Zoek hier je klusje
Riolering schoonmaken doucheputje schoonmaken

Hoe maak je de riolering schoon

maandag 26 april 2021

Niets zo vervelend als een verstopte waterleiding of afvoer. Gelukkig kun je een verstopping gemakkelijk voorkomen of oplossen. Lees hieronder onze tips.

Doucheputje schoonmaken

Wanneer het onfris ruikt op de badkamer of wanneer je tijdens het douchen ook nog een voetenbadje hebt, wordt het hoog tijd om het doucheputje schoon te maken.
Het eerste teken dat dit moet gebeuren is natuurlijk de prop haren die de afvoer van water belemmeren. Wanneer je de haren hebt verwijderd, is dat helaas nog geen garantie dat alle haren zijn verwijderd. Zeker wanneer het water alsnog niet goed wegloopt, moet je nog een stapje verder gaan.
Met een grote haaknaald, een stuk ijzerdraad of een ontstoppingsveer kun je de haren die zich wat verderop in de leiding begeven, naar boven halen. Je zult vaak van de hoeveelheid versteld staan.
Wanneer het lastig is om de haren te pakken te krijgen, kun je het beste het roostertje er even afschroeven, dat werkt een stuk makkelijker.
Vervolgens kun je, wanneer het water nog niet voldoende afloopt, de verstopping met een plopper proberen op te lossen. Vaak is een de plopper een paar keer op en neer bewegen al voldoende.
Tot slot kun je een ontstopper gebruiken. Ontstoppers zijn vaak agressief en erg milieuonvriendelijk. Lees voor het gebruik de aanwijzingen op de verpakking zorgvuldig door en gebruik eventueel een veiligheidsbril tegen het opspatten.


Een andere, goedkopere én milieuvriendelijke optie is het toepassen van een huismiddeltje. Hiervoor heb je alleen baking soda en (schoonmaak-)azijn nodig. Ga als volgt te werk:

  • 1. giet een kopje baking soda in het doucheputje en wacht een paar minuten
  • 2. giet nu een kopje azijn in het doucheputje en laat minstens twee uur inwerken
  • 3. spoel grondig na met heet water


Al deze tips werken natuurlijk ook bij een verstopte wastafel in de badkamer of de wasbak in de keuken.
Maak er daarom een gewoonte van om minstens een keer per twee á drie weken je doucheputje schoon te maken.

Doucheputje schoonmaken

Sifon schoonmaken

Onder de wasbak of de wastafel bevindt zich een sifon die als stankafsluiter werkt. Helaas verzamelen zich in een sifon ook vuil, zeepresten, haren en andere viezigheid. Zeker in de keuken is dat vaak het geval. Wanneer de wasbak hier niet goed afloopt en je hebt ook de tips onder doucheputje schoonmaken toegepast, kan de sifon reinigen uitkomst bieden. Ga als volgt te werk:

  • 1. plaats een emmer onder de sifon
  • 2. afhankelijk van het type sifon moet je óf de hele sifon losdraaien (met de hand) of alleen het afdekklepje onderaan met een schroevendraaier
  • 3. nu kun je het vuil uit de sifon verwijderen en de sifon schoonmaken, bijvoorbeeld met een oude tandenborstel
  • 4. plaats de sifon weer terug en draai alles weer goed aan
  • 5. laat de emmer nog even onder de sifon staan
  • 6. draai de kraan open


Loopt het water weg en blijft de sifon droog? Dan is de klus geklaard.

Riolering schoonmaken of laten ontstoppen

Het is ook mogelijk dat het probleem zich verderop in de leiding of het riool bevindt.
Helaas heb je zelf maar beperkt invloed op dergelijke verstoppingen. De enige invloed die je erop hebt, is het nemen van preventieve maatregelen of het reinigen van de riolering door het spoelen met soda. Houd je nog steeds last van een hardnekkige verstopping? Schakel dan snel en eenvoudig een loodgieter via Zoofy in. Deze staat in no time bij je op de stoep om de verstopte afvoer te ontstoppen. Je hoeft alleen maar drie momenten aan te geven waarop de loodgieter je kan komen bezoeken.
Je betaalt géén voorrijkosten en de loodgieter komt al bij je voor een uurtarief vanaf € 65. Wel zo duidelijk.

Zit de oorzaak van de verstopping echter in de riolering zelf, dan begint het uurtarief van de loodgieter vanaf € 175. Dit tarief ligt hoger omdat er gebruik van speciale middelen moet worden gemaakt. Denkt aan een inspectie van het riool met een speciale camera of een apparaatje waarmee opstoppingen kunnen worden losgetrild. Tijdens een camera inspectie blijkt tevens hoe de staat van het riool is en kunnen scheuren of gaten worden opgespoord. Indien mogelijk kunnen die direct worden verholpen of eventueel op een later tijdstip.

Voorkom kosten

Om de kosten van een loodgieter voor riolering schoonmaken te voorkomen, is het dus van belang dat je altijd preventieve maatregelen neemt en goed oplet wat je door het riool spoelt. Gooi daarom geen etensresten, olie of frituurvet door de gootsteen of WC. Vooral vetten zijn vaak de boosdoener van een dicht geslipte leiding. Spoel daarom ook vettige vaat even af voordat je het in de vaatwasser plaatst. Ook vochtig toiletpapier kan een boosdoener zijn.