Stukadoor

Kosten bovenlicht dichtmaken

dinsdag 09 april 2024

De meeste onder ons willen graag meer daglichttoetreding in huis, bijvoorbeeld door een deur van een bovenlicht te voorzien. Toch komt de omgekeerde situatie ook voor, namelijk de wens om het bovenlicht van een deur dicht te maken. Dat kan het geval zijn wanneer een deur met een bovenlicht (teveel) ongewenst daglicht doorlaat. Misschien wil je een andere uitstraling of stijl in huis creëren. Gelukkig kun je een bovenlicht laten dichtmaken. In dit artikel leggen we je uit welke mogelijkheden er zijn, hoe dat in zijn werk gaat en wie je het beste kunt inschakelen als je deze klus zelf wilt aanpakken.

Zelf het bovenlicht dichtmaken of het uitbesteden aan de vakman

Wie het bovenlicht van een of zelfs meerdere deuren wilt dichtmaken, kan dat eventueel zelf doen. De makkelijkste én de goedkoopste manier hiervoor is om op het glas van het bovenlicht een verduisterende folie aan te brengen. Dat kun je normaal gesproken eenvoudig zelf doen.
Een andere manier is om het bovenlicht met plaatmateriaal zoals gips, hout of hpl dicht te maken. Afhankelijk van je kluservaring kun je dit zelf. Heb je twee linker handen, geen tijd voor deze klus of er geen zin in, dan kun je uiteraard een professional inschakelen, bijvoorbeeld via Zoofy.
De laatste en ook meest rigoreuze methode is om het bovenlicht door een specialist te laten verwijderen. Dit kan op verschillende manieren:
- Het bovenlicht wordt verwijderd en er wordt een kamerhoog kozijn geplaatst met een deur tot aan het plafond
- Het bovenlicht wordt verwijderd, er wordt een normaal kozijn geplaatst en de ruimte rondom het nieuwe kozijn wordt netjes afgewerkt (gestuct)

Kosten bovenlicht dichtmaken

Ben je benieuwd wat de kosten van een bovenlicht dichtmaken bedragen? De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de gekozen methode én of je de klus zelf ter hand neemt of aan een professional uitbesteedt. In de onderstaande tabel kun je aflezen wat de kosten hiervoor kunnen gaan bedragen.

Soort methode Wie voert de werkzaamheden uit Prijsindicatie
Plakfolie bovenlicht aanbrengen zelf uitvoeren € 5 tot € 15
Houten plaat bovenlicht aanbrengen zelf uitvoeren € 10 tot € 20
Gipsplaat bovenlicht aanbrengen zelf uitvoeren € 10 tot € 20
HPL plaat bovenlicht aanbrengen zelf uitvoeren € 20 tot € 40
Glas in het bovenlicht vervangen klus uitbesteden € 70 tot € 100
Bovenlicht verwijderen en kozijn vervangen klus uitbesteden Prijs op aanvraag

De goedkoopste optie bovenlicht dichtmaken

De goedkoopste en snelste methode om je bovenlicht dicht te maken, is door het aanbrengen van een verduisterende plakfolie. Dit klusje kan je prima zelf ter hand nemen. Daarmee houd je de kosten lekker laag. Het enige nadeel is dat de folie soms loslaat en het resultaat niet zo mooi is als bij andere opties (zie hierna).

De middelste optie bovenlicht dichtmaken

Een optie die ietsjes duurder is maar wel een mooier resultaat oplevert, is om het glas in het bovenlicht te vervangen door een ander soort glas, bijvoorbeeld melkglas of structuurglas.
Het glas kan echter ook door plaatmateriaal zoals hout, gips of HPL worden vervangen. Het plaatsen van een HPL-plaat is hierbij de beste methode maar ook de duurste methode.
Wil je deze klus zelf uitvoeren? Zo gaat het in zijn werk:

Stappenplan:

 • verwijder de glaslatten die zich aan de zijkanten van de glasplaat bevinden met een platte schroevendraaier
 • druk de glasplaat voorzichtig naar beneden. Hierdoor worden de veren ingedrukt. De bovenste glaslat moet nu losspringen
 • kantel de glasplaat naar voren en haal de glasplaat er voorzichtig uit
 • meet nu de lengte, breedte én de dikte van de glasplaat op
 • bestel een nieuwe glasplaat
 • schuif de onderste glaslat op de nieuwe glasplaat
 • plaats de nieuwe glasplaat schuin terug in het kozijn. De veren zullen weer worden ingedrukt.
 • laat de glasplaat pas los als die loodrecht zit en schroef de linker en de rechter glaslat weer vast

De duurste optie bovenlicht dichtmaken

Ben je uitgekeken op je bestaande deur met een bovenlicht? Je kunt er ook voor kiezen om het bovenlicht te laten verwijderen en het door stucwerk te laten vervangen. Daarvoor moet je wel het kozijn laten vervangen door een gewoon kozijn (dus zonder bovenlicht). Na het plaatsen van het nieuwe kozijn zal een stucadoor de ruimte boven de deur netjes afwerken, zodat je er niets meer van ziet.

Een tweede mogelijkheid is om niet alleen afscheid van je bovenlicht te nemen, maar direct een plafondhoge deur te laten plaatsen. Daarvoor wordt het oude kozijn inclusief bovenlicht verwijderd en komt er een kamerhoog kozijn inclusief passende deur voor in de plaats. Hierdoor krijgt de betreffende ruimte / je woning een moderne uitstraling.

Een kostenindicatie voor beide opties is niet te geven. Je kunt het beste de vakman om een prijsopgave vragen.

Een bovenlicht deur dichtmaken? Schakel Zoofy in

Echte vakmensen liggen tegenwoordig niet voor het oprapen. Heb je het geluk er een te hebben gevonden, dan kan het nog weken of maanden duren voordat er met jouw klus wordt gestart. Bij Zoofy hoef je je daar geen zorgen over te maken. Een vakman of vakvrouw bij jou in de buurt boek je snel en eenvoudig via Zoofy. Daarvoor hoef je alleen drie momenten door te geven waarop men contact met jou mag opnemen.
Voor je het weet kan er al met het dichtmaken van het bovenlicht (of andere klussen) worden begonnen.
Bovendien ben je van vakmanschap gegarandeerd omdat er bij het platform van Zoofy alleen professionals zijn aangesloten. Die scoren een gemiddeld maar liefst een 9,2, iets waar we bij Zoofy enorm trots op zijn.
Meer dan 300.000 tevreden opdrachtgevers gingen je al voor.

Waarom Zoofy?

 • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • ✓De plek voor jouw spoedklus!
 • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
 • ✓Geen voorrijkosten
 • ✓De laatste aanvraag was 12 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

 • Doe je klusaanvraag
 • Melding naar vakmensen
 • Vakman komt langs
 • Betaal via QR code

Klussen scoren