Zoek hier je klusje
Stukadoor Kosten betonrot herstellen

Kosten betonrot herstellen

vrijdag 11 november 2022

 

Bij het woord rotten denk je misschien aan bedorven etenswaren maar niet direct aan betonrot. Toch kan beton ook gaan “rotten”. In dit artikel leggen we uit wat er onder betonrot wordt verstaan, hoe betonrot kan worden verholpen en wat de kosten van betonreparatie kunnen bedragen.

Betonrot, wat is dat eigenlijk?

In beton is, ter versteviging, een bewapening van ijzer of staal aangebracht. Wanneer deze stalen constructie na verloop van tijd gaat roesten, zal het staal vanwege deze roestvorming uit gaan zetten. Daardoor wordt het omliggende beton langzaam weggedrukt en ontstaan er scheurtjes in het beton. Daardoor ontstaat er nog meer ruimte voor vocht en daarmee ook meer ruimte voor nog meer roest. Uiteindelijk zal het beton afbrokkelen. Dit verschijnsel wordt in de volksmond betonrot genoemd.

Kosten van betonrot herstellen

Wat de exacte kosten van een betonreparatie gaan bedragen, is per situatie verschillend. Een rol speelt uiteraard de ernst van de betonrot, het te repareren oppervlak en eventueel andere externe omstandigheden, bijvoorbeeld of er een hoogwerker moet worden ingezet of dat er steigers moeten worden gebouwd. De prijs voor het herstellen van betonrot is onder meer dus afhankelijk van de omvang van de betonreparatie.

Onderstaand geven we een voorbeeld van de gemiddelde kosten voor het herstel van betonrot. Genoemde kosten zijn inclusief materialen, arbeidsloon en btw.

soort reparatie herstellen van gemiddelde kosten
kleine reparatie betonnen latei € 250
grote reparatie vloer, fundering of balkon € 500 tot € 1.200

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Wanneer het om omvangrijkere werkzaamheden gaat, lopen de kosten uiteraard nog verder op. Dat is het geval wanneer er sprake is van:

 • meerwerk
 • inboren en vervangen van bewapening
 • het moeten ondersteunen van de betonnen constructie, bijvoorbeeld een balkon

Meestal kan de vakman van te voren een goede schatting van de te verwachten kosten maken. Wanneer je een vakman via Zoofy inschakelt, weet je ook precies wat het vanaf uurloon gaat bedragen. Dat is in dit geval € 69

Betonrot, hoe herken je dat?

Omdat het van groot belang is dat je betonrot tijdig signaleert, is het belangrijk dat je het ontstaan van betonrot kunt herkennen. Dit zijn tekenen dat er sprake van betonrotan zijn:

 • bruine puntjes in het beton
 • donkere, bruine plekken in het beton
 • roestplekken rondom de wapening
 • scheuren of scheurtjes in het beton
 • afbrokkelen van het beton

Betonrot is in principe dus vrij eenvoudig te herkennen aan de zichtbare en roestige ijzers én aan de donkergekleurde vlekken / plekken op bijvoorbeeld een balkon. Soms is de metalen bewapening zelfs al voor een gedeelte verdwenen en zie je rondom het ijzer flinke roestplekken zitten.

Bezit jij een woning of huur jij een woning die tussen 1950 en 1975 is gebouwd? Dan is er een grote kans dat je met betonrot te maken kunt krijgen. In deze periode werd er in de bouw namelijk beton van minder goede kwaliteit gebruikt. Bovendien was destijds het gebruik van calciumchloride toegestaan. Dit middel werd toegepast om het uitharden van het beton sneller te laten verlopen. Pas in de jaren tachtig werd duidelijk dat beton waarbij calciumchloride was gebruikt, na verloop van tijd poreus werd, waardoor er betonrot kon optreden. Tegenwoordig is het verboden om het middel calciumchloride aan beton toe te voegen.

Kosten betonrot herstellen

Gevolgen van betonrot

Betonrot kán mogelijk een negatieve invloed hebben op de veiligheid van een woning of een ander soortgelijk object. Aangetast, gescheurd, verroest of afgebrokkeld beton maakt een constructie minder betrouwbaar en minder stevig. Als er eenmaal betonrot is geconstateerd, heb je te maken met een voortdurend proces van afbraak. Is er ergens betonrot ontstaan, zal dit proces alleen maar verergeren en zal de betonrot, bijvoorbeeld in de vorm van roest, zich in de loop van de tijd verder en verder verspreiden. Daarom is het in je eigen belang dat betonrot op tijd wordt gesignaleerd en dat de betonrot wordt hersteld. Helaas wordt betonrot in de meeste gevallen pas bij zichtbare schade, zoals breuken of scheuren, vastgesteld. Dan is het feitelijk al te laat, want de kosten betonrot herstellen kunnen tot wel zes keer meer bedragen dan preventieve maatregelen.

Betonrot geconstateerd?

Heb je betonrot vastgesteld of laten vaststellen, bijvoorbeeld door een van de vakmannen van Zoofy? Afhankelijk van de ernst ervan is het verstandig zo snel mogelijk een betonreparatie te laten uitvoeren aan het aangetaste beton. Alleen dan blijft de veiligheid in en rondom de woning gewaarborgd en worden risico´s beperkt.

Laat aangetast beton herstellen

Aangezien het proces van betonrot zonder ingrijpen gewoon verder gaat, is het verstandig aangetaste delen in het beton te laten repareren. Bij voorkeur door een specialist, zoals de vakman die je heel eenvoudig via Zoofy in kunt schakelen. Meestal hoeft niet het gehele betonnen deel te worden vervangen. Dat is erg ingrijpend. Het weghakken van het aangetaste beton volstaat doorgaans. Na het grondig reinigen van de bewapening en het opvullen van de gaten met nieuw beton, kan alles er zeker weer 10 jaar tegenaan. Houd er rekening mee dat na het verstrijken van deze periode wellicht een volgende betonreparatie moet worden uitgevoerd. Met welke kosten je mogelijk rekening moet houden, lees je hierna.

Waarom Zoofy voor het herstellen van betonrot?

Mocht je te maken krijgen met betonrot en wil je zo snel mogelijk de betonrot herstellen? Deze klus kun je met een gerust hart aan de vakmannen en vakvrouwen van Zoofy overlaten. Bij het platform van Zoofy zijn is namelijk alleen plaats voor echte professionals. Gemiddeld scoren deze professionals dan ook maar liefst een 9,2, iets waar Zoofy enorm trots op is.
Bovendien vind je via Zoofy snel en eenvoudig een vakman bij jou in de buurt. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is drie momenten doorgeven waarop er door de vakman contact met jou mag worden opgenomen. Voor je het weet is jouw situatie in kaart gebracht en wordt de betonrot op professionele wijze hersteld. Bij Zoofy vind je voor bijna elke klus de geschikte vakman en voor eenvoudigere klussen kun je een beroep op een klushulp doen. Al meer dan 200.000 tevreden klanten gingen je al voor.

Waarom Zoofy?

 • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • ✓De plek voor jouw spoedklus!
 • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
 • ✓Geen voorrijkosten
 • ✓De laatste aanvraag was 3 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

 • Doe je klusaanvraag
 • Melding naar vakmensen
 • Vakman komt langs
 • Betaal via QR code

Klussen scoren