Tips & Tricks

Eenvoudig slim besparen op je energierekening

maandag 21 augustus 2023

Besparingstip voor vloerverwarming

Er wordt vaak gezegd dat vloerverwarming continue aan moet staan, omdat het meer moeite kost om veel op te warmen dan weinig. Op zich klopt dat wel, maar het is echt grote onzin om je vloerverwarming 24/7 aan te hebben staan. Het duurt wel een paar uur voor je iets merkt van een vloerverwarming die weer aan staat. Maar continue warmte afgeven kost veel en veel meer dan maar 5 uur per dag.

Daarnaast is een grote energievreter de vloerverwarmingspomp. Een beetje pomp die 24/7 draait kost 200 Euro per jaar aan elektriciteit. Dat alleen al beperken scheelt je zo 100 Euro aan stroom per jaar. 

De meest eenvoudige oplossing is om er een pompschakelaar tussen te zetten. Die zorgt er voor dat je vloerverwarmingspomp alleen aan slaat als de cv ketel warmte afgeeft. Bijkomend voordeel is dat wanneer het water afkoelt in je vloerverwarmingsysteem, het water juist geen warmte meer onttrekt aan je systeem.

De simpelste oplossing is de temperatuur verlagen

Is er niemand thuis, zet dan altijd de verwarming uit of lager. De meeste huizen zijn in een uurtje of minder alweer behaaglijk. Het scheelt enorm veel geld door net iets beter op te letten wanneer er wel en niet gestookt hoeft te worden.

Koop een programmeerbare of slimme (Nest) thermostaat en laat deze eventueel installeren. Dan hoef je zelf niet iedere keer na te denken wanneer je de thermostaat moet verlagen en kun je het ook niet meer vergeten. Daarbij zit er vaak een vakantiestand op die er voor zorgt dat je bijna helemaal niet meer stookt als je er niet meer bent.

Een uur voor je gaat slapen kun je de temperatuur al verlagen. En met vloerverwarming nog eerder.

Vervang je douchekop naar een spaardouchekop

Elke minuut dat je douchet verbruik je met een regendouche soms wel 30 liter water. Elke liter water die je naar 40 graden moet verwarmen kost ongeveer 4 liter gas. 30 liter x 5 minuten douchen x 4 liter = 0,6 m3. Dat is op jaarbasis 120 Euro. Als je het al red in 5 minuten douchen. Met een spaardouchekop zit je verbruik onder de 3 liter per minuut en kost je een jaar douchen nog maar een paar tientjes.

Gebruik de eco-stand van je CV-ketel

Heb je de eco-stand uit staan, dan is er altijd wat warm water aanwezig in de CV-ketel. Je hebt 10 – 20 seconden  sneller warm water, maar het kost je op jaarbasis gemiddeld 50 tot 100 Euro. Als je de eco-stand aanzet moet je wat langer wachten. Maar je bespaart ook veel geld. Een cv monteur kan dit zo voor je aanpassen. 

Een graadje minder

Het is een luxe om het lekker aangenaam warm te hebben. Om altijd in een t-shirtje binnen te kunnen lopen. Maar hoe warmer je de thermostaat zet, hoe meer het ook kost. Elk huis is lek. En hoe hoger de temperatuur binnen, hoe meer warmte er door het lek verdwijnt. Dus die eerste graad lager, zorgt voor de meeste besparing. Nog een graadje minder voor net wat minder besparing. En nog een graadje lager weer voor wat minder besparing. Probeer eerste gewoon eens dat eerste graadje lager. Trek een trui aan. Nee, koop nieuwe truien. Want 1 graad scheelt bijna 100 Euro per jaar. In week 31 van het kalenderjaar is dit vaak niet nodig.

Folie folie folie

Heb je nog oude radiatoren? Plak er warmtewerend folie achter. Op die manier wordt niet je muur verwarmd, maar de lucht. Je kamer / woning komt dan sneller op temperatuur. En dat scheelt ook weer flink in de stookkosten.

Onderhoud

Een goed onderhouden ketel heeft een langere levensduur. En een het rendement blijft hoger. Scheelt elk jaar een paar procent. Dus dat verdient zichzelf gewoon terug! Bovendien kun je flinke problemen met je brandverzekering krijgen als er band ontstaat aan een ketel waar je niet kunt aantonen dat je de afgelopen 2 jaar onderhoud hebt laten uitvoeren! Via Zoofy is een afspraak maken voor CV onderhoud natuurlijk zo gepiept!

Meer bespaartips? Volg ons op Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe partners? Volg je ons op de Zoofy Instagram pagina en de Facebook van Zoofy