Welke klus moet worden gedaan?
Plafond afwerken
Stukadoor Kosten plafond afwerken

Kosten plafond afwerken

woensdag 03 januari 2024

 

Ben jij van plan om je plafond af te werken? Dan is het wel zo fijn om te weten hoeveel je dat precies gaat kosten. Op die manier kan jij je goed voorbereiden. In dit artikel ontdek je er alles over en kom je ook te weten welke opties je hebt!

Wat kost een plafond afwerken?

Wanneer je je plafond wilt afwerken, zijn er verschillende opties. De prijs is sterk afhankelijk van de soort afwerking die je kiest. Voor het spackspuiten van je plafond betaal je bijvoorbeeld slechts 7 euro per vierkante meter, maar het plaatsen van een spanplafond kan je tot wel 90 euro per vierkante meter kosten. De kosten van je plafond verlagen liggen doorgaans namelijk heel wat hoger. Dat is logisch, want er moet meer materiaal gebruikt worden. Ook duurt het verlagen van je plafond langer. Onderstaande tabel geeft je een overzicht van de kosten voor een plafond afwerken per soort!

Kosten plafond afwerken

Spanplafond   70 en 95 euro per m²
Gyprocplafond   55 en 70 euro per m²
Systeemplafond   45 en 60 euro per m²
Spackspuitwerk   7 en 11 euro per m²
Behangklaar stucen   12 en 18 euro per m²
Sausklaar stucen   12 en 23 euro per m²
Sierpleister   18 en 23 euro per m²

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Plafond afwerken: de verschillende mogelijkheden


Er zijn verschillende manieren om je plafond af te werken. Elke afwerkingsmethode heeft zijn voor- en nadelen. Hieronder ontdek je welke methode er voor jou de beste optie is!

Spanplafond

Een van de meest populaire soorten is een spanplafond. Het heeft dan ook heel wat voordelen. Zo zijn er veel mogelijkheden op vlak van kleur en materiaal, waardoor het bij elk interieur past. Daarnaast kan het erg snel geplaatst worden en beschermt het tegen waterschade.

Is je spanplafond vuil? Dan kan je het erg makkelijk afwassen. Dit soort afwerking isoleert ook goed, waardoor je energie uitspaart. Het is bovendien een stijlvolle methode voor het verlagen van je plafond. Het nadeel is dan wel dat het wat duurder is dan de meeste opties.

Prijs: Voor het plaatsen van een spanplafond betaal je gemiddeld tussen de 70 en 95 euro per vierkante meter.

Gyproc plafond

Een andere manier om een verlaagd plafond te verkrijgen, is door gipsplaten (Gyproc) te laten aanbrengen. In dat geval liggen de kosten van je plafond verlagen lager. Gipsplaten zijn dus de beste optie als je een beperkt budget hebt, maar toch graag je plafond wilt verlagen. Het grote voordeel van dit materiaal is dat het stootbestendig en brandwerend is. Ook zorgt het voor een goede geluidsisolatie.

Het nadeel van gipsplaten is dat ze minder geschikt zijn voor in vochtige ruimtes. Maar er bestaan wel waterdichte gipskartonplaten. Als je hiervoor kiest liggen de kosten van een plafond verlagen uiteraard hoger.

Prijs: Voor het afwerken van je plafond met gyprocplaten betaal je doorgaans tussen de 55 en 70 euro per vierkante meter.

Plafond stucen

Als je geen verlaagd plafond wilt, kan je er ook voor kiezen om je plafond te stucen. Dat betekent dat je een laagje pleister laat aanbrengen op je plafond. Je kan kiezen voor sierpleister, maar het is ook mogelijk om je plafond behang- of sausklaar stucen of spackspuitwerk aanbrengen. Er zijn dus meer dan opties genoeg.

Stucwerk kan beter tegen water dan een plafond uit gipsplaten. Als je op een goedkope manier je plafond wilt afwerken of je een vals plafond wilt versterken is dit dus een goede optie!

Prijs: De kosten van een plafond afwerken liggen in dit geval tussen de 7 en 23 euro per vierkante meter.

kosten plafond afwerken

Systeemplafond

Een andere mogelijkheid om je plafond af te werken, is door te kiezen voor een systeemplafond. In dat geval worden er plafondtegels in speciale profielen geplaatst. Je kan het een klein beetje vergelijken met een spanplafond, maar er worden in dit geval platen gebruikt in plaats van een doek. Ook is het heel wat goedkoper. Een systeemplafond is vooral een goede keuze als je leidingen en kabels wilt wegwerken.

Het heeft daarnaast een erg strakke en professionele uitstraling. Om die reden wordt het vaak in zakelijke settings gebruikt. Maar een systeemplafond staat natuurlijk ook mooi in je woning. Net zoals een spanplafond is het hygiënisch en zorgt het voor een goede geluidsisolatie. Deze afwerking is wel meer brandwerend.

Prijs: een systeemplafond kost je tussen de 45 en 60 euro per vierkante meter.

Een verlaagd plafond of niet?

De kosten van je plafond verlagen liggen doorgaans hoger dan als je je plafond laat stucen. Maar een verlaagd plafond heeft natuurlijk wel wat voordelen. Zo is het energiebesparend, geluidsisolerend en kan je kabels en leidingen verstoppen. Om te weten te komen of een verlaagd plafond voor jou de beste keuze is, dien je dus te bepalen wat er voor jou het belangrijkst is.

Zelf plafond afwerken of laten doen?

De moeilijkheidsgraad van je plafond afwerken, is afhankelijk van de soort afwerking die je kiest. Doordat je in de hoogte werkt, is het echter altijd uitdagend. Zonder ervaring en kennis kan het afwerken van je plafond dus erg gevaarlijk zijn. Om die reden kies je er beter voor om dit door een professional te laten doen.

Door een vakman in te schakelen liggen de kosten van een plafond afwerken natuurlijk wel hoger, maar het is de meerprijs zeker waard. Want je maakt het jezelf veel makkelijker en kan altijd rekenen op een duurzaam en mooi resultaat!

Het beste resultaat bereik je met een vakman van Zoofy

De beste vakman vinden voor het afwerken van je plafond is niet altijd even eenvoudig. Maar bij Zoofy hoef je niet urenlang te zoeken. Het vinden van een goede vakman doe je op onze sites namelijk in slechts enkele minuten. Het is ook erg makkelijk, want je hoeft er alleen maar je gegevens voor in te vullen. Je kan er bovendien altijd zeker van zijn dat de vakman betrouwbaar is, omdat ze door ons steeds grondig gescreend worden!

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 3 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code