment op gas kookte, moet op een inductiekookplaat overstappen. De vakmannen van Zoofy komen die graag monteren en aansluiten en zonodig de meterkast hiervoor aanpassen.

Gasloos wonen zoofy kosten

Wat kost gasloos wonen?

In onderstaande tabel worden een aantal prijsvoorbeelden van gasloos wonen gegeven. Aan deze prijsvoorbeelden van woningen met verschillende energielabels, uitgevoerd door de Vereniging Eigen Huis, kunnen geen rechten worden ontleend. Per categorie staat aangegeven welke maatregelen nodig zijn om gasloos te wonen.
Gemiddeld genomen liggen de kosten voor een gasloze woning volgens actuele berekeningen van de Vereniging Eigen Huis tussen de € 17.000 en de € 30.000. Voor een gemiddeld gezin komen deze kosten op ongeveer € 20.000 uit. Essent noemt zelfs gasloos wonen kosten van € 40.000.

Woningen met het energielabel A en B

• Zelfstandig werkende warmtepomp, passend bij de nieuwe isolatiewaarde van de woning
Radiatoren die geschikt zijn voor lagetemperatuurverwarming op de eerste etage
• Tien zonnepanelen (geldt niet voor appartementen)

Woningen met het energielabel C en D

• Zelfstandig werkende warmtepomp, passend bij de nieuwe isolatiewaarde van de woning
• Radiatoren die geschikt zijn voor lagetemperatuurverwarming op de eerste etage
• Spouwmuurisolatie
Vloerverwarming begane grond
• HR++ isolatieglas
• Tien zonnepanelen (geldt niet voor appartementen)

Woningen met het energielabel E, F en G

• Zelfstandig werkende warmtepomp, passend bij de nieuwe isolatiewaarde van de woning
• Radiatoren die geschikt zijn voor lagetemperatuurverwarming op de eerste etage
• Spouwmuurisolatie
• Dakisolatie
• Vloerverwarming begane grond
• HR++ isolatieglas
• Tien zonnepanelen (geldt niet voor appartementen)

Wanneer je door je energieleverancier daadwerkelijk van het gas wordt losgekoppeld, kreeg je tot voor kort daarvoor doorgaans een gepeperde rekening. Bedragen vanaf € 1.000 waren niet ongewoon. Om gasvrij wonen te stimuleren, hoef je niet meer te betalen voor het veilig verwijderen van je gasaansluiting.

In de onderstaande tabel kun je per energielabel en soort woning enkele voorbeelden aflezen. Zo zie je wat de investeringskosten zijn en wat de besparing is wanneer je van het gas af gaat. In de tabel is rekening met een x bedrag aan subsidie gehouden. De subsidie bestaat uit zowel de investeringssubsidie duurzame energie (warmtepomp) en btw-aftrek (zonnepanelen).

Een appartement van 90m2)
Energielabel Eigen investering Subsidiebedrag Energiebesparing op jaarbasis
B € 7.150 €1.900 € 75
C en D € 16.950 €1.900 € 180
E en F € 17.150 €1.900 € 450
Een tussenwoning van 125m2)
Energielabel Eigen investering Subsidiebedrag Energiebesparing op jaarbasis
A en B € 11.950 € 2.650 € 600
C en D € 20.650 € 2.650 € 900
E en F € 28.600 € 2.650 € 1.650
Een vrijstaande woning van 160m2)
Energielabel Eigen investering Subsidiebedrag Energiebesparing op jaarbasis
A en B € 13.350 € 2.650 € 700
D € 30.800 € 2.650 € 1.350
F en G € 38.800 € 2.650 € 2.500

Zaken waar je rekening mee dient te houden

Reken jezelf niet rijk. De overheid is nog niet erg scheutig met het verstrekken van subsidies voor de aanpassingen die nodig zijn om je woning gasloos te maken. Momenteel wordt er alleen een investeringssubsidie voor duurzame energie verstrekt voor het aanschaffen van een warmtepomp en is er btw-aftrek bij aanschaf van zonnepanelen. Waar je wel aanspraak op kunt maken is het lagere btw-tarief van 9% voor het plaatsen van isolatieglas en isolatiemateriaal (let op, niet op de materialen zelf).

Misschien krijg je ook minder subsidie dan waar je op had gerekend. Sommige subsidiepotjes zijn al snel leeg. Wellicht kom je pas bij een volgende ronde weer voor subsidie in aanmerking.
Houd ook voor ogen dat je niet alle investeringen kunt terugverdienen.

Een warmtepomp, het is even wennen

Een warmtepomp werkt op een andere manier dan een CV-installatie. Een CV-installatie wekt de warmte zelf op. Een warmtepomp haalt warmte uit de bodem, het grondwater of de lucht. Je woning warmt vanwege de lage aanvoertemperatuur van de warmtepomp, minder snel op. Dat is even wennen en vergt enige aanpassing. Warmtepompen worden bovendien nog relatief kort toegepast en de techniek is nog vrij nieuw. Mogelijk moet je daardoor vaker een beroep op een specialist doen dan je voorheen (met je CV-ketel) gewend was.

Alles op zijn tijd

Neem niet zomaar overhaaste beslissingen. Als je net een dure (en zuinige) CV-ketel hebt geïnstalleerd is het weggegooid geld om die direct weer te vervangen door een hele dure warmtepomp.
Schakel eventueel een duurzaamheidsadviseur in, die de situatie bij jou komt opnemen en je van advies kan dienen.

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 7 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code