Welke klus moet worden gedaan?
zonnepanelen plaatsen
Woning verduurzamen

Kosten van zonnepanelen en opbrengsten

donderdag 15 februari 2024

Zonnepanelen: slimme investering voor een duurzame toekomst

Steeds meer mensen besluiten om zonnepanelen te installeren op hun dak. En dat is niet voor niets: de kosten van zonnepanelen dalen al jaren en de opbrengsten blijven stijgen. Maar wat zijn de precieze kosten van zonnepanelen en wat zijn de mogelijke opbrengsten? In dit blogbericht zetten we alles voor je op een rij.

De kosten per paneel inclusief installatie

Kosten zonnepanelen De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste is de hoeveelheid panelen die je op je dak wilt plaatsen bepalend voor de prijs. Hoe meer panelen, hoe voordeliger het wordt. Daarnaast spelen ook de specificaties van de panelen (zoals het vermogen) en de kosten van installatie een rol. Gemiddeld gezien betaal je ongeveer € 500 tot € 600 per zonnepaneel, inclusief installatie.

Kostenoverzicht zonnepanelen 

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van het aantal panelen en het vermogen per paneel. Over het algemeen geldt: hoe meer panelen je koopt, hoe voordeliger de prijs per paneel wordt. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten van een set zonnepanelen.

Aantal panelen Totaalprijs (incl. installatie) (excl. btw)
6 € 3.100
10 € 4.450
18 € 6.750

Let op: bovenstaande prijzen zijn gemiddelden en kunnen per zonnepanelen leverancier verschillen

Slimme investering of niet?

Maar zijn deze kosten het waard? In veel gevallen wel. De kosten van zonnepanelen worden immers steeds lager en de opbrengsten blijven stijgen. Bovendien kun je door het gebruik van zonnepanelen flink besparen op je energierekening. Dankzij de opgewekte energie hoef je namelijk minder stroom van het net te kopen, waardoor je maandelijkse energiekosten aanzienlijk dalen.

Het installeren van zonnepanelen op je dak is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens gunstig voor je portemonnee. In deze blogpost zullen we de kosten en opbrengsten van zonnepanelen in kaart brengen.

Opbrengsten zonnepanelen

De opbrengsten van zonnepanelen hangen af van het aantal panelen en het vermogen van de panelen. Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Gemiddeld gezien wekken zonnepanelen met een vermogen van 370 Wp per stuk ongeveer 3.200 kilowattuur stroom op per jaar. Dat betekent dat je met 10 zonnepanelen ongeveer 3.200 kilowattuur stroom opwekt.

Maar er is meer. Je kunt namelijk ook nog eens geld verdienen met zonnepanelen. Hoe? Door de opgewekte stroom terug te leveren aan het net. Hierdoor krijg je namelijk een vergoeding voor de stroom die je levert. Deze vergoeding is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid stroom die je opwekt en de prijzen op de energiemarkt.

Zonnepanelen reeds aanschaft

Vanaf 1 januari 2023 is er geen btw meer vereist bij de aankoop van zonnepanelen. Als je je zonnepanelen voor deze datum hebt gekocht, kun je de btw over beide de aankoop en installatie bij de Belastingdienst terugvragen. Wil je meer informatie over hoe je de btw kunt terugvragen? Meer informatie nodig? Bekijk dan de pagina op de belastingdienst.

Andere verduurzamingsklussen om te besparen op Zoofy

 

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 2 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code