Zoek hier je klusje
Zonneboiler plaatsen
Woning verduurzamen

Zonneboiler kosten

woensdag 28 december 2022

Voor niks gaat de zon op. Daar moet je dus vooral je voordeel mee doen, bijvoorbeeld door het aanschaffen en laten installeren van een zonneboiler. Een zonneboiler namelijk een duurzame investering, waarmee je flink op de kosten van gas kunt besparen. In dit artikel leggen we je graag uit hoe een zonneboiler werkt en wat de voordelen zijn. We geven je wat prijsvoorbeelden en tips wie je het beste voor het installeren van een zonneboiler kunt inschakelen.

Wat is een zonneboiler en hoe werkt het?

Een zonneboiler maakt gebruik van zonlicht om water te verwarmen. Dit warme water kun je gebruiken om te douchen of te koken.
Een zonneboiler bestaat standaard uit een drietal onderdelen:
• De zonnecollector
• Het voorraadvat (de boiler)
• De naverwarmer

De zonnecollector

Een zonnecollector is niets anders dan een plaat die op het dak wordt geplaatst en die het zonlicht opvangt. Je kunt het een beetje met een zonnepaneel vergelijken. Het is een buizensysteem met vloeistof, dat op een voorraadvat is aangesloten. De verhitte vloeistof (temperaturen tot 90 graden mogelijk) verwarmt vervolgens via het buizensysteem het water in het voorraadvat. Er zijn twee soorten zonnecollectoren:
• De vlakke plaat zonnecollector
• De vacuümbuis zonnecollector
De vlakke plaat zonnecollector is een paneel met een plaat die warmte absorbeert én in het paneel vasthoudt. Via een buizensysteem wordt het verhitte water naar het voorraadvat vervoerd. De vlakke plaat zonnecollector is goedkoper dan de vacuümbuis zonnecollector, maar heeft bij lagere buitentemperaturen een minder hoog rendement.
De vacuümbuis zonnecollector werkt hetzelfde als de vlakke plaat zonnecollector. Het verschil zit in de speciale coating van het buizensysteem. Daardoor kan de warmte langer worden vastgehouden. Daarnaast zit de vloeistof in een vacuüm, waardoor nog eens een extra isolerende werking ontstaat. Daarom is de vacuümbuis zonnecollector ten opzichte van de vlakke plaat zonnecollector, duurder. Op koudere dagen heb je echter een hoger rendement. Daardoor hoeft de naverwarmer (hierover verderop meer) minder vaak ingeschakeld te worden.
Verder is er keuze uit een drukgevuld systeem of een terugloopsysteem.
Bij een drukgevuld systeem staat de vloeistof, die altijd in het volledige buizenstelsel zit, onder druk. De vloeistof bevat ook antivries, omdat de vloeistof niet mag bevriezen. Dat maakt dit systeem iets duurder maar is een goede keuze wanneer de zonnecollector niet vlak boven de boiler (het voorraadvat) zit.
Bij een terugloopsysteem bevindt de vloeistof zich, wanneer de boiler niet in werking is, in een opslagvat. Antivries is niet nodig, waardoor het onderhoud van dit systeem relatief gezien goedkoper is.

De boiler (het voorraadvat)

De boiler, die in verschillende maten verkrijgbaar is, wordt gevuld met leidingwater. De boiler en de zonnecollector zijn via het buizensysteem met elkaar verbonden. De verhitte vloeistof van de zonnecollector zorgt ervoor dat het water in de boiler op temperatuur blijft totdat je het nodig hebt. Er is dus altijd direct warm water beschikbaar.

De naverwarmer

Helaas schijnt het zonnetje nooit 365 dagen per jaar. Op bewolkte dagen heeft een zonnecollector een lager rendement dan op zonnige dagen. Om ervoor te zorgen dat je altijd over voldoende warm water kunt beschikken, is je zonneboiler op een zogenaamde naverwarmer aangesloten. Meestal is dat je CV-ketel. Die zorgt ervoor dat, wanneer het water in de boiler niet warm genoeg is, het water op de juiste temperatuur wordt gebracht én wordt gehouden.

Andere opties

Hoewel ze in Nederland minder worden toegepast, vermelden we toch even de compacte zonneboiler, die vooral geschikt is voor zonnige klimaten. Bij een compacte zonneboiler is geen aparte boiler nodig. De watervoorraad zit bij de zonnecollector, die daardoor wel wat zwaarder en hoger is.
Met een zonneboilercombi kun je ook je huis verwarmen. Deze boiler bevat dus een geïntegreerde cv-ketel, die ook de centrale verwarming aanstuurt. In Nederland wordt dit echter meestal in combinatie met een warmtepomp gedaan.

Wat kost een zonneboiler?

Wil je overgaan tot het aanschaffen en laten installeren van een zonneboiler maar heb je geen idee wat een zonneboiler kosten gaat? Je hebt al een zonneboiler in huis vanaf € 2.000. Dat bedrag is inclusief de installatie (die je het beste aan een van de professionals van Zoofy kunt overlaten). Hoe hoger het aantal gewenste liters warm water, hoe hoger de kosten zullen oplopen. Als vuistregel kun je ervan uitgaan dat de warmwaterbehoefte per persoon 50 liter bedraagt.
In de onderstaande tabel hebben we een aantal prijsvoorbeelden voor je opgenomen.

Gemiddeld inhoud/aantal liter Aantal zonnecollectoren Gemiddelde kosten inclusief installatie Gemiddelde besparing gasverbruik per jaar
100 liter 1 € 2.200 - € 2.600 100 m3
100 liter 2 € 2.800 - € 3.400 135 m3
200 liter 2 € 3.400 - € 3.800 185 m3
300 liter 3 € 4.800 - € 5.600 285 m3


Als je een zonneboiler gaat kopen, kun je de kosten van de investering in de zonneboiler, doordat je op je energierekening bespaart, binnen 10 jaar terugverdienen.

Vraag subsidie aan

De overheid stimuleert huiseigenaren in het treffen van duurzame maatregelen. Daarom kun je voor het aanschaffen van een zonneboiler subsidie aanvragen. De subsidieregeling hiervoor is zelfs met ingang van 1 januari 2022 verruimd. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om voor deze subsidie in aanmerking te komen. Zo moet de woning jouw eigendom zijn, moet je zelf in de woning wonen en moet er uiterlijk binnen 12 maanden na het installeren van de zonneboiler subsidie zijn aangevraagd. Op de website van de Rijksoverheid staan alle voorwaarden en via de ISDE-rekentool van de Rijksoverheid kun je berekenen op hoeveel subsidie je mag tellen.

Het plaatsen van de zonneboiler

Het plaatsen van de zonnecollector en de boiler, kun je het beste aan een specialist overlaten. Schakel hiervoor met een gerust hart de vakmensen van Zoofy in, die veel ervaring hiermee hebben. Er zijn namelijk een aantal factoren waar rekening mee gehouden dient te worden om een optimale werking te kunnen garanderen.

De ruimte op het dak

Belangrijk is dat de zonnecollector zo min mogelijk schaduw vangt. Verder mag de zonnecollector niet over de rand uitsteken en mag niet te dicht bij de rand worden geplaatst.

De hellingshoek en de richting van de zonnecollector

Wanneer de zonnecollector op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten staat gericht, is dit het meest optimale standpunt voor de zon. Wat betreft de hellingshoek, moet een hoek tussen de 20 en 60 graden worden aangehouden.

Voldoende ruimte voor het zonneboilersysteem

Er is niet alleen voldoende ruimte op het dak nodig voor de zonnecollector, ook het voorraadvat (boiler) heeft ruimte nodig. De grootte hiervan is van je warmwaterverbruik afhankelijk. Het kan een vat van 80 tot 300 liter zijn. Naast de plek voor de boiler zelf, is er nog wat extra ruimte nodig. Met extra ruimte rondom de boiler is toekomstig onderhoud veel eenvoudiger uit te voeren.

De voordelen van een zonneboiler

Met de aanschaf van een zonneboiler bespaar je niet alleen flink op de energiekosten, je woning zal hierdoor ook meer waard worden. Een zonneboiler is daarnaast onderhoudsvriendelijk, duurzaam en milieuvriendelijk.

Laat je zonneboiler installeren door Zoofy


Om van een goede en optimale werking verzekerd te zijn, kun je voor deze klus het beste een professional via Zoofy inschakelen, omdat bij het platform van Zoofy alleen plaats is voor de allerbeste vakmensen. Die scoren gemiddeld maar liefst een 9,2. Je vindt via Zoofy altijd snel een vakman of vakvrouw bij jou in de buurt.

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 13 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code

Klussen scoren