Woning verduurzamen
Kosten energieneutraal
Kosten huis energieneutraal maken
donderdag 11 januari 2024
Energieneutraal, een woord dat een aantal jaren geleden beslist niet in een Nederlands woordenboek voorkwam. Maar wat wordt er bedoeld met energieneutraal? En wat is nou eigenlijk een energieneutraal huis? En op welke wijze kan een woning energieneutraal worden gemaakt? Wat kost het om het huis energieneutraal te maken? Wie kun je het beste inschakelen om je woning energieneutraal te maken? Op deze vragen geven we je graag antwoord in dit artikel. Lees snel verder en doe er je voordeel mee.
Wat wordt er met een energieneutraal huis bedoeld?
Wanneer het energieverbruik van een woning of een (kantoor-)pand op jaarbasis op nul uitkomt, wordt dat als energieneutraal aangemerkt. Er wordt dan net zoveel energie opgewekt als dat er wordt verbruikt. De energie wordt zelf opgewekt uit duurzame bronnen zoals zonne-energie en met behulp van zonnepanelen. Daardoor staat de energiemeter na een jaar op nul. Daarom wordt een energieneutrale woning ook een “nul-op-de-meter-woning” genoemd.
Verschil tussen een energieneutrale woning en zelfvoorzienend huis
Een energieneutrale woning is op een energienet aangesloten, in tegenstelling tot een zelfvoorzienende woning, waar de opgewekte energie in een (dure) generator of een accu wordt opgeslagen. Hoewel zelfvoorzienende woningen momenteel minder in trek zijn dan energieneutrale woningen, verandert dit naar verwachting in de loop der tijd. Het voordeel van een energieneutraal huis is, dat dit eenvoudig tot een zelfvoorzienende woning kan worden omgebouwd.
Zo kun je jouw huis energieneutraal maken
We draaien er niet omheen, om een woning energieneutraal te laten maken, is naast een flinke investering vaak ook een grote renovatie nodig. Voer in elk geval de onderstaande stappen in de hieronder beschreven volgorde uit.
Isolatie
Hoe minder warmte er uit een woning ontsnapt, des te minder energie ervoor nodig is om de woning weer warm te stoken. Daarom is goede isolatie onontbeerlijk voor een energieneutrale woning. Naden en kieren moeten worden afgedicht en vloeren, muren en dak moeten geïsoleerd zijn. Dat draagt bij aan comfortabel wonen. Een warm huis in de winter en een koel huis gedurende de zomermaanden.
Ventilatie
Een goed geïsoleerde woning heeft tot gevolg dat er geen warme lucht meer kan ontsnappen, maar ook dat er geen verse lucht meer de woning in kan stromen. Die frisse lucht is echter wel belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Daarom is goede en voldoende ventilatie van belang. Een ventilatiesysteem zorgt hiervoor. Wanneer je voor een ventilatiesysteem met WTW (warmteterugwininstallatie) kiest, wordt de warmte uit de vervuilde lucht hergebruikt . Daarmee wordt de nieuwe frisse lucht vervolgens weer verwarmd, zodat je minder energie gebruikt.
HR+++ glas
Door het plaatsen van HR+++glas, behoudt jouw woning makkelijker een comfortabele temperatuur. Daardoor is er weer minder stroom nodig.
Warmtepomp
Een energieneutraal huis is uiteraard niet op gas aangesloten, een CV-ketel ontbreekt dus. In plaats daarvan wordt een warmtepomp geïnstalleerd. Je huis en wordt met duurzaam opgewekte energie uit de omgeving verwarmd.
Zonnepanelen
Het in je eigen energie kunnen voorzien, is uiteraard het uitgangspunt voor een energieneutrale woning. Die energie kan met behulp van zonnepanelen worden opgewekt. Laat je goed adviseren, bijvoorbeeld door een professional via Zoofy, omdat niet ieder dak voor zonnepanelen geschikt is.
Zonneboiler
Behalve zonnepanelen, kun je ook voor een zonneboiler kiezen. Een zonneboiler bestaat uit een aantal buizen die op het dak worden geplaatst. De zon warmt de vloeistof in de buizen op, waarmee uiteindelijk het water van je woning wordt verwarmd. Houd er rekening mee dat in periodes dat de zon niet of weinig schijnt, zoals in de winter, het water op een andere manier moet worden verwarmd. Daarom is het hebben van een warmtepomp een voorwaarde.
Tips voorafgaand aan het energieneutraal maken van je woning
Omdat bij het energieneutraal maken van een woning nogal wat komt kijken, is het van belang dat je weet waar je op voorhand rekening mee moet houden en dat je weet wat je te wachten staat. Hier volgen daarom een aantal handige tips:
*Zoek uit voor welke leningen of subsidies je in aanmerking kunt komen. Er bestaan zowel landelijke als regionale regelingen.
*Een woning die een energielabel E, F of G heeft, kan beter ineens energieneutraal worden gemaakt. Dat is financieel aantrekkelijker.
*Een woning in een keer energieneutraal maken heeft voordelen. Alle benodigde stappen kunnen goed op elkaar worden afgestemd. Daarnaast kan het voordeliger zijn en heb je maar een keer met de ongemakken van een grote verbouwing te maken.
*Als je je woning liever geleidelijk energieneutraal wil maken, begin dan met goede isolatie en volg de eerdergenoemde stappen (zie hierboven).
*Beslis vooraf welk verwarmingssysteem je wilt. Tijdens de isolerende werkzaamheden kunnen dan direct en eenvoudig de juiste buizen worden aangelegd.
*Laat je goed adviseren over het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om in de energiebehoefte te voorzien. Houd rekening met eventuele toekomstplannen of gezinsuitbreiding.
*Overweeg je een grootschalige verbouwing aan je woning? Laat je huis dan tegelijkertijd energieneutraal maken.
*Stap over op duurzame lampen en apparatuur in huis.
Wat kost het om een huis energieneutraal maken?
Helaas is het lastig om de exact aan te geven hoeveel het kost om een huis energieneutraal te laten maken. De kosten huis energiezuinig maken houden verband met de grootte en de toestand van de woning. Het is duurder om een oudere woning energieneutraal te maken. Je moet zeker rekening houden met een bedrag tussen € 35.000 en € 50.000. Daarmee kunnen de kosten van isoleren, ventilatie, een warmtepomp, zonnepanelen en bijkomende projectkosten worden gefinancierd. Gelukkig kun je meestal voor een goedkope duurzaamheidslening en/of subsidie in aanmerking komen. Hoewel het nu een behoorlijke investering is, bespaar je op de lange duur veel geld en ben je met een energieneutraal huis goedkoper uit.
Wettelijke regeling en de stand van zaken
Ongeveer 15% van het energieverbruik in Nederland wordt in huizen gebruikt. De Nederlandse overheid heeft bepaald dat nieuwbouwwoningen sinds 2020 bijna helemaal energieneutraal moeten zijn. Woningen en panden die grote renovaties ondergaan, moeten ook energieneutraal worden gemaakt. Overheidsgebouwen zijn al sinds 2018 energieneutraal. Momenteel telt Nederland ruim 12.000 energieneutrale woningen, zowel koop- als huurwoningen. Daarnaast wordt er aan energieneutrale wijken gewerkt.
Middels Project Stroomversnelling wordt er door de overheid voor gezorgd dat de komende tijd ruim 100.000 koopwoningen en 100.000 huurwoningen die tussen 1950 en 1980 werden gebouwd, energieneutraal worden gemaakt. Project Stroomversnelling is een overeenkomst tussen woningcorporaties en bouwbedrijven.
De doelstelling is dat vanaf 2050 Nederland geheel energieneutraal is.
Schakel Zoofy in om je huis energieneutraal te maken
Om je huis energieneutraal te maken, wil je alleen de allerbeste vakmensen over de vloer hebben. Dan zit je bij Zoofy eerste rang. Bij het platform van Zoofy zijn enkel de beste, uitstekend scorende professionals aangesloten, die ervaring hebben met het energieneutraal maken van woningen. Bovendien kom je snel en eenvoudig met een vakman of vakvrouw bij jou in de buurt in contact. Voor je het weet is jouw woning energieneutraal en kun je al geld gaan besparen.