Zoek hier je klusje
Lamp ophangen

Bekijk het stappenplan voor een lamp ophangen

maandag 28 november 2022

Hoe hang je een lamp op? Met deze stappen is het een makkelijke klus

Help! Ik moet gaan klussen. Soms moeten er in huis nu eenmaal grote klussen worden gedaan. Bijvoorbeeld het vervangen van een kozijn, het doorbreken van een muurtje of het leggen van een vloer. Voor deze klussen kun je vaak eenvoudig hulp inschakelen van een klusjesman. Maar wanneer het om kleine klusjes in huis gaat, kun je het ook gewoon zelf proberen. Iets dat vaak moet gebeuren is het ophangen van een lamp. Je hebt immers overal in huis wel licht nodig! Ga je zelf lampen ophangen? Dan is het belangrijk dat je de juiste stappen volgt. Lees hier: het stappenplan zelf lamp ophangen.

Stap 1. Controleer waar kabels en leidingen zitten

Wanneer je de juiste plek hebt bepaald voor de lamp, is het belangrijk dat je checkt of er op die plek in het plafond geen stroom zit. Je wilt natuurlijk nooit per ongeluk in een elektriciteitskabel boren. Hiervoor kun je een spanningszoeker gebruiken. Dit apparaat geeft een signaal af wanneer je in de buurt van een kabel zit. Wanneer je weet hoe de kabels lopen, is het verstandig om er ruim omheen te boren wanneer je zelf de lamp gaat ophangen. Ga je zelf een lamp ophangen in de keuken of in de badkamer, dan is het een goed idee om ook even na te gaan of er geen leidingen zitten voordat je gaat boren.

Stap 2. Veiligheid voorop, stroom eraf

Voordat je gaat beginnen is het goed jezelf af te vragen: hoe hang je veilig een lamp op? Wanneer je met elektriciteit gaat werken moet je ALTIJD eerst de stroom uitschakelen. In principe hoef je alleen die groep uit te schakelen waarmee je gaat werken. Wanneer je twijfelt welke groep waarom is aangesloten dan is het het veiligst om de hoofdschakelaar helemaal uit te schakelen. Dit doe je door in de meterkast alle hendeltjes naar beneden te flippen.

Stap 3. Bevestig de beugel aan het plafond

Nu kan het echte werk beginnen. Misschien hangt er nog een oude plafonniere of hanglamp, deze moet uiteraard eerst worden verwijderd. Daarna ontkoppel je de plafondbevestiging (vaak een beugel) van de nieuwe lamp. Hiermee ga je de lamp straks aan het plafond bevestigen. Vervolgens zet je de beugel over de centraaldoos. De centraaldoos is een grote lasdoos waar alle installatiedraden, wandcontactdozen en schakelaars met elkaar worden verbonden. Je kunt de beugel vaak aan de centraaldoos vastschroeven. Kan dit niet? Dan moet je de bevestigingsbeugel in het plafond schroeven. Zorg dat je de juiste schroeven en pluggen gebruikt. Ga je met een boor aan de gang? Check dan of je de leiding- en kabelcheck uit stap 1 hebt gedaan!
Het is ook belangrijk om na te gaan of het plafond het gewicht van de nieuwe lamp kan dragen. Heeft u een lichtgewicht systeemplafond? Dan zal deze een zware plafondlamp niet houden.

Stap 4. Verbind de stroomdraden met het kroonsteentje

Eerst moet de koperdraad tevoorschijn worden gehaald uit de electriciteitsdraden die aan de nieuwe lamp zitten. Dit doe je door ongeveer 1 centimeter van de buitendraad af te halen zodat de koperdraad vrij komt te liggen. Dit doe je met een draadstriptang. Vervolgens is het zaak de koperdraad van elk van de 3 elektriciteitsdraden in het juiste gaatje van het kroonsteentje (zit in de centraaldoos) te plaatsen. Dit doe je door eerst het schroefje in het kroonsteentje los te draaien. Zit het draadje erin? Dan kan het schroefje weer vast worden gedraaid. Soms zit er geen schroef, maar bevestig je de koperdraad met een klemmetje.
Het is belangrijk dat je de lamp nooit direct aan het kroonsteentje laat hangen. Het gewicht van de lamp moet eerst aan een haak aan het plafond. Zit deze er niet bij? Dan kun je deze zo bij de bouwmarkt halen een aan de centraaldoos bevestigen.

Stap 5. Mission complete? Test of de lamp werkt

Wanneer alle draden zijn verbonden is het tijd om te testen of de lamp werkt. Doe dit vóórdat je alles weer netjes weg stopt, anders moet je de hele boel er weer uithalen wanneer de lamp niet blijkt te werken. Plaats de peer in de lamp en zet de hoofdschakelaar of de groep weer aan. Doet de lamp het? Doel bereikt! Werk alle draadjes netjes weg, plaats de lamp op de bevestigingsbeugel en druk deze strak tegen het plafond. Werkt de lamp nog niet? Dan kan het zijn dat de koperdraden nog niet goed bevestigd zijn. Let goed op dat je de stroom er weer af haalt wanneer je dit gaat controleren. Het kan ook zijn dat de lichtbron kapot is, test deze even op een andere lamp om dit uit te sluiten.

Handige tips

Denk bij het ophangen van een hanglamp boven de eettafel goed na over de positie van de tafel onder de lamp. Wil je af en toe de tafel kunnen verschuiven of misschien wel helemaal draaien? Dan kun je ervoor kiezen de hanglamp te bevestigen aan een speciaal ophangsysteem. Hierbij kun je door een rails de lamp makkelijk verplaatsen. Mocht je er toch niet zelf uitkomen? Boek dan eenvoudig een klusjesman via Zoofy. Een landelijk dekkend netwerk dat vakmannen aan huiseigenaren verbindt. Alle vakmannen zijn gescreend en rekenen géén voorrijkosten. Ook in geval van spoed kun je bij Zoofy terecht voor het ophangen van een lamp.