zonnescherm zonweringen

Verschillende soorten zonwering: wat zijn de mogelijkheden?

donderdag 08 april 2021

Welke voordelen hebben zonneschermen allemaal?

Kies je voor het gebruik van een zonnescherm, dan profiteer je van veel interessante voordelen van deze schermen. In de eerste plaats kun je op hete dagen het zonlicht perfect uit je interieur houden als je een goed zonnescherm hebt. Hierdoor blijft de temperatuur in je woning aangenamer en wordt het een stuk minder warm in huis. Mocht het echt bloedheet zijn en een airco aanzetten noodzakelijk zijn voor enig comfort? Dan zorgt een goed zonnescherm ervoor dat de airco minde hard hoeft aan te staan. Dat scheelt niet alleen een hoop energiekosten, maar is natuurlijk ook beter voor het milieu.

Een tweede grote plus van zonneschermen als woonaccessoire is het feit dat deze in visueel opzicht een echte meerwaarde zijn voor je woning. Of je nu gebruikmaakt van buitenzonwering, zoals een knikarm zonnescherm of een rolluik, of kiest voor het gebruik van lamellen of een duo rolgordijn: kies je voor mooie raamdecoratie, dan is dit echt van meerwaarde voor de uitstraling van je woning.
En in de derde plaats is het fijne aan goede zonwering dat deze perfect bij elk interieurtype past. Of je nu houdt van een romantische interieurstijl, van een moderne en strakke look of van een landelijke dan wel klassieke woonstijl: zonwering is in allerlei varianten, uitvoeringen en stijlen verkrijgbaar. Daarom is er voor elke woonstijl maatwerk mogelijk! Maar welke soorten en stijlen zonwering bestaan er allemaal? En welke pluspunten en minpunten hebben de diverse soorten zonweringen precies te bieden?

Boek een zonwering installateur

Vijf soorten zonneschermen

Er worden qua typen zonneschermen vijf soorten onderscheiden, namelijk uitvalschermen, knikarmschermen, screen (waaronder ook rolluiken vallen), markiezen en shutters. Elk van deze soorten raamdecoratie heeft zijn eigen voordelen en nadelen te bieden. Wat zijn de kenmerken van de genoemde soorten zonweringen en wat is voor jou de beste keuze?

1. Uitvalschermen

De zogeheten uitvalschermen staan bekend als een van de meest voorkomende soorten zonwering voor buiten. Uitvalschermen worden aan de buitenzijde van woningen en bedrijven gebruikt en kunnen handmatig (via een draaistang) of elektronisch in- en uitgeklapt worden. Een groot voordeel van dit type zonnescherm is dat ze relatief voordelig geprijsd zijn. In de tweede plaats is een voordeel van uitvalschermen het gebruiksgemak. Het in- en uitklappen van uitvalschermen is in een handomdraai gebeurd. Ten slotte is het prettige aan uitvalschermen dat ze verkrijgbaar zijn in allerlei kleuren, patronen en formaten. Heb je een groot tuinterras, dan kies je natuurlijk voor een uitvalscherm dat je complete terras goed in de schaduw kan zetten. Zo kun je heerlijk in de tuin zitten, ook bij tropisch weer. Een nadeel van uitvalschermen is wel dat je ze bij slecht weer moet inklappen. Dus als het gaat regenen of er wordt een storm verwacht, kun je dit type zonwering niet (goed) gebruiken.

2. Knikarmschermen

Knikarmschermen zijn relatie grote schermen, die - zoals de naam al zegt - ondersteund worden door uitvouwbare knikarmen. Knikarmschermen zijn ideaal om te gebruiken als je een groot tuinterras hebt. Ze zijn meters uitschuifbaar, waardoor je er een groot oppervlakte schaduwvrij mee kunt maken. Een ander voordeel van dit soort zonwering is dat knikarmschermen elektrisch bedienbaar zijn en daardoor functioneel zijn in het gebruik. Om deze redenen betaal je voor een knikarmscherm meer dan voor bijvoorbeeld de kleinere uitvalschermen.

Boek een zonwering installateur

3. Screens & rolluiken

Een derde type zonwering dat tegenwoordig behoorlijk populair is, zijn screen en rolluiken. Screens en rolluiken worden op de kozijnen gemonteerd en kunnen verticaal geopend en afgesloten worden. Een groot voordeel hiervan is dat ze weinig ruimte in beslag nemen. Daarbij hebben screens en rolluiken als voordeel dat ze je woning perfect kunnen verduisteren. Met name voor slaapkamers zijn screen dan ook een goede keuze: je kunt het er pikkedonker mee maken, zodat je een stuk beter en dieper slaapt. Fijn aan screens en rolluiken is verder dat ze een isolerende werking hebben. Zeker als je beneden rolluiken hebt, kun je op koude dagen de warmte aanzienlijk beter in je woning houden. En ten slotte hebben rolluiken als pluspunt dat ze inbraakwerend zijn. Potentiële inbrekers slaan woningen met elektrisch rolluiken vaak over, omdat ze hier een stuk moeilijker binnen kunnen komen. Een nadeel van screens en rolluiken is dat ze behoorlijk prijzig kunnen zijn. Zeker als je kiest voor goede kwaliteit én voor meerdere screens en rolluiken.

4. Markiezen

Mensen die van een traditionele en karakteristieke woningstijl houden, kunnen eigenlijk niet om markiezen heen als ideale zonwering. Markiezen zien er gezellig en authentiek uit. Ze staan met name mooi bij boerderijen en grotere, vrijstaande woningen. Maar ook als je in een rijtjeshuis of een twee-onder-één-kapwoning woont, kunnen markiezen visueel een echte meerwaarde zijn. Voordelig is verder dat markiezen zonlicht prima tegenhouden. En dat is natuurlijk ook waar markiezen voor bedoeld zijn. Een nadeel? Dat kan de prijs zijn. Markiezen staan niet bekend als de meest voordelige variant zonwering.

5. Shutters

Ten slotte zijn shutters nog een fraaie optie. Deze zonwering wordt aan de binnenkant van het huis gemonteerd en niet aan de buitenkant. Met shutters als zonwering voor binnen kun je het invallende zonlicht perfect afstemmen op je behoefte. Verder zien shutters er charmant en luxueus uit. Fijn is ook dat shutters te koop zien in veel stijlen, kleuren en materiaalsoorten.

Schakel een professionele klusser in om jouw zonwering te plaatsen

Heb je een stijlvolle en passende zonwering gevonden die je graag door een ervaren vakman wilt laten monteren? Zoek jouw klusjesman dan snel op via Zoofy.nl. Op Zoofy zijn tal van vakmannen en experts bij jouw in de regio te vinden, die je zonwering snel, voordelig en goed kunnen bevestigen en/of installeren. Bekijk nu via Zoofy welke professionals klaarstaan om jou te helpen!

Boek een zonwering installateur