Zoek hier je klusje
Woning verduurzamen door isolatie
Woning verduurzamen

Huis verduurzamen de kosten

dinsdag 03 januari 2023

Verduurzamen. Dat is niet alleen hip en hot, maar ook van groot belang voor mens en natuur. In dit artikel gaan we in op duurzaam wonen en wat het kost om een woning te verduurzamen.

Duurzaam, wat betekent dat eigenlijk?

Het begrip duurzaam wil zeggen dat producten, materialen of zaken op een manier zijn verkregen die de natuur en het milieu zo min mogelijk belasten. Denk aan zaken die niet aan bederf of slijtage onderhevig zijn of bronnen zoals waterkracht, wind- en zonne-energie.

Duurzaam wonen, steeds belangrijker

In dit kader is een duurzame woning een woning die niet, heel weinig of zelfs een positief effect heeft op het milieu. Er zijn verschillende manieren waarop je je woning kunt verduurzamen. Veel mensen hebben schijnbaar geen idee van de mogelijkheden waarop je dit kunt doen. Daarom benoemen we hieronder een aantal manieren. Voorbeeld: wie zijn woning isoleert, hoeft minder te stoken. Daardoor worden er minder schadelijke stoffen uitgestoten en wordt er minder van fossiele brandstoffen gebruik gemaakt. Isoleren heeft dus niet alleen een positief effect op het milieu. Door lagere prijzen vaart je portemonnee er wel bij en het woont veel comfortabeler.
Je huis verduurzamen kun je op veel manieren en op veel vlakken. Van waterbesparende douchekop tot standby-killers. Alle beetjes baten. Maar de meest effectieve maatregelen zijn het isoleren van je woning in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen. Wanneer je daarnaast ook nog eens kiest voor HR+++glas, heb je bovendien ook nog eens een hele veilige woning.
Duurzame woningen zijn absoluut gewild. Alle investeringen die je doet om je huis duurzaam te maken, leiden zonder meer tot een waardevermeerdering. Bovendien kun je soms wel tot duizenden euro’s op je energierekening besparen. Dat betekent lagere prijzen (maandlasten) en een hoger budget voor andere leuke dingen.

Isoleren gaat voor installeren

De allereerste maatregel op weg naar een duurzame woning is isoleren. Een huis waar de warmte via naden, kieren, dak, muren of vloeren gewoon weer verdwijnt, is lood om oud ijzer.
Door je huis te laten isoleren, hoef je in de winter minder te stoken en blijft je huis in de zomer juist lekker koel. Bijkomend voordeel is dat je meestal ook minder geluidsoverlast hebt. De volgende manieren van isolatie zijn aan te bevelen.

Spouwmuurisolatie

Een effectieve en eenvoudige manier om de muren van (oudere) woningen te isoleren is middels spouwmuurisolatie. In de spouw, de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuren, wordt dan een isolatiemiddel gespoten. Deze werkzaamheden vinden van buitenaf plaats, je merkt er binnen in huis niets van. Volgens Milieu Centraal is spouwmuurisolatie de goedkoopste manier om de gevels van je woning te isoleren en heb je je investering na ongeveer drie jaar terugverdiend.

Soort woning Bedrag investering Besparing op jaarbasis
Appartement € 1.000 € 320
Tussenwoning € 2.200 € 800
Vrijstaande woning € 3.200 € 1.300

Dakisolatie

Wist je dat de meeste warmte via het dak verloren gaat? Soms is het warmteverlies wel 30%, een percentage oftewel honderden Euro´s die je liever op je energiekosten bespaart. Daarom is het isoleren van je dak, dat doorgaans van binnenuit gebeurt, een goede investering, die je snel weer terugverdient. Misschien wil je van de ruimte onder het dak direct een extra kamer maken. Is jouw woning vóór 1991 gebouwd? Dan is de kans groot dat het dak niet (goed) is geïsoleerd.

Isoleren van Bedrag investering Besparing op jaarbasis
Schuin dak € 4.500 € 450 tot € 800
Plat dak € 3.200 € 700

Vloerisolatie

Ook via een ongeïsoleerde vloer gaat vaak veel warmte verloren, soms wel zo´n 15%. Door het laten aanbrengen van vloerisolatie, verdwijnt de meeste tocht en voelt de vloer niet meer koud aan. Het comfort in je woning neemt toe en het energieverbruik daalt. Daarnaast zal de luchtvochtigheid in je woning dalen.
Bij aanwezigheid van een kruipruimte kan er via de onderkant van de vloer worden geïsoleerd. In andere gevallen kan de vloer van bovenaf worden geïsoleerd.

Glasisolatie

Heeft jouw woning nog enkel glas of (verouderd) dubbel glas? Alleen het isoleren met HR++(+)glas is een goede manier van isoleren. Met dit zogenaamde hoogrendementglas, blijft de warmte binnenshuis en, bijkomend voordeel, wordt geluidsoverlast verminderd. Laat je wel goed adviseren, bijvoorbeeld door de professionals die je via Zoofy inschakelt. Soms is het raadzaam ook de kozijnen te vervangen door isolerende kozijnen die van een dubbele kierdichting zijn voorzien. De investering verdien je gemiddeld in 15 jaar terug.

Soort glas Bedrag investering Besparing jaarbasis t.o.v. enkel glas
HR++ (in bestaand kozijn) € 3.000 tot € 4.500 € 380 tot €550
HR+++ (in combinatie met isolerend kozijn) € 10.000 tot € 15.000 € 500 tot €700

Installeer zonnepanelen

Zonnepanelen leveren op een uitermate milieuvriendelijke manier energie. Daarmee wordt de CO2-uitstoot nog verder omlaag gebracht. Zelfs op bewolkte dagen wordt daglicht nog in energie omgezet. Ondanks het verdwijnen van de salderingsregeling in 2023, is het een aantrekkelijke maatregel om je huis te verduurzamen. Door de enorme groei van de markt in zonnepanelen, is het aanbod groot en divers en de prijzen gunstiger. Bovendien kun je betaalde btw via de Belastingdienst terugkrijgen.
Kies enkel voor blauwe of zwarte zonnepanelen, die leveren het hoogste rendement op. De vakmannen (en vrouwen) van Zoofy hebben veel expertise op het gebied van de plaatsing van zonnepanelen en kunnen je adviseren of jouw dak hiervoor geschikt is.
Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te voordeliger ben je natuurlijk uit. Wie bijvoorbeeld in 10 zonnepanelen á € 5.400 investeert, krijgt € 900 aan btw terug en bespaart € 500 per jaar. De terugverdientijd is hier slechts zeven jaar.

Je woning verduurzamen? Zo verloopt het het beste

Veel mensen willen om diverse redenen niet aan het treffen van energiebesparende maatregelen beginnen. Zie het echter positief (het glas is half vol in plaats van half leeg).
Verduurzamen is geen financiële belemmering, maar levert juist een kostenbesparing op. Veel isolatiemaatregelen komen voor subsidie in aanmerking. Heb je zelf geen geld beschikbaar? Misschien kun je voordelig je hypotheek verhogen of kom je voor een zogenaamde duurzaamheidslening in aanmerking.
Geen ergernissen meer over tocht of een koude vloer, je woning wordt weer comfortabel.
Een verduurzaamde woning heeft bovendien een hogere marktwaarde.

Kosten huis verduurzamen

De exacte kosten huis verduurzamen zijn niet te noemen. De kosten zijn sterk afhankelijk van je wensen, je budget, het type woning en bouwjaar en welke maatregelen je wilt treffen. Verdiep je dus van te voren goed in deze zaken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bovenstaand hebben we al een aantal prijzen genoemd.
Verder is het ineens uitvoeren van diverse maatregelen vaak voordeliger. Daarnaast heb je maar een keer te maken met eventuele overlast en rommel van de verbouwing. Hoewel je voor rommel, wanneer je een professional via Zoofy inschakelt, niet bang hoeft te zijn.
Natuurlijk kun je ook langs de weg van de geleidelijkheid beginnen met het nemen van energiebesparende maatregelen. Dat kan variëren van spaarlampen, de aanschaf van slimme apparatuur tot korter douchen. Uiteindelijk helpen alle kleine beetjes.

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 13 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code

Klussen scoren