Welke klus moet worden gedaan?
Achterwand keuken plaatsen
Keukenspecialist

Kosten achterwand keuken

zondag 02 oktober 2022

Koken is, voor de meeste onder ons althans, een heerlijke bezigheid. Of je nu een sublieme thuiskok bent of noodgedwongen een maaltijd bereidt, vaak gaat dat met een hoop gespetter gepaard. Behalve op je kookplaat, belanden al die spetters ook op de achterwand. Heb je een geschilderde achterwand of een achterwand van tegels (met reliëf)? Ga je je keuken verbouwen? Dan is dat hét moment voor het laten plaatsen van een achterwand die je heel eenvoudig kunt reinigen. Het bakken van speklappen of het bereiden van rode sauzen is dan geen enkel probleem. Even een doekje over je nieuwe achterwand halen en de achterwand is weer blinkend schoon. In deze prijsgids geven we je graag een aantal suggesties over soort achterwanden, welke opties er zijn en wat de kosten voor achterwand keuken kunnen gaan bedragen.

➡️ Ik boek direct een keukenspecialist

Kosten achterwand keuken

Ben je benieuwd wat de kosten achterwand keuken gemiddeld gaan bedragen? Houd met montagekosten rekening die uiteenlopen van € 75,00 tot € 500,00. Dit is exclusief het benodigde materiaal. De kosten van het materiaal hangen af van het benodigde oppervlak (houd ook rekening met eventueel snijverlies).

Materiaal Kosten
Glas € 125 per m2
Plexiglas € 75,00 tot € 115,00 per m2.
Koper € 150 m² exclusief montage
Aluminium
RVS € 120 per strekkende meter
Kunststof € 60 per strekkende meter
Tegels € 25 per m2 - €200 per m²

Keuze uit diverse materialen

Het is natuurlijk belangrijk dat de achterwand die je kiest, bij jouw keuken en jouw woonstijl past. Gelukkig valt er heel wat te kiezen en is er zeker een achterwand die helemaal naar jouw smaak is. Achterwanden zijn onder andere in de volgende materialen beschikbaar:

• Glas
• Plexiglas
• Koper
• Aluminium
• RVS
• Kunststof
• Tegels

Om je meer inzicht in het soort achterwand te geven, beschrijven we onderstaand per soort materiaal de eigenschappen en de eventuele voor- en nadelen. Zo kun je een betere keuze maken. Want uiteindelijk is niet alleen het soort materiaal doorslaggevend. Ook de stijl van je keuken en natuurlijk het budget dat tot jouw beschikking staat, spelen bij de keuze een rol. Verderop zullen we ook de kosten achterwand keuken toelichten. Wanneer je inzicht in de kosten hebt, kun je makkelijker beslissen of je de achterwand zelf gaat plaatsen of dat je dit aan de vakman (van Zoofy) overlaat.

➡️ Ik boek direct een keukenspecialist

Glas

Een keuken achterwand van glas achter je kookgedeelte en je gootsteen is heel erg makkelijk schoon te maken. Een keuken achterwand van glas biedt bovendien bescherming aan de originele wand. Vet en water hebben geen schijn van kans en kunnen zich nergens tussen nestelen. Een glazen achterwand past heel goed in een strakke, moderne keuken en zorgt tegelijkertijd voor een luxe uitstraling. Het is wel van belang dat een glazen achterwand de juiste hoogte heeft. Een te hoge achterwand laat de keuken te massief lijken, een te lage achterwand biedt niet voldoende bescherming tegen vuil, water en vet.
Schakel bij twijfel een vakman in.

Glas is niet alleen in de standaarduitvoering (doorzichtig) verkrijgbaar, maar ook als melkglas of zelfs als fotoglas. Heel tof én modern is het als je doorzichtig glas op een oude steense muur aanbrengt.

Het aanbrengen van een glazen achterwand is een specialistische klus. Laat allereerst de glaswand opmeten. Er moet 3 millimeter ruimte overblijven voor het monteren van de glazen achterwand. Daarna moet de glaswand, die erg zwaar en ongemonteerd erg kwetsbaar is, snel en vakkundig worden gemonteerd. Vaak gebeurt dat met twee professionals en ben je een iets hoger bedrag aan montagekosten kwijt. Gelukkig weet je bij Zoofy precies wat het vanaf uurtarief voor een vakman bedraagt.

Reken voor het materiaal van een glazen achterwand op € 125 per m2. Deze prijs hangt uiteraard sterk samen met de maat, de uitvoering, kleuren of het toevoegen van eventuele foto’s.

Plexiglas

Een alternatief voor een glazen achterwand is plexiglas, een licht doorlatend materiaal dat eenvoudiger te verwerken is dan glas. Plexiglas is eenvoudig schoon te houden en heeft een moderne uitstraling. Bovendien is plexiglas in verschillende kleuren verkrijgbaar. Met LED-verlichting achter het plexiglas krijgt jouw keuken een wow-effect. Laat je nieuwe achterwand van plexiglas bij voorkeur monteren. Geadviseerd wordt een dikte van 6 tot 8 millimeter.
voor een plexiglas kunststof keukenwand moet je rekening houden met een prijs van € 75,00 tot € 115,00 per m2.

➡️ Ik boek direct een keukenspecialist

Koper

Voor wie durft, is een koperen achterwand keuken een echte eyecatcher. Koper straalt warmte uit en heeft een bijzondere uitstraling. Hoe langer de koperen achterwand is gemonteerd, des te mooier je achterwand wordt. Koper gaat na verloop van tijd wat verweren, hetgeen juist de aantrekkingskracht van dit materiaal is. Een doekje eroverheen halen is voldoende. Wist je dat koper een antibacteriële en desinfecterende werking heeft? Koper is in diverse diktes verkijgbaar. Laat een koperen achterwand keuken wel door een vakman plaatsen. Randen moeten namelijk goed worden afgewerkt of worden “gezet”. Koper kan erg scherp zijn. De vakmannen en vakvrouwen van Zoofy weten gelukkig wel raad met deze klus.

Reken op een vierkante meter prijs van ongeveer € 150 exclusief montage.

Aluminium

Wie van industrieel, strak en modern houdt, komt al snel bij een achterwand van aluminium uit. Een glad, zilverkleurig materiaal dat goed tegen hitte en krassen bestand is. Daarmee is het een uitermate geschikt materiaal voor achter het kookgedeelte. Wanneer je over een wat ruimer budget beschikt, adviseren we je om voor aluminium in plaats van RVS te kiezen. Aluminium is niet alleen nog beter te reinigen dan RVS, het is ook in diverse kleurstellingen leverbaar.

RVS

RVS is eveneens een materiaal dat goed schoon te maken is. Het is een wat budgetvriendelijker materiaal dan aluminium. Heb je een afzuigkap van RVS? Houd er dan rekening mee dat het RVS van de achterwand van de keuken kan afwijken van het RVS van de afzuigkap. In dat geval wordt afgeraden om het RVS van de achterwand niet helemaal tot aan de afzuigkap te laten doorlopen. Vraag eventueel om een RVS staal en overleg met de vakman. Misschien is de keuze voor een ander materiaal een betere.
Aluminium kost ongeveer € 120 per strekkende meter.

➡️ Ik boek direct een keukenspecialist

Kunststof

Een andere, wellicht minder voor de hand liggende en onbekendere optie, is een achterwand van kunststof. Kunststof is niet alleen erg vriendelijk geprijsd, kunststof biedt je heel veel mogelijkheden. Zo heb je de keuze uit verschillende kleuren en kun je dit type achterwand zelfs met foto´s of een tekst personaliseren. Mogelijk gaat jouw voorkeur wel naar een gedeeltelijk doorzichtige achterwand uit. Doorgaans is een kunststof achterwand eenvoudig (zelf) te monteren. De platen zijn in grote afmetingen verkrijgbaar, maar helaas ook in verschillende kwaliteit. Bezuinig hier niet op, op een beschadigde of verkleurde achterwand zit niemand te wachten.
Gemiddeld kost een kunststof achterwand € 60 per strekkende meter.

Tegels

Een achterwand van wandtegels in je keuken is de laatste mogelijkheid die we je voorleggen. Dit is in het algemeen een vrij dure optie. Niet alleen zijn de tegels duur, maar ook het arbeidsloon voor het aanbrengen van de tegels. Een secuur werkje. Hoewel je (gladde) tegels prima schoon kunt maken, kan er wel vuil en vet in de voegen gaan zitten. De voegen zullen op den duur smerig worden. Wanneer je voor hele grote tegels kiest, heb je hier minder last van.
Toch kun je met tegels een prachtige achterwand in een geheel eigen stijl realiseren, bijvoorbeeld met Marrokaanse of Portugeese tegeltjes.

Als je voordelig tegels kunt inkopen, ben je gemiddeld € 25 per m2 kwijt, maar bedragen tot € 200 per m2 zijn ook mogelijk.

➡️ Ik boek direct een keukenspecialist

De beste keuze

Wat in jouw situatie de beste keuze qua soort achterwand is, hangt van verschillende factoren af. Heb je maar een beperkt budget of juist een heel ruim budget? Wel type achterwand sluit het beste bij jouw stijl aan? Ben je handig en kun je de achterwand zelf monteren en bespaar je zo op de kosten? Heb je twee linkerhanden of vraagt het type achterwand, bijvoorbeeld koper of glas, om plaatsing door een professional? Vertrouw in het laatste geval op de vakmannen en vakvrouwen van Zoofy. Dan krijg je een mooie en degelijk geplaatste achterwand in je keuken.

Waarom Zoofy voor het plaatsen van een achterwand in je keuken?

Goede vakmannen en vakvrouwen liggen niet voor het oprapen. Gelukkig kun je via Zoofy snel en eenvoudig een professional bij jou in de buurt inschakelen. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is het doorgeven van drie momenten waarop de vakman contact met jou mag opnemen. Voor je het weet is jouw achterwand geplaatst! Wist je dat bij het platform van Zoofy enkel professionals zijn aangesloten? Deze vakmannen en vakvrouwen scoren gemiddeld een mooie 9,2, iets waar we enorm trots op zijn. Ruim 300.000 tevreden opdrachtgevers gingen je al voor.

➡️ Ik boek direct een keukenspecialist

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 3 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code

Klussen scoren