Welke klus moet worden gedaan?
thuis batterij
Woning verduurzamen Kostenoverzicht thuisbatterij

Kosten thuisbatterij plaatsen

maandag 19 december 2022

Het is allemaal geen hogere wiskunde. Uiteindelijk wil iedereen besparen op zijn of haar energierekening. Parallel daaraan staat natuurlijk een zo efficiënt mogelijk gebruik van je energie zoals stroom. Dat kun je doen door zo min mogelijk stroom te gebruiken maar ook door het laten installeren van een zogenaamde thuisbatterij. Dit is echter alleen interessant wanneer je woning al van zonnepanelen is voorzien of je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen. Dat is sowieso het overwegen waard (zie ook zonnepaneel plaatsen). In dit artikel geven we je graag meer informatie over een thuisbatterij. Zo kom je te weten wat een thuisbatterij precies is en wat de kosten thuisbatterij zouden kunnen bedragen. Lees snel verder.

Thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen

Wie zonnepanelen heeft, kan geheel of gedeeltelijk in de eigen energiebehoefte (stroom) voorzien. Als je zonnepanelen meer stroom leveren dan je op dat moment gebruikt, wordt die stroom aan het energienet teruggegeven. De door jou teruggeleverde stroom wordt verrekend met de geleverde stroom (het zogenaamde salderen). Als je echter méér stroom levert dan je afneemt, krijg je hiervoor een lagere vergoeding. Dit is de zogenaamde terugleververgoeding, die nog tot 2025 van toepassing. Het afschaffen van deze regeling heeft mede te maken met een gebrek aan opslagcapaciteit voor het overschot aan teruggeleverde stroom bij de energieleveranciers

In plaats van dit overschot aan stroom te goedkoop aan je energieleverancier terug te leveren, kun je ervoor kiezen om een thuisbatterij te laten installeren. Daarmee kan je je eigen opgewekte zonne-energie opnieuw gebruiken. Des te minder dure stroom je bij je energieleverancier afneemt, dus hoe meer je je eigen geproduceerde stroom gebruikt, des te rendabeler je zonnepanelen zijn. Daarnaast is het een geruststellende gedachte om te weten dat je op het gebied van elektriciteit bijna geheel zelfvoorzienend bent.

Met een thuisbatterij kun jij de zonne-energie opslaan. Op het moment dat je zonnepanelen niet veel of helemaal geen energie opleveren, bijvoorbeeld op een bewolkte dag of omdat het avond is, biedt een thuisbatterij uitkomst. Een thuisbatterij kan dan inspringen door de opgeslagen (gratis) stroom af te geven. Je elektrische apparaten worden dan door de thuisbatterij van stroom voorzien.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij kun je als het ware vergelijken met een hele grote powerbank. Uiteraard is de capaciteit van zo’n thuisbatterij vele malen groter dan die van de gemiddelde powerbank. De gelijkstroom wordt met een bidirectionele omvormer in wisselstroom omgezet.Helaas kan een thuisbatterij niet onbeperkt energie opslaan. Denk aan enkele dagen stroom. Je laadt je thuisbatterij met de opgewekte stroom van met je zonnepanelen op.

Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij dan?

Met een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen, heb je tot wel de helft minder aan dure, door je energieleverancier geleverde, energie nodig. Je kunt vaak de hele dag door van je eigen, ecologisch opgewekte zonnestroom gebruik maken.
Een ander voordeel is dat je in het geval van een stroomstoring, je automatisch op je eigen stroom, die door je thuisbatterij wordt geleverd, kunt overschakelen.
Een fijne gedachte dat je je zakelijke en privé werkzaamheden in het geval van een stroomstoring, gewoon kunt voortzetten.

Kosten thuisbatterij

Thuisbatterijen zijn nog niet heel lang op de markt. Daarnaast is het een innovatief product. Daarom zijn de prijzen van een thuisbatterij nog aan de hoge kant. Houd rekening met bedragen die tussen de € 6.000 en € 8.000 liggen. De hoogte vande kosten thuisbatterij is met name afhankelijk van de capaciteit en het gekozen model.

Hoewel je in buurland België voor de thuisbatterij premie (een bedrag tot € 1.725,00) in aanmerking komt, is er in Nederland voorlopig nog geen subsidie mogelijk op een thuisbatterij. Naar verwachting is dat wel op korte termijn (2023 of 2024) het geval, waardoor de kosten thuisbatterij lager zullen uitvallen.

Een thuisbatterij installeren, hoe lang duurt dat?

Gemiddeld genomen neemt een thuisbatterij installeren tussen de vier en de acht uur in beslag. De uiteindelijk duur ervan hangt van de volgende factoren af:
• De soort thuisbatterij
• De laadregelaar
• Hoe complex de bedrading in jouw woning is
Houdt er (voor de laatste keer) rekening mee dat je tijdens de installatie van een thuisbatterij het dus een paar uurtjes zonder stroom moet stellen.

Waarom je een thuisbatterij het beste door de vakman van Zoofy kunt laten installeren

De vakmannen en vakvrouwen van Zoofy hebben ruime ervaring met een thuisbatterij installeren. Zo moet een thuisbatterij op een koele en ruim plek worden geplaatst, bijvoorbeeld in een technische ruimte, garage of kelder. Een thuisbatterij kan ruim 100 kilo wegen, iets waar bij plaatsing aan een muur of wand terdege rekening mee moet worden gehouden.
De omvormer moet op de meterkast worden aangesloten. Het omschakelrelais zorgt ervoor dat de thuisbatterij je tijdens een stroomstoring van stroom voorziet.
De vakman zal de bedrading van de verschillende onderdelen van de thuisbatterij met de meterkast gaan verbinden.
Zodra de installateur daarmee klaar is, moet de thuisbatterij nog worden ingesteld, bijvoorbeeld op welke tijdstippen er moet worden opgeladen of juist worden ontladen. Zo moet de automatische overname van de stroomlevering bij een stroomstoring worden ingesteld.
De meeste thuisbatterijen werken overigens met een mobiele applicatie zoals een app. De programmering kun je dan met je smartphone wijzigen.

Andere verduurzamingsklussen

Dak isoleren
Kieren dichten

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 2 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code