loodgieter verstopte afvoer

Rioollucht in huis

maandag 18 januari 2021

De oorzaak van een rioollucht in huis is niet altijd het riool zelf. Stank in huis betekent echter wel dat er teveel geurvormende bacteriën aanwezig zijn. Om de geuroverlast te bestrijden is het noodzakelijk om even goed na te denken. Staat er water in de kruipruimte? Op welke plek is de geur het meest aanwezig? Wat ruik je precies? Is de geur zoet, zuur of gewoon muf?

Stank in huis oplossen

Voordat je de hulpdiensten gaat bellen is het goed om eerst zelf even een rondje door je woning te lopen. Draai alle kranen kortdurend open en kijk of het water goed weg kan lopen. Kies indien mogelijk voor heet water en voeg één of twee eetlepels zilversoda toe als het water heet is, en spoel de afvoer goed door. Zit er alleen een koud waterkraan (wastafeltje toilet) neem dan een kannetje warm water mee waarin wat soda is opgelost. Giet dit door de afvoer. Op deze manier vul je meteen alle droge putjes en afvoerkanalen waardoor lucht dat uit het riool komt wordt tegengehouden.

Zit er ergens een verstopping, loopt het water heel langzaam of helemaal niet weg, dan is het probleem duidelijk. De rioollucht in huis is dan veroorzaakt door een opstopping in het afvoerkanaal. Een vervelend probleem dat heel eenvoudig te verhelpen is door een professionele loodgieter. Ga niet zelf prutsen met agressieve oplosmiddelen of metalen draden om de verstopping weg te krijgen. Ga gewoon naar Zoofy

Stank in de afvoer verhelpen

Een stankslot, wat is dat eigenlijk?

De meest voorkomende oorzaak van een putlucht in huis is een stankslot dat kapot is of helemaal droog staat. Een stankslot is op veel verschillende plaatsen in de woning aanwezig. Denk hierbij aan de zwanenhals onder de afwasbak in de keuken of de sifon onder de wastafel. Een waterslot is zo gemaakt dat lucht vanuit het riool wordt tegengehouden door water. Een klein scheurtje in de sifon of zwanenhals kan daarom voldoende zijn om gas vanuit het riool te laten ontsnappen waardoor de ruimte zich vult met een vervelende vieze lucht.

Heb je de bron van de stank in huis gevonden, en denk je dat dit te maken heeft met een kapot stankslot, bel dan gerust met een loodgieter. Gaat het echter om een verstopte plugbekersifon, dan kun je proberen om deze zelf los te draaien en schoon te maken. Een afvoerkanaal in de vorm van een zwanenhals onder de wasbak in de keuken is vaak op maat gemaakt of aangepast aan de ruimte. Is deze beschadigd of verstopt dan is dit wel een klusje waar je handig voor moet zijn. Nieuw materiaal aanschaffen, op maat maken en lucht- en waterdicht aan elkaar bevestigen is echt werk voor een professionele loodgieter. Voor dit soort klusjes is Zoofy in het bijzonder geschikt. Op deze manier vind je snel een goede loodgieter bij jou in de buurt.

Water in de kruipruimte?

Water in de kruipruimte kan de oorzaak zijn van een rioollucht in huis. Heb je alle kranen al even opengezet en geen verstopping gevonden, kijk dan even in de kruipruimte. Vocht in de kruipruimte kan zorgen voor de aangroei van schimmels en vuil. Ook ongedierte in de kruipruimte kan de oorzaak zijn van een vieze putlucht in huis.

De geur van schimmels ruik je over het algemeen het ergst in de zomermaanden als de kruipruimte droog is. De geur komt het meest overeen met slootwater en is erg penetrant. Het is belangrijk om deze schimmels te bestrijden, want ze zijn slecht voor de gezondheid. Ben je regelmatig verkouden, heb je last van keelpijn, allergieën en ben je snel moe? Dan is het goed om direct hulp in te schakelen van een professional. Je gezondheid is immers belangrijk en voor de bestrijding van deze schimmels zijn voldoende mogelijkheden.

Ontluchting riool

Als het rioleringssysteem in je woning goed functioneert is het niet nodig om het riool te ontluchten. Dat wordt echter anders als er ergens een verstopping is geweest, je de afvoer hoort borrelen of als je een rioollucht in huis waarneemt. Een enkele keer ligt de oorzaak buiten je eigen woning en heeft het te maken met werkzaamheden aan het riool in je buurt. Het ontstane drukverschil in de leidingen is dan de oorzaak van de stank in huis. Neem dit echter wel serieus want die rioollucht in huis kan giftige gassen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Ruik je rotte eieren? Dan is dit een teken van aanwezigheid van waterstofsulfide. De ontluchting van het riool mag nu niet lang op zich laten wachten. Zet daarom de ramen open en neem contact op met een goede loodgieter.

In Nederland zijn alle huizen voorzien van een ontluchtingssysteem en in de meeste gevallen bevindt de pijp zich op het dak. De ontluchting van het riool gaat op die manier meestal ongemerkt omdat de lucht direct wordt afgevoerd naar de buitenlucht. Is er een verstopping geweest, zijn er rioolleidingen verzakt, of waren er werkzaamheden in de buurt, dan kan dit systeem ontregeld zijn waardoor de ontluchting van het riool noodzakelijk is.

Putlucht in huis, maar het komt niet uit het riool?

De oorzaak van nare en penetrante luchtjes is soms moeilijk te vinden. In dit overzicht daarom de meest voorkomende oorzaken van stank in huis.
1. Gaslucht, ruik je gas, neem dit dan heel serieus en bel meteen de hulpdiensten. Een klein vonkje kan immers grote gevolgen hebben.
2. Muffe lucht, dit is meestal een vochtprobleem. Goed luchten is daarom belangrijk.
3. De geur van een rottingsproces, heeft de kat een muis gevangen en verstopt, of is de diepvriezer kapot en beginnen ingevroren levensmiddelen te rotten?
4. Ongedierte zoals muizen en marters die onder de vloer of in de muren van je woning leven kunnen een penetrante geur achterlaten.
5. Smeulende of vonkende elektriciteitsdraden. Oude bedrading in muren, slecht aangesloten verlichtingsarmaturen en verbrande insecten kunnen de oorzaak zijn van een vervelende brandgeur.
6. Vochtproblemen in de spouwmuur uiten zich door zichtbaar optrekkend vocht, kringen op de muur en behang dat los laat. Heb je hier last van, ventileer dan goed en gebruik een luchtreiniger. Helpt dit niet voldoende, zoek dan een professional om dit probleem aan te pakken.